USA asetti pakotteita Iranin ulkoministerille

WASHINGTON

Yhdysvallat on asettanut pakotteita Iranin ulkoministerille Mohammed Javad Zarifille. Pakotteet jäädyttävät kaikki Zarifin varat Yhdysvalloissa. Tavoitteena on myös rajoittaa ulkoministerin kansainvälisiä matkoja.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin kommentoi, että Zarif on Iranin ensisijainen edustaja ulkomailla ja toimeenpanee Iranin hallitsijan edesvastuutonta agendaa.

–Yhdysvallat lähettää selkeän viestin Iranin hallinnolle, että sen viimeaikaista käytöstä on täysin mahdotonta hyväksyä, Mnuchin totesi tiedotteessa.

Mnuchinin mukaan pakotteilla halutaan antaa selkeä viesti siitä, ettei Yhdysvallat hyväksy Iranin hallinnon viimeaikaista käytöstä.

Zarif on käynyt neuvotteluja Iranin ydinvoimateollisuudesta ulkomaisten tahojen kanssa. Iranin mukaan neuvottelut ovat rauhanomaisia, mutta Yhdysvallat ja Israel väittävät, että todellisuudessa maa käy neuvottelua salaisesta aseohjelmasta.

Trumpin hallinnon nimettömänä pysytellyt virkamies totesi Zarifin toimivan propagandaministerinä.

– Tänään presidentti Trump päätti, että nyt riittää, virkamies totesi.

Zarif vastasi Valkoisen talon toimiin heti ja syytti Twitterissä, että Washington yrittää hiljentää Iranin kansainvälisillä areenoilla.

Jännitteet Iranin ympärillä ovat kasvaneet viime kuukausina. Viime vuonna Trump veti Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta, jota Zarif oli ollut neuvottelemassa. Sittemmin maa on asettanut Iranille pakotteita ja uhannut ilmaiskulla.

Iran puolestaan on muun muassa rikkonut ydinsopimuksen ehtoja, vaikka sopimuksessa jäljellä olevat maat, kuten Ranska, ovat yrittäneet pitää osapuolia rauhallisina.

Yhdysvallat on jo aiemmin asettanut pakotteita Iranin ylimmälle johtajalle, ajatollah Ali Khameneille. Se on myös muun muassa asettanut tiukkoja ehtoja Zarifin viisumille tämän vieraillessa YK:n päämajassa New Yorkissa.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset

Uusimmat Kotimaan uutiset