YK:n pääsihteeri tuomitsee tappavan voimankäytön Myanmarissa

NEW YORK

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsee tappavan voimankäytön Myanmarissa. Hänen mukaansa rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistuvaa tappavaa voimankäyttöä, pelottelua ja häirintää ei voida hyväksyä.

Guterres kommentoi asiaa Twitterissä sen jälkeen, kun kahden ihmisen kerrottiin kuolleen lauantaina poliisin avattua tulen mielenosoittajia vastaan.

Poliisi ja sotilaat tulittivat mielenosoittajia maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa, kun mielenosoittajat yrittivät estää poliisia tekemästä pidätyksiä kaupungin satama-alueella. Mielenosoittajat heittelivät poliiseja ensin kivillä, mihin virkavalta vastasi ampumalla.

Joukot käyttivät sekä kumiluoteja että kovia panoksia. Lääkintähenkilökunnan mukaan noin puolet haavoittuneista sai vammoja kovista panoksista ja puolet kumiluodeista. Yhteensä noin 30 ihmisen kerrottiin haavoittuneen. Toista kuolonuhria oli ammuttu päähän.

Paikallisen median mukaan toistakymmentä mielenosoittajaa pidätettiin yhteenoton yhteydessä.

Valtiollinen sanomalehti Global New Light of Myanmar ei maininnut kuolonuhreja lainkaan, mutta syytti yhteenotosta "aggressiivisia mielenosoittajia" ja sanoi turvallisuusjoukkojen toteuttaneen lain mukaisia turvatoimia. Lehden mukaan mielenosoituksen johtajat pidätettiin.

Helmikuun alussa tehdyn sotilasvallankaappauksen vastaisissa mielenosoituksissa on kuollut tähän mennessä yhteensä kolme mielenosoittajaa.

Nuori nainen kuoli vammoihinsa perjantaina

Mielenosoitusten ensimmäinen kuolonuhri tuli perjantaina. Tuolloin sairaalalähteet kertoivat, että viime viikolla päähän ammuttu 20-vuotias mielenosoittaja Mya Thwate Thwate Khaing oli menehtynyt vammoihinsa.

Nainen haavoittui Naypyidawissa, kun sotilaat avasivat tulen kohti mielenosoittajia. Ampumahaavoihinsa kuolleesta mielenosoittajasta on tullut mielenosoittajien keskuudessa vastarinnan symboli. Mielenosoittajat ovat muun muassa kantaneet mielenosoituksissa hänen kuviaan.

Ampumahaavoihinsa menehtyneelle naiselle on ollut määrä järjestää hautajaiset sunnuntaina maan pääkaupungissa Napyidawissa.

Ensimmäisen kuolonuhrin tultua ilmi perjantaina Yhdysvallat kehotti Myanmarin sotilasjunttaa pidättäytymään väkivallasta sekä luopumaan vallasta maassa.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell puolestaan tuomitsi lauantaina väkivallan käytön rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan.

EU:n ulkoministerien on määrä tavata maanantaina keskustellakseen toimista, joita EU-maat voisivat kohdistaa vallankaappauksen tehneisiin kenraaleihin ja asevoimiin.

Yhteensä lähes 570 ihmistä on otettu kiinni sitten vallankaappauksen, kertoo Assistance Association for Political Prisoners -tarkkailujärjestö.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Myanmarissa oli jo seitsemäs perättäinen yöllinen sotilasjuntan määräämä internetkatko.

Asevoimien edustaja kertoi tällä viikolla, että yksi poliisi oli kuollut erään Mandalayssa olleen yhteenoton seurauksena.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa

Uusimmat Kotimaan uutiset

  • Uutiset
  • Urheilu