Demokraattijohto marssi ulos Valkoisesta talosta loukkauksien sataessa

WASHINGTON

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi marssi kollegoineen ulos Valkoisessa talossa järjestetystä Syyria-kokouksesta, kertoo brittilehti Guardian.

Demokraattijohtajat lähtivät kokouksesta sen jälkeen, kun solvaukset alkoivat sataa kesken kokouksen ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli muun muassa kutsunut Pelosia "kolmannen luokan poliitikoksi". Pelosi itse kertoi Trumpin olleen hermoromahduksen vallassa.

Kokous liittyi Trumpin päätökseen vetää Yhdysvaltain joukkoja pois Syyrian pohjoisosissa sijaitsevilta kurdialueilta, jonka jälkeen Turkki hyökkäsi kyseisille alueille.

Edustajainhuone tuomitsi Trumpin päätöksen

Yhdysvalloissa edustajainhuone on tuominnut virallisesti Trumpin päätöksen vetää Yhdysvaltain joukot Pohjois-Syyriasta Turkin hyökkäyksen tieltä.

Edustajainhuone hyväksyi päätöslauselman selvästi äänin 354–60. Kannanoton puolella oli demokraattien ohella myös valtaosa republikaaneista.

Päätöslauselmassa sanotaan, että edustajainhuone vastustaa päätöstä lopettaa Yhdysvaltain toimet Turkin sotilasoperaatioiden estämiseksi Syyrian kurdijoukkoja vastaan. Päätöslauselmassa myös vaaditaan Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania lopettamaan heti sotatoimet alueella sekä kehotetaan jatkamaan Yhdysvaltain humanitaarista tukea Syyrian kurdiyhteisöille.

Päätöslauselmasta äänestetään myöhemmin luultavasti myös senaatissa.

–  Ymmärrän hallinnon huolen Yhdysvaltain joukkojen sitomisesta pitkäaikaisiin operaatioihin. Minäkin haluan päästä eroon konflikteista ulkomailla ja tuoda joukkomme kotiin. Mutta me tarvitsemme siellä jälkijoukkoja. Tämän päätöksen seuraukset ovat jo olleet nähtävissä, sanoi edustajainhuoneen ulkoasiainkomitean korkea-arvoisin republikaani Michael McCaul.

Trump: Tämä ei ole Turkin ja Yhdysvaltain välinen asia

Trump puolusteli päätöstään aikaisemmin keskiviikkona ja kiisti, että oli vetäytymispäätöksellään näyttänyt Erdoganille vihreää valoa hyökätä Syyrian kurdeja vastaan.

–  Presidentti Erdoganin päätös ei yllättänyt minua, koska hän on halunnut tehdä niin jo pitkään. Hän oli kerännyt joukkoja Syyrian rajalle jo pitkään, Trump sanoi Valkoisessa talossa.

– En näyttänyt hänelle vihreää valoa. Se oli vihreän valon vastakohta.

Trump korosti, että Yhdysvaltain joukot eivät ole vaarassa ja että tämänhetkinen sotku ei edes kuulu Yhdysvalloille.

–  Näen tilanteen Turkin ja Syyrian rajalla Yhdysvaltojen kannalta strategisesti loistavaksi. Sotilaamme ovat poissa sieltä, he ovat turvassa, presidentti sanoi.

–  Turkki on mennyt Syyriaan. Jos Turkki menee Syyriaan, se on Turkin ja Syyrian välinen asia – se ei ole Turkin ja Yhdysvaltain välinen asia, niin kuin monet tyhmät ihmiset haluaisivat teidän uskovan.

Trumpilla oli happamia sanoja myös Yhdysvaltain liittolaisina Syyriassa sotineita kurdeja kohtaan.

–  Kurdit osaavat taistella eivätkä he ole mitään enkeleitä. Jos katsoo tarkasti, niin he eivät ole enkeleitä, Trump sanoi ja nosti esiin kurdien sissijärjestön PKK:n.

–  PKK, joka on osa kurdeja, on luultavasti monin tavoin pahempi terroristiuhka kuin Isis.

Osansa Trumpin kritiikistä sai republikaanisenaattori Lindsey Graham, joka on yleensä puolustanut presidenttiä mutta kritisoinut häntä rajusti Syyria-asiassa.

–  Lindsey Graham haluaisi pysyä Lähi-idässä seuraavat tuhat vuotta tuhansien sotilaiden kanssa taistelemassa toisten sotia. Minä haluan päästä pois Lähi-idästä. Antaa heidän sotia omat sotansa, he ovat sotineet jo tuhannen vuoden ajan.

Trump varoitti Erdogania kirjeessä

Trumpin kerrotaan myös lähettäneen varoituskirjeen Erdoganille samana päivänä, kun Turkki aloitti hyökkäyksensä Syyrian pohjoisosiin.

Trump vakuuttelee kirjeessä turkkilaiselle kollegalleen, ettei Erdogan halua olla vastuussa tuhansien ihmisten teurastamisesta. Samalla Trump uhkaa tuhota Turkin talouden, jos sen hyökkäys menee liian pitkälle.

AFP:n mukaan Valkoinen talo on vahvistanut kirjeen aitouden uutistoimistolle.

–  Historia suhtautuu suopeasti, jos saat tämän hoidettua oikealla ja inhimillisellä tavalla, Trump sanoi kirjeessä.

Hän lisäsi kuitenkin, että historia tulee näkemään Erdoganin paholaisena, jos hyviä asioita ei tapahdu.

Trump vakuutteli Erdogania siitä, että hänelle olisi tiedossa mahtava diili, jos hän neuvottelisi kurdijohtoisten Syyrian demokraattisten joukkojen (SDF) johtajan Mazloum Abdin kanssa. Turkki on leimannut Abdin terroristiksi, koska hänellä on siteitä PKK-sissijärjestöön.

–  Älä ole kovis. Älä ole hölmö. Soittelen sinulle myöhemmin, Trump päätti kirjeen.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa