Viralliset tulokset: Romanian Eurooppa-myönteinen presidentti siirtyy toiselle kierrokselle vahvalla äänisaaliilla

BUKAREST

Romanian istuva presidentti Klaus Iohannis voittanee presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vahvalla äänisaaliilla, kertovat viralliset ääntenlaskentatulokset.

Kun 90 prosenttia Romanian äänestyspaikkojen äänistä on laskettu, Iohannis johtaa vaalia reilun 36 prosentin äänisaaliilla. Ulkomailla asuvien romanialaisten ääntenlaskenta kestää pidempään, mutta näiden 650  000 äänen ei odoteta muuttavan tulosta merkittävästi. Valtaosan ulkomailla äänestäneistä uskotaan antaneen äänensä liberaaleille ehdokkaille.

Eurooppa-myönteinen Iohannis julistautui ensimmäisen kierroksen voittajaksi myöhään sunnuntaina kannattajiensa edessä.

– Olemme lyöneet sosiaalidemokraatit, Iohannis iloitsi, mutta totesi myös, että taistelu ei ole ohi.

Toiseksi eniten ääniä on kerännyt sosiaalidemokraatteja (PSD) edustava entinen pääministeri Viorica Dancila. Hän on saanut 24 prosenttia äänistä.

Dancila sanoi olevansa iloinen vaalituloksesta. Ennakkoon näytti epävarmalta, pääsisikö maan perinteisen valtapuolueen PSD:n ehdokas edes toiselle kierrokselle.

– Olemme mukana toisella kierroksella. Kiitän niitä, jotka äänestivät sydämellään, Dancila totesi.

Dancilan menestysmahdollisuuksia söivät hänen hallituksensa kaatuminen ja puolueen lukuisat korruptioskandaalit.

Iohannis vahvoilla myös toisella kierroksella

Poliittinen analyytikko Andrei Taranu arvioi uutistoimisto AFP:lle, että Iohannis näyttää varmistaneen itselleen voiton myös vaalien toisella kierroksella. Hänen arvionsa mukaan suurin osa vähemmän ääniä saaneiden ehdokkaiden kannattajista kerääntyisi istuvan presidentin taakse. Ensimmäisellä kierroksella kisassa oli mukana 14 ehdokasta.

Kolmanneksi tuli tämänhetkisten tietojen mukaan uuden, keskustaoikeistolaisen Pelastakaa Romania -liiton Dan Barna, joka on kerännyt 13 prosentin äänisaaliin.

Vaalien toinen kierros pidetään marraskuun 24. päivä.

Presidentti ei osallistunut vaaliväittelyihin

Keskustaoikeistolainen Iohannis on profiloitunut korruption vastustajana ja oikeusvaltion puolustajana. Hän sai ensimmäisellä kaudellaan taistella alituiseen PSD:tä vastaan. Iohannis oli poikkiteloin, kun PSD yritti juntata läpi lainsäädäntöä, joka olisi muun muassa armahtanut korruptiosta tuomittuja poliitikkoja ja vienyt valtaa maan korruption vastaiselta virastolta.

Osin hänen ansiostaan Romania ei ole lipsunut Puolan ja Unkarin tapaan autoritaarisuuden ja kansallismielisen populismin tielle.

Iohannisia on kuitenkin arvosteltu demokratian halveksunnasta, sillä hän ei ole suostunut osallistumaan vaaliväittelyihin. Itse hän on varoitellut, että PSD:n voitto olisi uhka maan demokratialle.

Romanian presidentin valtaoikeudet ovat melko suuret. Hän muun muassa johtaa maan ulkopolitiikkaa, osallistuu EU-kokouksiin ja nimittää pääministerin.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko

Uusimmat Kotimaan uutiset