Upin Aaltola: Kongressin julkisista Trump-kuulemisista luvassa suurta draamaa

HELSINKI

Yhdysvaltain politiikasta ei ole Donald Trumpin kaudella puuttunut draamaa, mutta tällä viikolla alkava uusi näytös voi olla poikkeuksellisen räiskyvä. Kongressin julkisissa kuulemisissa ryhdytään muodostamaan ja muokkaamaan mielikuvaa siitä, kuinka moitittavaa presidentin käytös on ollut oman poliittisen uran edistämisessä Yhdysvaltain ulkopolitiikan avulla.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola muistuttaa, että vaikka käsillä on virkarikostutkinta, kyse on pohjimmiltaan poliittisesta prosessista. Jos syytteet nostetaan, kyseessä ei ole oikeudenkäynti tuomioistuimessa vaan poliittisessa elimessä eli senaatissa. Sieltä ei tällä hetkellä näytä löytyvän demokraateille kahden kolmasosan tukea presidentin tuomitsemiseksi, mutta pelkkä oikeudenkäynnin järjestäminen olisi Aaltolan mukaan Trumpille kova paikka presidentinvaalivuoden alkajaisiksi.

–  Se on melkoisen nöyryyttävä kokemus presidentille – ainoastaan kaksi on sen joutunut kokemaan. Parhaimmillaan se voi olla Trumpin kannalta plus miinus nolla, Aaltola arvioi.

Demokraateilla vähemmän hävittävää

Aaltolan mukaan vielä tässä vaiheessa demokraateilla näyttäisi olevan virkarikosprosessista enemmän hyödyttävää ja vähemmän hävittävää kuin Trumpilla.

–  Suurin häviäjä on tietysti Yhdysvaltain valtiollinen eheys, tämä on hyvin rikki repivä prosessi, Aaltola sanoo.

Virkarikostutkinnan ytimessä ovat epäilyt, joiden mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä tutkimaan Trumpin vastaehdokkaaksi presidentinvaaleissa pyrkivän demokraattien Joe Bidenin pojan tekemisiä Ukrainassa.

Julkiset kuulemiset kongressin tiedusteluvaliokunnassa alkavat keskiviikkona Yhdysvaltojen Ukrainan-lähettiläästä William Taylorista sekä ulkoministeriön Eurooppa-osastoa johtavasta George Kentistä. Heitä voivat tentata myös Trumpin tukijat, jotka voivat lisäksi yrittää tuoda kuultavaksi omia todistajiaan huomion viemiseksi muualle itse pääasiasta eli Trumpista.

–  Siellä tullaan näkemään sirkusta, välistävetoja ja protesteja, omituisuuksia ja prosessin estämisyrityksiä, eli kyllä siinä nähdään taas kerran isoa draamaa, Aaltola ennustaa.

Mahdollinen oikeudenkäynti alkuvuodesta

Aaltolan mukaan demokraattien pitää viedä virkarikosprosessi läpi puolueen uskottavuuden nimissä. Republikaanipuolella taas näyttää olevan kannatusta tulkinnalle, jonka mukaan Trumpin käytöksessä oli kyllä moitittavaa, mutta ei perusteita syytteiden nostamiselle.

Itse päähenkilö on eri mieltä. Trump tviittasi viikonvaihteessa, ettei hänen puheissaan Ukrainan presidentin kanssa ollut "yhtään mitään väärää". Useat hallinnon pitkän linjan virkamiehet ovat aiemmissa kuulemissa todistaneet asian olleen päinvastoin, mutta sen voi sanoa olevan heidän tulkintansa asioista. Aaltolan mukaan yksi keskeinen kysymys onkin, nouseeko tapahtumista vielä esiin uusia kiistattomia todisteita, kuten nauhoituksia.

Kuulemisten jälkeen lakivaliokunta laatii mahdolliset syytteet, joiden nostamisesta äänestetään demokraattienemmistöisessä edustajainhuoneessa ehkä jo ennen joulua. Oikeudenkäynti senaatissa menisi kuitenkin alkuvuoteen.

–  (Presidentin)vaaliprosessi ehtii käynnistyä ennen kuin tämä saadaan hoidettua, Aaltola sanoo.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko