Turkin Erdogan tapaa presidentti Trumpin kireissä tunnelmissa Washingtonissa

WASHINGTON

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaa tänään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Valkoisessa talossa. Maiden välejä ovat viime aikoina kiristäneet sotilasliitto Natoon kuuluvan Turkin aseostot Venäjältä sekä Syyrian tilanne.

Erdogan syytti vierailun alla Yhdysvaltoja siitä, ettei se ole tehnyt tarpeeksi kurditaistelijoiden vetäytymisen varmistamiseksi Turkin tavoittelemalta niin kutsutulta turvavyöhykkeeltä Pohjois-Syyriassa.

Turkkia ärsyttää myös Yhdysvaltain kongressin tuore päätös tunnustaa armenialaisten kansanmurha Turkin edeltäjän Osmanien valtakunnan alueella ensimmäisen maailmansodan aikana.

Yhdysvallat pyrkii painostamaan Turkkia

Vaikka mailla on paljon muitakin jännitteitä, mediatietojen mukaan tapaamisen pääaihe on Turkin päätös ostaa Venäjältä S-400-ohjuspuolustusjärjestelmä.

Washington Post -lehden mukaan Trump olisi lähettänyt Erdoganille viime viikolla kirjeen, jossa hän olisi tarjonnut Turkille sadan miljardin dollarin kauppasopimusta ja ehtoja, joiden kautta Turkki välttyisi Yhdysvaltain asettamilta pakotteilta.

Lähi-itään keskittyneen Middle East Eye -verkkolehden mukaan Trump olisi varoittanut Yhdysvaltain asettavan Turkille pakotteita, jos Turkki ei hyväksy Yhdysvaltain ehtoja. Lehden mukaan ehdot ovat, että Turkki ei aktivoi ostamaansa S-400-ohjuspuolustusjärjestelmää ja pitäytyy jatkossa uusista asekaupoista Venäjän kanssa.

Samalla Turkki hyväksyttäisiin taas osaksi Yhdysvaltain ja Naton F-35-hävittäjäohjelmaa, josta Yhdysvallat sulki maan pois johtuen asekaupoista Venäjän kanssa. Yhdysvallat on ollut huolissaan, että Venäjä voisi saada arvokasta tietoa F-35-hävittäjistä, mikäli Turkki käyttää molempia järjestelmiä samanaikaisesti.

Vastineena Turkin myöntymisestä ehtoihin Trump olisi tarjoamassa myös sadan miljardin dollarin arvoista kauppasopimusta Turkille, Washington Post ja Middle East Eye kirjoittavat.

Trumpilla on paineita saada Turkki suostumaan ehtoihin, sillä Yhdysvaltain kongressi on menettämässä kärsivällisyyttään Turkin kanssa. Jos Turkki ei suostu, kongressi haluaa lyödä Turkille pakotteet, joita Trump on tähän asti vielä jarrutellut.

Yhdysvallat asetti jo aiemmin Turkille pakotteita johtuen maan hyökkäyksestä Pohjois-Syyriaan, mutta niistä luovuttiin Turkin ja Yhdysvaltain neuvotteleman tulitauon jälkeen.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset