WHO varoittaa uudesta ja vaarallisesta tilanteesta – uusia koronatartuntoja raportoitiin enemmän kuin koskaan

NEW YORK

Maailman terveysjärjestö WHO kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että se oli saanut raportin 150  000 uudesta koronavirustartunnasta. Kyse on järjestön mukaan suurimmasta yksittäisestä sille raportoidusta päiväkohtaisesta tartuntamäärästä.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan lähes puolet uusista tartunnoista ilmoitettiin Amerikasta. Myös Etelä-Aasiasta ja Lähi-idästä raportoitiin suurista tartuntamääristä.

–  Maailma on nyt uudessa ja vaarallisessa vaiheessa, Tedros varoitti CNN:n mukaan.

Pääjohtaja viittasi lausunnollaan siihen, että monet maat ympäri maailman ovat alkaneet höllentää koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia.

–  Virus leviää yhä nopeasti, se on edelleen tappava ja suurin osa ihmisistä on yhä alttiita saamaan sen, Tedros jatkoi.

Valtioiden oltava hälytysvalmiudessa

WHO:n hätätilannejohtaja Mike Ryan sanoi tiedotustilaisuudessa, että valtioiden on oltava hälytysvalmiudessa koronaviruksen toisen aallon varalta. Ryan varoitti myös ensimmäisen aallon toisesta huipusta, mikäli virusta ei ole tukahdutettu kunnolla.

–  Ensimmäisen aallon toinen piikki saattaa tulla ja sitten myös toinen aalto. Se ei ole joko tai -tilanne, Ryan varoitti.

Ryan muistutti, että rajoitusten poistaminen on tehtävä varovaisesti. Hän lisäsi, että valtioiden on oltava toimissaan nopeita, mikäli tartuntapiikkejä alkaa esiintyä. Hän kiitti erikseen Pekingin viranomaisten toimia, kun Xinfadin liha- ja vihannestoriin liittyen havaittiin kymmeniä uusia koronavirustartuntoja.

Floridassa ennätyksellinen määrä uusia tartuntoja

Ennätyksellilsen suuret koronatartuntaluvut tulivat vastaan myös Yhdysvaltojen väkiluvultaan suurimpiin osavaltioihin lukeutuvassa Floridassa. Terveysviranomaiset ovat CNN:n mukaan raportoineet ennätyksellisestä koronavirustartuntamäärästä, kun uusia tartuntoja oli perjantaina 3  822. Kokonaistartuntamäärä on nyt 89  748.

Edellisestä ennätyksestä kerrottiin vain päivää aiemmin, kun uusia tartuntoja oli yli 3  200.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis kertoi CNN:n mukaan, että tartunnan saaneiden mediaani-ikä viime viikoilta on 37 vuotta. DeSantis arvioi, että mediaani-ikä tulee laskemaan entisestään, kun osavaltiossa jatketaan testaamista. Suurin osa nuorista tartunnan saaneista on ollut niin sanottuja oireettomia tartuntoja.

Johns Hopkins -yliopiston tietojen mukaan Floridassa on koronavirukseen liittyen kuollut 3  061 ihmistä. Floridassa on yli 20 miljoonaa asukasta.

Yliopiston mukaan kaikkiaan Yhdysvalloissa yli 2,2 miljoonaa on saanut koronavirustartunnan ja siihen liittyviä kuolemia on yli 118  000.

Yli 330 miljoonan asukkaan Yhdysvalloissa koronavirukseen liittyviä kuolemia on miljoonaa asukasta kohti 365 Worldometer-sivuston mukaan. Suomessa vastaava luku on 59.

-----

Lähteenä myös AFP

Kommentoi


Luetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa


  • Uutiset
  • Urheilu