Thaimaassa paikallisilla on kaksijakoisia tunteita luolatragediasta

Thaimaassa on viime päivinä seurattu huolestuneena pelastusviranomaisten yrityksiä keksiä, miten Tham Luang -luolastoon jumiin jäänyt jalkapallojoukkue saadaan pelastettua.

Ryhmän mahdollisesta selviytymisestä karuissa olosuhteissa seurataan tiiviisti, mutta osa syyttää tilanteesta joukkuetta itseään.

– Ehkä heidän kaikkien pitää vain kuolla, sanoo joogaopettaja Baitong.

Baitongin mukaan joukkue teki väärin mennessään luoliin joista on varoitettu ja että "elämä rankaisee tyhmyydestä".

Turistivirkailijana työskentelevä Anna ja stuertti Sumet kertovat luolan tilanteen olevan jokapäiväinen puheenaihe.

– Seuraamme uutisia televisiosta ja netistä. Nuoret tekivät ehkä hölmösti, mutta hehän ovat nuoria, suurin osa lapsia. He tarvitsevat ison halauksen, lämpöä ja rakkautta kun heidät saadaan pelastettua.

Toimistotyöläinen Daniel pitää uutisoinnin laajuutta liiallisena. Hänen mukaansa pitäisi muistaa, että maailmassa on paljon muitakin yhtä vakavia huolenaiheita, joihin tulisi suhtautua samankaltaisella vakavuudella: uskontokuntien väliset sodat, luonnonkatastrofit ja terrorismi, Daniel luettelee.

– Tämä on yksi pisara murheiden meressä.

Jalkapallo syrjäytti luolatragedian televisiossa

Bangkokissa neonvaloin varustetulla kadulla turistit ja paikalliset rentoutuvat hämärtyvässä illassa. Baarien televisioista seurataan MM-jalkapalloa, ei lasten jalkapallojoukkueen ahdinkoa uutiskanavilta. Vesisade on alkanut. Käytettyjen moottoripyörien myyjällä, herra Nattaponilla on selvä näkemys pelastusoperaatiosta.

– Lapset ja valmentaja pitää saada mahdollisimman nopeasti ulos luolasta!

Mutta eikö uimataidottomien lasten lähettäminen tunteja kestävälle sukellusmatkalle ole liian vaarallista?

– Vaarallisempaa heidän on sinne jäädä odottamaan tulvavesien laskua. Miten he siellä kestäisivät?

Mielipiteet siitä, kuinka pelastusoperaation tulisi edetä, jakaa niin thaimaalaiset kuin turistitkin. Jokaisella on näkemyksensä. Jokainen on yllättäen asiantuntija. "Poraisivat reiän sinne luolaan". "Parasta olisi odottaa sadekauden loppua". "Eikö luolaa voi peittää jollain muovilla ettei sade pääse sisään?"

Kaikki ovat silti sitä mieltä että tilanne on hankala.

Thaimaan Phuketissa sukellusohjaajana työskennellyt suomalainen, joka haluaa pysyä nimettömänä, näkee joukkueen nuoren iän myönteisenä.

– Olen nähnyt aikuisen miehen menevän kohtalokkain seurauksin paniikkiin sukelluksen aikana.

Hänen mukaansa lapsia voi varjella se, että heillä ei ole vahvoja ennakkoluuloja tai pelkoja siitä, mikä heitä odottaa pinnan alla.

Käännöstoimiston johtaja Thayathep uskoo, että kaikki ovat huolissaan pojista, heidän valmentajastaan ja kaikista pelastusoperaatioon osallistuvista. Välillä huoli ja epävarmuus vain saatetaan pukea torjuvuuteen tai kyynisyyteen.

– Suojelkoon Buddha heitä.

Kommentoi


Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa


  • Uutiset
  • Urheilu