Barcelona pelkää uusia yhteenottoja, luvassa on jälleen uusi mielenosoitus

BARCELONA

Barcelonassa pelätään jälleen mielenosoittajien ja poliisin yhteenottoja viimeöisten väkivaltaisuuksien jäljiltä. Radikaali nuorten separatistien ryhmä Arran on kutsunut mielenosoittajia jälleen Barcelonan keskustaan alkuillasta.

Viime yönä lähes 200 ihmistä loukkaantui poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa eri puolilla Kataloniaa. Separatistit heittelivät kiviä ja ilotulitteita kohti poliiseja, jotka vastasivat kumiluodeilla ja kyynelkaasulla.

Taistelutantereeksi muuttuneessa Barcelonassa loukkaantuneita oli yli 150, ja muualla Kataloniassa loukkaantui useita kymmeniä ihmisiä.

Maanantain jälkeen mielenosoituksissa loukkaantuneiden määräksi on ilmoitettu yli 500.

–  Tämä ei voi jatkua, Barcelona ei ansaitse tätä, kaupungin pormestari Ada Colau sanoi lauantaiaamuna tuomiten kaikenlaisen väkivallan.

Sisäministeriön mukaan viime yönä otettiin kiinni yli 80 ihmistä. Ennen perjantain mielenosoitusta kiinniottoja oli tehty lähes 130.

Separatistien liikehdintä alkoi maanantaina, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Mielenosoittajat marssivat keskiviikosta asti viidestä eri Katalonian kaupungista kohti Barcelonaa, ja perjantaina kaupunkiin kerääntyi yli puoli miljoonaa ihmistä vastustamaan tuomiota. Kyseessä oli suurin maanantain tuomiota seuranneista kokoontumisista.

Nähtävyydet kiinni ja lentoja peruttu

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajien mukaan tilanne kiristyi viime yönä, kun nuorten mielenosoittajien ryhmiä kokoontui mellakoimaan poliisiaseman läheisyyteen. Yhteenotot kiihtyivät myös Plaza de Catalunyan lähellä La Ramblan kävelykadulla, jossa poliisi yritti hajottaa satojen mielenosoittajien joukkoa vesitykillä.

Suurin osa marssijoista on osoittanut mieltään rauhallisesti.

Vapausmarssit ovat näkyneet vahvasti paikallisten arjessa ja taloudessa. Mielenosoittajat ovat tukkineet valtateitä, ja perjantaina Kataloniaan julistettiin yleislakko.

Barcelonan kaupunginvaltuuston mukaan jo yhteenottojen ensimmäiset kolme päivää tulivat maksamaan kaupungille noin 1,57 miljoonaa euroa muun muassa tuhotun omaisuuden vuoksi.

Barcelonassa useat kaupat, tiet sekä nähtävyydet ovat olleet suljettuina ja metrot ja junat ovat kulkeneet harvennetulla aikataululla. Lentokentällä peruttiin perjantaina yli 50 lentoa.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko