Kiinassa todettu jo yli 100 koronaviruskuolemaa, vahvistettujen tartuntojen määrä pomppasi yli 4  000:een – asiantuntijat ennustavat tartuntojen jatkuvan vähintään kuukausia

WASHINGTON/WUHAN

Kiinan koronavirustartuntaan kuolleiden määrä on noussut 106:een, kertovat maan viranomaiset. Kaikki kuolemaan johtaneet tautitapaukset ovat olleet Kiinassa.

Hubein osavaltion terveysviranomaisten mukaan uusia tartuntoja on havaittu lähes 1  300. Kiinassa vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on näin ollen nyt jo yli 4  000. Vielä eilen kerrottiin noin 2  700 tartunnasta.

Hongkongissa ilmestyvän South China Morning Post -lehden laskurin mukaan Manner-Kiinassa olisi jo lähes 4  500 tartuntaa.

Lisäksi tartuntoja on ollut eri puolilla maailmaa, enimmäkseen muissa Aasian maissa. Kourallinen tapauksia on todettu Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Asiantuntijat varoittavat, että virustartunnat saattavat jatkua vähintään kuukausia ja koskevat kymmeniätuhansia ihmisiä.

–  Tämä ei pääty ensin viikolla tai ensi kuussa, sanoo professori Alessandro Vespignani yhdysvaltalaisesta Northeastern University -yliopistosta.

Niin ikään viruksen leviämiseen perehtynyt professori David Fisman Toronton yliopistosta varoittaa, että parhaimmillaankin saatetaan elää kevättä tai kesää ennen tartuntojen laantumista.

Saksassa ensimmäinen sairastunut

Saksa vahvisti varhain tiistaina Suomen aikaa, että Baijerissa on todettu Saksan ensimmäinen tartunta. Alueen terveysministeriön tiedottajan mukaan sairastunut mies on Starnbergin kaupungin alueella ja häntä pidetään eristyksissä.

Viranomaiset eivät kertoneet yksityiskohtaisia tietoja siitä, miten mies on tartunnan saanut. Ministeriö kuitenkin totesi, että sairastunut on "lääketieteellisesti tarkasteltuna hyvässä tilassa".

Euroopassa ensimmäiset tapaukset havaittiin Ranskassa, missä koronavirukseen on vahvistettu sairastuneen kolme ihmistä. Kaikki sairastuneet olivat hiljattain matkailleet Kiinassa.

Kiina lykkää koulujen kevätlukukauden alkua

Kiina on ryhtynyt tiukkoihin toimiin taudin leviämisen estämiseksi. Se on eristänyt kaupunkeja ja rajoittanut kymmenien miljoonien ihmisten liikkumista. Muun muassa perinteiset uudenvuoden juhlat on siirretty kuluvan kuun loppuun, vaikka vuosi vaihtui jo viime viikolla.

Kiina myös kehottaa kansalaisiaan lykkäämään ulkomaanmatkojaan "kiinalaisten ja ulkomaalaisten terveyden ja turvallisuuden suojelemiseksi". Kiinan kansallisen maahanmuuttoviranomaisen mukaan rajat ylittävän liikkumisen vähentäminen auttaa tartuntojen ehkäisyssä ja kontrolloinnissa.

Kiinan viranomaiset ovat jo aiemmin keskeyttäneet maan sisäiset ja ulkomaille suuntautuvat ryhmämatkat.

Lisäksi maa ilmoitti tiistaina jatkavansa koulujen ja yliopistojen lomakautta. Tarkkaa päivää lukuvuoden jatkumiselle ei vielä kerrottu. Sen sijaan viranomaisten lausunnossa todetaan, että opetuksen jatkamista tarkastellaan tapauskohtaisesti.

USA:n viranomaiset koventavat ohjeitaan

Yhdysvallat kehotti maanantaina paikallista aikaa Kiinan-matkaa suunnittelevia kansalaisiaan harkitsemaan uudelleen matkustusaikeitaan koronavirustapausten takia.

Maan ulkoministeriö julkaisi myös tiukan varoituksen olla matkustamatta Hubein maakuntaan, jonka pääkaupungista Wuhanista tauti on lähtöisin.

–  Matkustajien kannattaa ottaa huomioon, että Kiinan hallinto voi estää heitä saapumasta tai lähtemästä osaan Hubein maakunnasta, ulkoministeriö varoitti Washington Postin mukaan.

Yhdysvaltalaismedia uutisoi myös, että tautien seurantaan ja ehkäisyyn keskittyvä CDC-virasto nosti Kiinan matkustusvaroituksensa korkeimmalle tasolle. Virasto kehottaa välttämään kaikkia ei-välttämättömiä matkoja Kiinaan.

Yhdysvalloissa tutkitaan parhaillaan yli sataa tartuntaepäilyä.

Useat maat evakuoivat kansalaisiaan, Suomi ei

Useat maat ovat kertoneet evakuoivansa kansalaisiaan Kiinasta alueilta, joille uusi koronavirus on levinnyt. Ainakin Ranska, Espanja ja Hollanti valmistelevat kansalaistensa tuomista kotiin. Joukkoon on liittynyt myös Japani, joka aikoo lähettää vielä tänään Kiinan Wuhaniin evakuointikoneen.

Suomi ei tällä hetkellä suunnittele kansalaistensa evakuointia Kiinan koronavirusalueelta. Ulkoministeriön mukaan keskusteluja asiasta käydään EU:n jäsenmaiden kesken. Ulkoministeriö päivitti maanantaina Kiinan matkustustiedotettaan ja kehotti suomalaisia välttämään matkustamista Hubein maakuntaan. Myös Ruotsi ja Norja kehottavat kansalaisiaan välttämään tarpeetonta matkustelua alueelle.

WHO ilmoitti riskin kansainvälisestä uhasta nousseen korkeaksi

Kiinan terveysministeri Ma Xiaowei kertoi viikonloppuna viruksen leviävän myös itämisaikana. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että myös oireeton tartunnan saanut ihminen voi tartuttaa muita.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO sanoo yhä selvittävänsä kiinalaisministerin kertomia väitteitä. Sen tuoreissa tiedoissa viruksen itämisajaksi on määritelty kahdesta kymmeneen päivää.

–  Ehkäisytoimien kannalta on kriittistä, että selvitämme ajan, jonka aikana tartunnan saanut potilas voi levittää virusta muihin, WHO totesi.

Järjestö ei ole toistaiseksi julistanut viruksen takia kansainvälistä terveysuhkaa. Maanantaina järjestö kuitenkin ilmoitti riskin kansainvälisestä uhasta nousseen korkeaksi, kun järjestö oli tähän saakka arvellut uhan olevan kohtalainen.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko