Syyrian kurdit kertoivat vetäytyneensä ja täyttäneensä tulitauon ehdot – Turkin ja Venäjän presidenttien keskustelut Syyriasta jatkuivat tuntikausia Sotshissa

HELSINKI

Amerikkalaisen viranomaislähteen mukaan Syyrian kurditaistelijat ovat ilmoittaneet Yhdysvalloille poistuneensa niin kutsutulta turvavyöhykkeeltä Pohjois-Syyriassa. Turkin vaatima poistuminen oli ehto viiden päivän tulitauolle, josta Turkki ja Yhdysvallat sopivat. Tulitauon oli määrä päättyä tiistaina iltakymmeneltä.

Nimettömänä pysynyt lähde kertoi tiistai-iltana, että asiasta oli ilmoittanut kurdien SDF-joukkojen komentaja Mazlum Abdi kirjeessä Yhdysvaltain varapresidentille Mike Pencelle, joka sopi tulitauosta viime viikolla Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Myöhemmin myös Syyrian kurdien edustaja Redur Khalil välitti saman tiedon AFP:lle ja sanoi kurdien nyt täyttäneen tulitauon ehdon.

Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin neuvottelivat Syyrian tilanteesta tiistaina Sotshissa. Keskustelut venyivät yllättäen useiden tuntien pituisiksi. Sotshissa odotettiin turhaan koko iltapäivän ajan presidenttien lehdistötilaisuuden alkamista.

Erdogan varoitti ennen tapaamista Turkin sotatoimien jatkuvan entistä päättäväisemmin, jos kurditaistelijat eivät ole vetäytyneet sovitusti Pohjois-Syyriasta. Kurdien vetäytyminen sisältyy Turkin ja Yhdysvaltain sopimaan viiden päivän tulitaukoon, jonka oli määrä päättyä myöhemmin illalla.

–  Käytämme tätä mahdollisuutta keskustellaksemme askeleista lopettaa (kurditaistelijoiden) läsnäolo Syyrian hallituksen alueilla, Erdogan sanoi ennen lähtöään Sotshiin.

Putin kuvaili tapaamisen alkajaisiksi tilannetta alueella hyvin vakavaksi ja toivoi löytävänsä Erdoganin kanssa vastauksia vaikeisiin kysymyksiin.

Assad lupasi tukea kurdeille

Tiistaina myös Syyrian presidentti Bashar al-Assad näyttäytyi pitkästä aikaa julkisuudessa vierailemalla joukkojensa luona taisteluiden etulinjassa lähellä Idlibin kapinallisaluetta. Presidentinkanslian julkistamassa videonauhoituksessa al-Assad vakuutti hallintonsa tukevan kurdeja tai mitä muuta ryhmittymää tahansa, joka vastustaa Turkin hyökkäystä maahan.

–  Se on perustuslaillinen ja kansallinen velvollisuutemme, al-Assad sanoi.

Presidentti lisäsi, että taistelu Syyrian luoteisosassa sijaitsevan Idlibin hallinnasta on ratkaiseva koko kahdeksan vuotta jatkuneen sisällissodan lopettamisessa.

Syyrian hallinnon ja kurdien suhde ei ole ollut aiemmin hyvällä tolalla, koska kurdit ovat olleet al-Assadia vastustavan Yhdysvaltain liittolaisia. Pian Turkin hyökkäyksen alettua hallituksen joukkojen ja kurdien kerrottiin kuitenkin sopineen yhteistyöstä.

Turkki aloitti hyökkäyksen Pohjois-Syyrian kurdialueelle 9. lokakuuta pian sen jälkeen kun Yhdysvallat oli ilmoittanut vetävänsä sotilaansa alueelta. Monien mielestä Yhdysvallat petti kurdit, jotka olivat sotineet amerikkalaisten liittolaisina äärijärjestö Isisiä vastaan menettäen tuhansia taistelijoitaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi maanantaina, että "pieni määrä" yhdysvaltalaisia sotilaita pysyy Syyriassa. Trumpin mukaan yksi ryhmä maahan jäävistä Yhdysvaltain joukoista on sijoitettu Jordanian ja Israelin vastaisen rajan läheisyyteen ja loput turvaavat öljykenttiä.

Yhdysvallat pyrkii estämään Syyrian öljykenttien päätymisen jihadistien haltuun.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa


  • Uutiset
  • Urheilu