Tuomiopäivän kellon viisari nytkähti 20 sekuntia lähemmäs keskiyötä

WASHINGTON

Ydinsodan ja ilmastokatastrofin uhka on viime vuoden jälkeen kasvanut entistä pahemmaksi, arvioivat niin sanottua tuomiopäivän kelloa ylläpitävät tutkijat.

Atomitutkijoiden julkaisu Bulletin of Atomic Scientists on päättänyt siirtää kellon ison viisarin 20 sekuntia lähemmäksi keskiyötä, jolloin kello näyttää nyt sataa sekuntia vaille keskiyön. Näin lähellä se ei ole koskaan aiemmin ollut.

Tutkijat totesivat kannanotossaan, että maailman johtajat ovat kuluneen vuoden aikana murentaneet useita aserajoitussopimuksia ja luoneet tilanteen, joka edistää ydinasekilpavarustelua ja pahentaa ydinsodan riskiä.

Ilmaston osalta tietoisuus ilmastokriisistä on kasvanut, mutta hallitusten toimet sen torjumiseksi ovat edelleen riittämättömät, tutkijat totesivat.

Kannanotossaan tutkijat mainitsevat vaarana myös väärän tiedon ja valeuutisten levittämisen, joka heidän mukaansa vain yltyi viime vuonna.

Vuosi sitten tutkijat päättivät jättää viisarit entiseen asentoonsa näyttämään kahta minuuttia vaille keskiyön.

Kylmän sodan alussa vuonna 1947 kehitetty kello symboloi tutkijoiden arviota siitä, miten lähellä ydintuhoa tai muuta totaalista katastrofia maailma on. Keskiyö merkitsee maailmanloppua.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko