Ukraina tiesi sotilasapunsa jäädyttämisestä ennen Trumpin kohupuhelua

WASHINGTON

Ukraina oli tietoinen sotilasapunsa jäädyttämisestä, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kävivät kohutun puhelinkeskustelunsa. Puhelun aikana Trumpin katsotaan painostaneen Ukrainan johtoa kaivamaan kielteistä tietoa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenistä.

Puolustusministeriö Pentagonin edustaja Laura Cooper kertoi virkarikostutkinnan julkisessa kuulemisessa, että hän oli saanut sekä Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähetystöltä että Yhdysvaltain edustajainhuoneen ulkoasiankomitealta sähköpostin ennen puhelua. Kummassakin ihmeteltiin, mitä Ukrainan sotilasavulle on tapahtunut.

– Haluaisin vielä korostaa, että erityisesti Ukrainan lähetystö kysyi asiaa. He olivat huolissaan, Cooper sanoi.

Republikaanit ovat tähän saakka väittäneet, ettei Trump voinut kytkeä sotilasapua ja Biden-tutkintaa yhteen, koska Ukraina ei ollut tietoinen sotilasavun jäädyttämisestä.

EU-suurlähettiläs Gordon Sondland kertoi aikaisemmin Trumpin virkarikostutkinnan avoimessa kuulemisessa, että Yhdysvallat pyrki vaihtokauppoihin, jossa Ukrainan presidentti olisi kutsuttu Valkoiseen taloon vastineena siitä, että Bidenistä ja tämän pojan toimista ukrainalaisessa kaasuyhtiössä avataan tutkinta Ukrainassa.

Sondland sanoi myös uskovansa, että Trump piti Ukrainan sotilasapua jäissä painostaakseen maata avaamaan tutkinnan.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko

Uusimmat Kotimaan uutiset