Yhdysvallat ilmoitti virallisesti vetäytyvänsä Pariisin ilmastosopimuksesta – irtisanominen astuu voimaan vuoden päästä

WASHINGTON

Yhdysvallat on ilmoittanut virallisesti vetäytyvänsä Pariisin ilmastosopimuksesta. Ulkoministeri Mike Pompeo kertoi Yhdysvaltojen lähettäneen asiasta virallisen notifikaation YK:lle.

Yhdysvaltojen vetäytyminen sopimuksesta tulee virallisesti voimaan vuoden päästä eli 4. marraskuuta 2020.

Presidentti Donald Trump ilmoitti jo vuonna 2017 Yhdysvaltojen vetäytyvän ilmastosopimuksesta, mutta ei voinut tehdä sitä virallisesti vielä tuolloin. Marraskuussa 2016 virallisesti voimaan astuneessa sopimuksessa on pykälä, jonka mukaan sopimuksen allekirjoittanut maa voi virallisesti pyytää eroa sopimuksesta vasta kolme vuotta sen voimaan astumisen jälkeen. Tätä seuraa vuoden mittainen irtisanomisaika.

Yhdysvallat on siksi ollut mukana YK:n ilmastokokouksissa hiomassa Pariisin sopimuksen yksityiskohtia Trumpin ilmoituksen jälkeenkin, ja osallistuu myös seuraavaan huippukokoukseen Madridissa.

Trump sanoi viime vuonna, että sopimus on "epäreilu taloustaakka" Yhdysvalloille. Maailman suurimman talouden vetäytyminen on suuri isku Pariisin sopimukselle, mutta toistaiseksi mikään muu maa ei ole seurannut Yhdysvaltojen esimerkkiä.

Brasilia on pysynyt mukana sopimuksessa, vaikka sen presidentiksi valittiin ilmastoskeptikko Jair Bolsonaro. Myös ympäristöasioihin perinteisesti varsin välinpitämättömästi suhtautuneet Kiina, Intia ja Venäjä ovat pysyneet sitoutuneina sopimukseen, vaikka niiden päästötavoitteita pidetäänkin riittämättöminä.

Yhdysvaltojen ero Pariisin sopimuksesta astuu voimaan presidentinvaaleja seuraavana päivänä. Kaikki Trumpin haastajaksi pyrkivät demokraattiehdokkaat ovat luvanneet vievänsä Yhdysvallat takaisin ilmastosopimukseen, joten ero saattaa jäädä lyhytaikaiseksi.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko

Uusimmat Kotimaan uutiset