Yhdysvallat ylitti 100  000 koronakuoleman rajan

WASHINGTON

Yhdysvallat on ylittänyt ensimmäisenä maana sadantuhannen koronavirukseen liittyvän kuoleman rajapyykin, kertoi maailman virustilannetta seuraava Johns Hopkinsin yliopisto torstaina.

Raja ylittyi noin kolme kuukautta sen jälkeen, kun maassa vahvistettiin ensimmäinen koronakuolema. 50  000 kuoleman raja ylittyi vain hieman yli kuukausi sitten. Koronavirustartuntoja Yhdysvalloissa on vahvistettu 1,7 miljoonaa.

Rajapyykin noteerasi lopulta myös presidentti Donald Trump, jota ehdittiin jo arvostella hiljaisuudesta.

–  Olemme juuri ylittäneet erittäin surullisen 100  000 koronakuoleman rajapyykin Yhdysvalloissa, Trump tviittasi 16 tuntia tapahtuman jälkeen ja lisäsi perään surunvalittelut.

Myös eniten tartuntoja maailmassa

Yhdysvalloissa on kirjattu selvästi enemmän koronakuolemia ja vahvistettuja tartuntoja kuin missään muussa maassa. Seuraavaksi eniten kuolemia on Britanniassa, yli 37  000. Tartuntojen määrässä kakkosena on Brasilia, jossa tartuntoja on vahvistettu yli 400  000.

Todellisuudessa kuolemia ja tartuntoja on Yhdysvalloissa vielä enemmän, sillä etenkin epidemian alkuvaiheessa Yhdysvaltojen testausjärjestelmä oli pahasti puutteellinen.

Worldometer-tilastosivun mukaan kuolemia oli torstaina Yhdysvalloissa jo yli 102  000. Miljoonaa asukasta kohden Yhdysvalloissa on kuollut 310 ihmistä. Se on selvästi enemmän kuin Suomessa, jossa vastaava luku oli 56, mutta vähemmän kuin viruksen pahimmin kurittamissa Euroopan maissa.

Kuolinluvuissa selvää laskua

Yhdysvalloissa päivittäiset kuolinluvut ovat viime viikkoina laskeneet hiljalleen. Kun huhtikuussa kuolemia raportoitiin useimpina päivinä vähintään 2  000, keskiarvo on viime aikoina pudonnut tuhannen kuoleman paikkeille.

Torstaita edeltävän vuorokauden aikana kuolemia raportoitiin Johns Hopkinsin yliopiston mukaan 1  401. Se on yli tuplasti enemmän kuin muutamana edellisenä päivänä, mikä selittyy sillä, että Yhdysvalloissa oli maanantaina asevoimissa kaatuneiden muistopäivä. Kuolinlukujen raportoinnissa tulee viikonloppuisin aina viivettä, minkä vuoksi seuraavana työpäivänä luvuissa nähdään aina piikki, joka tällä kertaa osui pitkän viikonlopun takia keskiviikolle.

Pahiten virus on kurittanut New Yorkin osavaltiota, jossa on kuollut yli 29  000 ihmistä, mikä merkitsee yli 1  500:aa kuolemaa miljoonaa asukasta kohden.

Siellä tilanne on parantunut roimasti. Pahimmassa vaiheessa huhtikuun alkupuolella New Yorkissa kuoli lähes tuhat ihmistä päivässä, mutta viime päivinä päivälukemat ovat olleet sadan kuoleman paikkeilla. New Yorkin pudonneet kuolinluvut selittävätkin suurelta osin myös valtakunnallisen päiväsaldon kohentumisen. Monessa muussa osavaltiossa päivittäisten kuolemien määrä ei ole vielä laskenut tuntuvasti.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Uusimmat ulkomaan uutiset