Trump jatkoi kongressiedustajien parjaamista: He vihaavat maatamme ja rakastavat vihollisiamme

WASHINGTON

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jatkoi hyökkäystään neljää demokraattien naispuolista kongressiedustajaa vastaan maanantaina Valkoisessa talossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Trump julisti, että edustajat vain valittavat ja että he voivat lähteä, jos eivät ole tyytyväisiä Yhdysvalloissa. Trump myös syytti heitä siitä, että he vihaavat Yhdysvaltoja ja rakastavat sen vihollisia.

Jopa Trumpin omat puoluetoverit ovat osoittaneet närkästystään hänen toimiaan kohtaan. Maltillinen republikaanisenaattori Susan Collins vaati maanantaina, että presidentti poistaisi aiemmat tviitit, joissa tämä kehotti kongressiedustajia menemään takaisin "sinne mistä tulivat".

Republikaanien ainoa tummaihoinen senaattori, Etelä-Carolinan Tim Scott sanoi maanantaina, ettei Trumpin tviittejä voi hyväksyä. Ne ovat Scottin mielestä hyväksymiskelvottomia henkilökohtaisia hyökkäyksiä ja niissä käytetään rasistista kieltä.

Myös muun muassa Britannian väistyvä pääministeri Theresa May on tuominnut Trumpin tviittaukset. Mayn mukaan Trumpin kielenkäyttöä asiassa on "täysin mahdotonta hyväksyä".

Pääministeri Mayn kannanotto lisää hänen seuraajalleen painetta niin ikään tuomita Trumpin kommentit. Brittien uudeksi pääministeriksi odotetaan nousevan Boris Johnsonin, joka on tukenut Trumpia.

Presidentti ei maininnut ketään nimeltä

Trump on joutunut rasismisyytösten kohteeksi kongressiedustajia koskevasta tviittailustaan.

Trump kirjoitti Twitterissä, että edistysmieliset demokraattien naiskongressiedustajat tulevat alun perin maista, joiden hallitukset ovat korruptoituneimpia ja kyvyttömimpiä koko maailmassa.

Presidentti jatkoi, että nyt edustajat neuvovat armotta "maailman mahtavinta ja voimakkainta kansakuntaa Yhdysvaltoja" siinä, kuinka sen hallintoa tulisi hoitaa.

–  Entä jos he menisivät takaisin korjaamaan tilannetta niissä täysin romahtaneissa ja rikollisuuden pilaamissa paikoissa, joista tulivat? Sitten he voisivat tulla takaisin ja näyttää, kuinka he hoitivat homman, presidentti kirjoitti.

Trumpin tulkittiin viittaavan neljään kongressiedustajaan: Alexandria Ocasio-Corteziin, Rashida Tlaibiin, Ayanna Pressleyyn ja Ilhan Omariin. Heistä kolme on syntynyt Yhdysvalloissa ja yksi on muuttanut Yhdysvaltoihin lapsena.

Ocasio-Cortez on syntynyt New Yorkissa, Tlaib Detroitissa ja Pressley Cincinnatissa. Omarin perhe pakeni Somaliasta sisällissodan aikana, ja Omarista tuli Yhdysvaltain kansalainen teini-iässä.

Ocasio-Cortesilla on sukujuuria Puerto Ricossa. Tlaib on ensimmäinen palestiinalaistaustainen kongressiedustaja, ja Pressley puolestaan on ensimmäinen Massachusettsista kongressiin valittu afroamerikkalainen.

Trump ei mainunnut tviiteissään kongressiedustajia nimeltä. Myöhemmin julkaistussa tviitissään hän kuitenkin kuvasi heitä kiivaiksi Israelin vihaajiksi. Tämän vuoksi presidentin arveltiin viittaavan Omariin ja Tlaibiin, jotka ovat osallistuneet viime aikoina Israelia koskevaan kiistelyyn.

Edustajien vastaisku alkoi nopeasti

Nelikko kävi sosiaalisessa mediassa pikaisesti vastaiskuun.

–  Taistelen korruptiota vastaan OMASSA maassamme. Teen sitä joka päivä, kun arvostelen amerikkalaisena kongressiedustajana hallintoasi, Tlaib tviittasi.

–  TÄLTÄ näyttää rasismi. Demokratia näyttää MEILTÄ, Pressley kirjoitti tviitissä, johon oli liitetty kuvakaappaus presidentin tviiteistä.

Ocasio-Cortez kommentoi Trumpin olevan vihainen, koska hän ei voi käsittää Amerikkaa, joka "sisältää meidät". Omar kirjoitti tviitissään, että kongressin jäsenet vannovat valan vain Yhdysvalloille.

–  Lämmittelet valkoista nationalismiasi, koska olet vihainen, että kaltaisemme ihmiset palvelevat kongressissa ja taistelevat vihaa täynnä olevaa agendaasi vastaan, Omar tviittasi.

Puolueen johto ja presidentinvaalikandidaatit hurjina

Presidentin arvostelijoihin liittyi myös demokraattien presidenttiehdokkuuskisan osallistujia ja puolueen johtoa.

–  Rasismille ja muukalaisvihamielisyydelle ei ole Amerikassa sijaa, kirjoitti entinen varapresidentti ja demokraattien ehdokas Joe Biden Twitterissä.

Senaattori Elizabeth Warren kuvasi Trumpin kommentteja rasistiseksi ja muukalaisvihamieliseksi hyökkäykseksi demokraattien naisedustajia kohtaan.

Edustajainhuoneen varapuhemies, kongressin korkea-arvoisin latinotaustainen jäsen Ben Ray Lujan tuomitsi niin ikään Trumpin kirjoitukset rasismiksi.

–  He ovat Yhdysvaltain kansalaisia, jotka yhdysvaltalaiset äänestäjät ovat valinneet (kongressiin), hän sanoi Fox News -kanavalla.

Edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi on aiemmin varoittanut puoluettaan "uhkaavasta" liberaalista politiikasta, jota Ocasio-Cortez ja muut edistysmielisiksi katsotut kongressiedustajat ovat ajaneet. Sunnuntaina myös Pelosi arvosteli Trumpia.

–  Torjun presidentin muukalaisvihamieliset kommentit, joiden tarkoituksena on yrittää jakaa kansakuntaamme, Pelosi tviittasi.

Trumpin puolueen republikaanien kokeneet lainsäätäjät puolestaan vaikenivat presidentin kommenteista.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset