Turkin Erdogan yrittää muuttaa Yhdysvaltojen mielen hävittäjäkiistassa

ISTANBUL

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo pyrkivänsä taivuttelemaan Yhdysvallat pitämään Turkin mukana F-35-hävittäjähankkeessa. Yhdysvallat on uhannut lopettaa hävittäjäyhteistyön Turkin kanssa, jos maa ei peru S-400-ohjustorjuntajärjestelmän ostoa Venäjältä heinäkuun loppuun mennessä.

Erdogan sanoi tv-puheessa haluavansa keskustella tilanteesta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa puhelimitse ennen kuin tapaa tämän Osakan G20-kokouksessa kesäkuun lopussa.

–  Haluaisin keskustella tästä asiasta puhelimessa ja palauttaa sen nykytilanteesta siihen, mistä lähdimme liikkeelle, Erdogan sanoi.

Erdogan kertoi hakevansa vastauksia siihen, miksi Turkki ollaan potkaisemassa pois F-35-projektista "ilman rationaalista tai oikeutettua syytä."

Turkin on ollut tarkoitus ostaa Yhdysvalloilta sata F-35-hävittäjää, ja maa on ollut tiiviisti mukana myös hävittäjien valmistamisessa. Turkkilaisyritykset esimerkiksi valmistavat hävittäjiin osia alihankkijoina. Yhdysvallat on uhannut, että jos Turkki ei peräydy kaupoista Venäjän kanssa, alihankintasopimukset perutaan ja Yhdysvalloissa harjoittelemassa olevat turkkilaislentäjät karkotetaan.

"Olemme jo tehneet kaupat"

Erdogan kuitenkin vakuutti, ettei Turkilla ole aikomusta perua kauppoja Venäjän kanssa.

–  Katsokaas, en sano että Turkki aikoo ostaa S-400-puolustusjärjestelmän, sanon että Turkki on ostanut sen, Erdogan sanoi.

–  Olemme jo tehneet kaupat. Jos Jumala suo, järjestelmä toimitetaan maahamme ensi kuussa.

Yhdysvaltoja suututtaa Nato-maa Turkin lähentyminen Venäjän kanssa. Yhdysvaltojen huolena on, että Venäjä voisi säätää ohjustorjuntajärjestelmäänsä paremmin Nato-liittolaisia vastaan Turkista poimittujen tietojen avulla, sillä F-35-hävittäjät on suunniteltu yhteensopiviksi Naton järjestelmien kanssa.

Yhdysvallat oli odottanut Turkin ostavan yhdysvaltalaisen Patriot-ilmatorjuntajärjestelmän.

Erdoganin mukaan Turkin valintaa ohjasi puhdas bisneslogiikka, sillä Venäjän tarjous oli hänen mukaansa kilpailukykyisempi.

–  Pyysimmekö Yhdysvalloilta tällaista puolustusjärjestelmää? Kyllä pyysimme. Vastasivatko he pyyntöömme? Eivät, Erdogan latasi.

Yhdysvaltain virkaatekevä puolustusministeri Patrick Shanahan vakuutti viime viikolla, että Yhdysvaltojen tarjous Patriot-järjestelmästä oli hyvin kilpailukykyinen.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko

Uusimmat Kotimaan uutiset