Dorian-hurrikaanin kuolonuhrien määrä nousi 20:een – myrsky nousi kolmoskategoriaan

NASSAU

Dorian-hurrikaanin uhriluku Bahamasaarilla kasvaa. Bahaman terveysministerin mukaan myrskyssä on kuollut ainakin 20 ihmistä.

Aiemmin oli kerrottu seitsemästä kuolonuhrista. Bahamasaarten viranomaiset ovat arvioineet uhriluvun kasvavan pelastustöiden edetessä.

–  Tässä vaiheessa alamme saada paremman kuvan menetetyistä ihmishengistä, ainakin Abacolla ja Grand Bahamalla, terveysministeri Duane Sands sanoi.

–  Pitäkää mielessänne, että etsintä- ja pelastustyöt ja tulvan alle jääneiden kotien tutkiminen on vasta alkamassa.

Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC nosti Dorianin luokituksen kakkoskategoriasta kolmoskategoriaan keskiviikkona paikallista aikaa. Myrsky oli aiemmin hiipunut kakkoskategoriaan oltuaan pahimmillaan viitoskategorian hurrikaani.

Pulaa perustarpeista

YK kertoi, että noin 70  000 ihmistä on kiireellisen avun tarpeessa Bahamasaarilla hurrikaani Dorianin jäljiltä. Käytännössä avun tarpeessa on koko Abacon ja Grand Bahaman saarien väestö. Nämä saaret kärsivät pahiten hirmumyrskyn kourissa. Laajat alueet ovat ilman sähköä ja juoksevaa vettä.

YK:n mukaan puutetta on niin ruuasta, vedestä, suojasta kuin lääkkeistäkin. YK kertoi ottaneensa hätärahastostaan miljoona dollaria uhrien auttamiseen. Punainen risti korosti sitä, että apu on saatava perille nopeasti.

Grand Bahaman saarella käytettiin vesijettejä ja veneitä ihmisten pelastamiseksi veden valtaan joutuneista kodeistaan. Pelastustöissä auttavat myös Yhdysvaltain rannikkovartioston ja Britannian laivaston helikopterit, jotka ovat nostaneet ihmisiä turvaan ja arvioineet tuhoja. Abacolle on lähetetty ylimääräisiä poliiseja ehkäisemään mahdollista hylättyjen kotien ryöstelyä.

Dorianin myötä Bahamalla satoi muutamassa päivässä jopa yli 700 millimetriä.

Etelä-Carolinan rannikko vaarallisen lähellä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui puhelimessa Bahaman pääministerin Hubert Minnisin kanssa ja lupasi Yhdysvaltain apua.

–  Laajat alueet Bahamasaarista kokivat iskun, jollaista harvat ihmiset ovat nähneet. He tarvitsevat suurta auttavaa kättä, Trump sanoi.

Hurrikaani etenee parhaillaan kohti pohjoista vajaan 200 kilometrin päässä Etelä-Carolinan rannikosta. HC varoitti CNN:n mukaan, että jos Dorian poikkeaa vähänkin länteen tämänhetkiseltä reitiltään, se voi rantautua perjantaina Etelä- ja Pohjois-Carolinaan.

NHC:n mukaan myrsky tuo mukanaan vaarallisia tuulia joka tapauksessa, vaikka sen keskus pysyisikin merellä. Osavaltion suurimman kaupungin Charlestonin lentokenttä suljettiin keskiviikkona.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko