"Teheranin tyrannit" saivat kuulla kunniansa Israelin pääministeriltä holokaustin muistojuhlassa

JERUSALEM

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu vaatii muita valtioita yhteiseen rintamaan maailman juutalaisvastaisinta valtiota Irania vastaan. Pääministerin mukaan Iran tavoittelee ydinasetta ja Israelin valtion tuhoamista. Hän vertasi "Teheranin tyrannien" muodostamaa uhkaa juutalaisille natsi-Saksaan.

–  Israel tekee kaiken tarpeellisen valtiomme, kansamme ja juutalaisten tulevaisuuden puolustamiseksi, Netanjahu sanoi.

Netanjahu puhui Jerusalemissa holokaustin muistojuhlassa, johon osallistuu valtioiden johtajia kymmenistä eri maista. Suomesta tilaisuudessa oli läsnä presidentti Sauli Niinistö.

Netanjahu sai tukea tilaisuudessa niin ikään puhuneelta Yhdysvaltain varapresidentiltä Mike Pencelta, jonka mukaan holokaustin kiistäminen on osa Iranin virallista politiikkaa.

–  Maailman täytyy seistä vahvana Iranin islamilaista tasavaltaa vastaan, Pence sanoi.

Israel ja Yhdysvallat ovat olleet Iranin kanssa solmitun kansainvälisen ydinohjelmasopimuksen kiivaimmat vastustajat. Euroopan maat sekä Venäjä ja Kiina ovat puolustaneet sopimusta. Jerusalemin tilaisuudessa puhuneen Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan holokaustin muistoa ei saa käyttää oikeuttamaan uusia jakolinjoja tai vihaa.

Muistojuhla Yad Vashem -keskuksessa järjestettiin 75 vuotta sitten tapahtuneen Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen johdosta. Siitä tulee kuluneeksi ensi maanantaina 75 vuotta. Tuolloin pidetään erillinen muistotilaisuus myös leirin sijaintipaikalla Puolassa

Puolan presidentti ei halunnut paikalle vain kuuntelemaan Putinia

Auschwitzin vapautuksen muistotilaisuuksiin valmistautuminen ei sujunut ilman poliittisia kiistoja. Puolan presidentti Andrzej Duda perui osallistumisensa tilaisuuteen Jerusalemissa, koska hänelle ei ollut varattu mahdollisuutta puhua, toisin kuin Venäjän Putinille.

Venäjä ja Puola ovat kiistelleet viime aikoina Puolan osallisuudesta holokaustiin ja toisen maailmansodan syttymiseen. Dudan mukaan hän torjui kutsun saapua Israeliin, koska ei voisi vastata Putinille, jos tämä puheessaan toistaa perättömiä syytöksiä Puolaa kohtaan.

Jerusalemin muistotilaisuuden järjesti World Holocaust Forum, jonka perustaja on venäläinen miljardööri Moshe Kantor. Hänen suhdettaan Putiniin on kuvattu läheiseksi.

Duda puhuu Puolassa ensi maanantaina pidettävässä Auschwitz-muistotilaisuudessa. Presidentti Niinistö osallistuu myös siihen ja tapaa virkaveljensä Dudan myös kahdestaan.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko