Diego Maradona on poissa – argentiinalaislegenda oli jalkapallon kapinallinen, joka häikäisi taidoillaan ja kulki elämänsä kohusta toiseen

BUENOS AIRES

Argentiinalainen Diego Armando Maradona oli jalkapallon väriläiskä, taituri ja kapinallinen. Hän oli yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista ja yksi ristiriitaisimmista hahmoista.

Maradona kuoli keskiviikkona 60-vuotiaana sydänpysähdykseen kotonaan Tigressä. Maradona joutui vuosien saatossa useasti sairaalaan. Monet ongelmat juonsivat rosoisesta elämäntyylistä, vaikka Maradona kertoi jättäneensä kokaiinin taakseen jo 2004.

Aiemmin marraskuussa Maradonalle tehtiin kotimaassaan aivoleikkaus, jossa häneltä poistettiin verihyytymä. Jalkapallolegenda oli täyttänyt vain muutamia päiviä aiemmin 60 vuotta. Hän oli syntynyt 30. lokakuuta 1960.

Maradona eli lapsuutensa vaatimattomissa oloissa Villa Fioritossa Buenos Airesin laitamilla.

–  Vanhempani olivat vaatimattomia työläisiä, ja kun minut kastettiin, äitini pyysi jumalalta vain, että pysyisin terveenä ja minusta tulisi kunnon ihminen, Maradona kertoi vuonna 2006 suomennetussa elämäkerrassaan El Diego (Yo soy El Diego).

Pallo seurasi nuorta Diegoa kaikkialle. Aina kyseessä ei tosin ollut pallo, sillä paremman puutteessa appelsiini, rutattu paperitollo tai riepu ajoi saman asian.

Palvontaa Napolissa ja Argentiinassa

Maradona debytoi teini-ikäisenä Argentinos Juniorsissa ja siirtyi Boca Juniorsiin. Kotimaansa kentiltä tie vei Barcelonaan, Napoliin ja Sevillaan.

Napolissa hän nousi asemaan, jota voi kutsua palvonnaksi ja joukkohysteriaksi. Toimittajat ja fanit seurasivat pienikokoisen argentiinalaisen jokaista askelta.

Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtynyt Maradona johdatti Napolin muun muassa Italian mestaruuksiin 1987 ja 1990 sekä Uefa-cupin voittoon 1989.

Ongelmia kuitenkin riitti, ja Maradonan aika Napolissa päättyi 15 kuukauden kilpailukieltoon kokaiinikärystä.

Vuoden 1986 MM-turnauksessa hän johdatti taiturimaisilla otteillaan Argentiinan maailmanmestaruuteen. Puolivälierässä Englantia vastaan Maradona teki kaksi jalkapallohistorian ikimuistoisimpiin kuuluvaa maalia.

Niistä ensimmäisen hän iski vasemmalla kädellään, mutta osuma hyväksyttiin. Maradonan mukaan maalissa auttoi "Jumalan käsi". Osumista toinen syntyi, kun hän sai pallon omalla kenttäpuoliskollaan, ohitti vastustajan toisensa perään ja hurmasi maailman.

Maradona on aina ollut rakastettu Argentiinassa, vaikka myös maajoukkueura päättyi skandaaliin. Hän jäi vuoden 1994 MM-kisoissa dopingtestissä kiinni efedriinistä.

Maradona ei peitellyt mielipiteitään

Pelivuosiensa jälkeen Maradona valmensi useita seuroja ja Argentiinan maajoukkuetta. Menestys jäi kauas pelaajauran saavutuksista.

Muun muassa Fidel Castroa ja Che Guevaraa esittävät tatuoinnit ottanut Maradona oli aina suorapuheinen ja antoi eri tahojen kuulla kunniansa. Olivat he sitten urheilupomoja, pelaajia, valmentajia, poliitikkoja tai keitä tahansa. Hän ei sietänyt ulkopuolisten puuttumista elämäänsä.

–  Tein sen mihin pystyin. Ei se minusta kovin huonosti mennyt, Maradona kirjoitti elämäkertansa päätössivulla.

"Diego on ikuinen"

Maradonan kuolema järisytti lajia rakastavaa maapalloa. Maradonan kanssa usein suurimmaksi nostettu brasilialaisikoni Pele oli yksi surijoista.

–  Jonain päivänä vielä pelaamme jalkapalloa yhdessä, taivaassa, Pele sanoi.

Nykypäivän kaksi ikonia jättivät myös surulliset, mutta niin kunnioittavat jäähyväiset.

–  Hyvin surullinen päivä kaikille argentiinalaisille ja jalkapallolle. Hän jättää meidät, mutta ei jätä, koska Diego on ikuinen, Maradonan maanmies Lionel Messi kirjoitti.

–  Maailma hyvästelee ikuisen neron. Yksi parhaista, taikuri vertaansa vailla. Hän lähtee liian aikaisin, mutta jättää perinnön, jolla ei ole rajoja ja jota ei koskaan täytetä. Lepää rauhassa, sinua ei unohdeta koskaan, Cristiano Ronaldo viestitti.

Maradonaa muistettiin keskiviikkoiltana minuutin hiljaisuudella ennen Mestarien liigan pelejä. Argentiinassa puolestaan julistettiin kolmen päivän suruaika. Maan presidentti Alberto Fernandez tiivisti kansansa tuntoja:

–  Veit meidät maailman huipulle. Teit meistä äärettömän onnellisia. Olit suurin kaikista. Kiitos että olit, Diego. Kaipaamme sinua aina.

Kommentoi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa