Korruptiota tutkinut venäläistoimittaja määrättiin kotiarestiin

MOSKOVA

Venäjällä huumerikoksista syytetty tunnettu toimittaja Ivan Golunov määrättiin myöhään lauantaina Suomen aikaa kotiarestiin. Työnantajansa Meduzan mukaan tuomioistuin on myös kieltänyt toimittajaa käyttämästä viestintäteknologiaa ja kommunikoimasta muiden syytettyjen kanssa.

Meduza kertoo syyttäjien halunneen pitää Golunovin vangittuna oikeudenkäyntiin asti, mutta puolustusasianajajat vaativat kotiarestia.

Aiemmin lauantaina toimittaja vietiin sairaalaan, ja asianajaja Pavel Tshikovin mukaan Golunov oli joutunut poliisien pahoinpitelemäksi. Tshikov kertoi ensihoitajien epäilleen aivotärähdystä, naarmuja rinnassa sekä murtumia kylkiluissa. Vastaavia arvioita hoitohenkilöstö teki myös uutistoimisto Interfaxille.

Ylilääkäri Aleksandr Mjasnikov sanoi myöhemmin Interfaxille, että Golunovin tila oli tyydyttävä eikä tämä tarvinnut sairaalahoitoa.

Poliisi on kieltänyt epäilyt pahoinpitelystä.

Golunov otettiin kiinni torstaina. Tämän jälkeen hän oli kertonut viranomaisille, että poliisi oli lyönyt häntä sekä seissyt hänen rintansa päällä. Lauantaina Golunov oli luhistunut poliisiaseman lattialle odottaessaan oikeudenkäyntiä. Oikeuden oli määrä päättää, vapautetaanko Golunov vai ei.

Toimittaja oli kertonut pahoinpitelystä myös aiemmin tapaamalleen presidentti Vladimir Putinia ihmisoikeusasioissa avustavan neuvoston jäsenelle. Jäsenen lausunnon mukaan Golunov oli sanonut valvoneensa vuorokauden eikä ollut syönyt.

Kollegat pitävät vainona

Asianajajan mukaan Golunovin syytteet koskevat isoa määrää huumeita. Poliisi on kertonut, että toimittajan hallusta löydettiin viisi pussia muuntohuume mefedronia ja asunnosta kotietsinnässä kokaiinia. Golunov kiistää syytteet ja sanoo, että hänet on lavastettu syylliseksi.

Golunovin tukijat uskovat syytteiden johtuvan tutkivan toimittajan tekemistä uutisista. Golunov on selvittänyt muun muassa Moskovan kaupungin hallinnon korruptiota ja Venäjän hyhmäistä hautajaisteollisuutta.

Golunov työskentelee uutissivusto Meduzan palveluksessa. Meduzan mukaan Golunov on saanut viime kuukausina uhkauksia.

–  Meillä on syytä uskoa, että Golunovia vainotaan hänen työnsä takia, Meduzan päätoimittaja Ivan Kolpakov ja toimitusjohtaja Galina Timtshenko totesivat tiedotteessa.

Meduza on yksi harvoja itsenäisiä tiedotusvälineitä Venäjällä. Uutissivuston kotipaikka on Latviassa, mutta osa sen toimittajista kuitenkin asuu Moskovassa.

Valtakautensa aikana Putin on vaientanut lähes kaikki Venäjän hallintoa kritisoivat tiedotusvälineet.

Joitakin mielenosoittajia otettu kiinni

Golunovin kiinniotto on saanut tukijat ja toimittajat osoittamaan mieltään poliisiaseman ja oikeustalon ulkopuolella. Joitakin mielenosoittajia on otettu kiinni.

Timtshenko kertoi toimittajille oikeustalon ulkopuolella, että Golunov on parin viime kuukauden ajan saanut tappouhkauksia lähes päivittäin. Golunov ei suostutteluista huolimatta ollut suostunut ottamaan yhteyttä poliisiin.

Moskovan poliisi on myöntänyt julkaisseensa valokuvia, joita se väittää rikospaikalla otetuiksi mutta joita ei kuitenkaan ole otettu Golunovin asunnossa.

Venäläiset toimittajat ja ihmisoikeusryhmät pitävät tapausta esimerkkinä riippumattomien toimittajien vainoamisesta. Heistä monet ovat huomauttaneet, ettei Golunovin ole ainakaan tiedetty käyttävän huumeita.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko