Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa

HELSINKI

Syyrian kurdihallinto on valmis itse tuomaan oikeuden eteen niin ulkomaalaiset Isis-taistelijat kuin al-Holin leirin naisiakin, kertoo Yle.

Syytteet asetettaisiin paikan päällä ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta. Ylen mukaan al-Holin leirin naisista tämä koskisi mahdollisesti rikoksiin syyllistyneitä tai niitä, jotka ovat todistettavasti olleet mukana Isisin elimissä, kuten moraalipoliisissa.

Ylen haastatteleman kurdipoliitikon mukaan oikeudenkäynnit toteutettaisiin yhteistyössä syytettyjen henkilöiden lähtömaiden kanssa. Neuvotteluja aiotaan käydä myös Suomen kanssa.

Käytännössä asia kuitenkaan tuskin etenee, jos Suomi ei suostu asiaan.

– Päätös syytteiden nostamisesta on uusi. Nyt aloitamme dialogin maiden kanssa, joilla on kansalaisia täällä. Yksi niistä on Suomi. Keskustelemme heidän kanssaan, miten edetään ja miten voimme nostaa syytteitä yhteistyössä Suomen kanssa, sanoo kurdihallinnon johtoon kuuluva Abdulkarim Omar Ylelle.

Omar kahden päivän vierailulle Suomeen ensi viikolla

Suomen ulkoministeriön mukaan Omar saapuu kahden päivän vierailulle Helsinkiin ensi viikon keskiviikkona. Omar tapaa vierailullaan ulkoministeri Pekka Haaviston, jonka kanssa hänen on tarkoitus keskustella Syyrian sovintoprosessista ja Isisin vastaisista toimista.

Ministeriön mukaan vierailulla käydään keskusteluja alueen humanitaarisesta tilanteesta sekä humanitaaristen järjestöjen toiminnan turvaamisesta. Myös al-Holin leirin olosuhteita käsitellään virkamiestasolla.

Taustalla kurdihallinnon turhautuminen

Koillis-Syyrian kurdihallinto on tähän saakka sanonut, ettei aio tuomita ulkomaalaisia.

Nyt kurdit ovat kuitenkin turhautuneita siihen, että Euroopan maiden kanssa käydyt neuvottelut kansainvälisen rikostuomioistuimen perustamisesta Koillis-Syyriaan tai al-Holin ulkomaalaisten kotiuttamisesta eivät ole edenneet, minkä vuoksi asiaa harkitaan, Yle kertoo.

Suomi on tähän mennessä kotiuttanut al-Holin leiriltä kaksi orpolasta.

Al-Holin leirillä on noin 30 suomalaislasta ja kymmenen aikuista.

KommentoiLuetuimmat ulkomaan uutiset
  • Päivä
  • Kuukausi
  • Viikko