Trumpin virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset alkoivat – todistaja kertoo saaneensa käsityksen, että Ukrainan sotilasapu oli jäädytetty Biden-tutkinnan käynnistämiseksi

WASHINGTON

Yhdysvalloissa on aloitettu presidentti Donald Trumpia koskevan virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset.

Virkarikostutkinnan ytimessä ovat epäilyt, joiden mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä tutkimaan Trumpin vastaehdokkaaksi presidentinvaaleissa pyrkivän demokraattien Joe Bidenin pojan tekemisiä Ukrainassa liittyen kaasuyhtiö Burisman korruptiosyytöksiin. Trump olisi siis käyttänyt johtamaansa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa keinona oman hyötynsä tavoittelemiseksi.

Todistajana ensimmäisessä julkisessa kuulemisessa toimi muun muassa Yhdysvaltain suurlähetystöä Ukrainassa tällä hetkellä johtava William Taylor. Taylorin mukaan monet Trumpin hallinnon virkamiehet yrittivät saada Trumpin avaamaan Ukrainan jäädytetyn sotilasavun.

Trump oli kuitenkin kieltäytynyt. Taylorin mukaan hänelle muodostui käsitys, että sotilasapua ei avattaisi, mikäli Ukrainan presidentti ei avaisi tutkintaa Bidenistä ja tämän pojasta. Myös Ukrainan presidentin tapaaminen Trumpin kanssa Valkoisessa talossa oli hänen mukaansa riippuvainen tutkinnasta.

–  (Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs) Gordon Sondland kertoi minulle, että Trump haluaa Zelenskyin kertovan julkisesti, että Ukraina tutkii Burismaa, Taylor sanoi.

Hän myös huomautti, että Valkoisen talon tapaamisen ja sotilasavun välillä on selkeä ero, sillä sotilasavussa on kyse ukrainalaisten hengistä.

–  Valkoisen talon tapaaminen on yksi asia. Sotilasapu on paljon huolestuttavampi asia, hän sanoi.

Taylor kertoi, että yksi hänen henkilökuntansa jäsen kuuli Trumpin ja suurlähettiläs Sondlandin välisen puhelinkeskustelun.

Taylorin mukaan työntekijä olisi kysynyt Sondlandilta, mitä Trump ajattelee Ukrainan ja Yhdysvaltain välisistä suhteista.

–  Sondland kertoi, että Trump välittää enemmän Bideniin ja tämän poikaan kohdistuvasta tutkinnasta kuin Ukrainan ja Yhdysvaltain välisistä suhteista, Taylor kertoi työntekijänsä tietoihin nojaten.

Taylorin mukaan Yhdysvaltain Ukrainan politiikkaa hoidettiin kahden kanavan kautta, "epävirallisen ja virallisen".

Valkoinen talo: Trump ei katso "tylsää" kuulemista

Todistajan puheenvuoron piti ensimmäisenä vara-apulaisulkoministeri George Kent Yhdysvaltain ulkoministeriön Euraasian ja Euroopan osastolta. Kent kertoi avauspuheenvuorossaan, että hänelle oli selvinnyt, että Trumpin henkilökohtaisella asianajajalla Rudy Giulianilla oli pyrkimys luoda "poliittisesti motivoituneita" tutkintoja.

Kentin mukaan tämä vaikutti Yhdysvaltain politiikkaan Ukrainassa. Giuliani käytti vipuvartena Ukrainan presidentin Zelenskyin toivetta saada aikaan tapaaminen Trumpin kanssa, Kent kertoi televisioidussa kuulemisessa.

Kent myös kertoi olleensa huolissaan siitä, että "jotkut yhdysvaltalaiset" käynnistivät hyökkäyksiä työlleen omistautuneita valtion virkamiehiä kohtaan.

Tällä hän viittasi Giulianin pyrkimyksiin saada syrjäytettyä Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch, joka kutsuttiin kotiin Ukrainasta.

Valkoisen talon lehdistösihteerin Stephanie Grishamin mukaan Trump ei aio kuunnella todistuksia, vaan tekee sen sijaan töitä. Trump tapaa tänä iltana Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin.

Grisham myös kuvaili kuulemista "ei vain tylsäksi, vaan valtavaksi veronmaksajien ajan ja rahan tuhlaukseksi".

Trump on kuitenkin ehtinyt tviitata "tylsästä kuulemisesta" muun muassa videon, jossa puolustaa voimakkaasti itseään.

Tilanne etenee äänestykseen

Perjantaina kuulemisvuorossa on ex-suurlähettiläs Yovanovitch. Kaikkia kolmea todistajaa on jo aiemmin kuultu suljettujen ovien takana.

Trumpin syytteeseen asettamisesta äänestetään edustajainhuoneessa, jos valiokuntakäsittelyn jälkeen todisteiden katsotaan riittävän syytekirjelmän laatimiseen. Mahdollinen oikeudenkäynti presidenttiä vastaan pidettäisiin senaatissa.

Virkarikostutkintaa ajavilla demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa, kun taas senaatissa enemmistönä ovat Trumpin republikaanit.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa