F1 suunnittelee aika-ajomuutosta – Mercedes torppaamassa asian

HELSINKI

Koronaviruspandemian runtelemaan formula ykkösten MM-sarjaan on kaavailtu varsin mullistavaa kokeilua, joka muuttaisi gp-kisoja edeltävän päivän aika-ajoja merkittävästi. Sarjan omistajan Liberty Median ja kansainvälisen autoliiton FIA:n hahmottelema uudistus uhkaa kuitenkin vesittyä mahtitalli Mercedeksen vastustukseen.

Uudessa systeemissä lauantain nykyisten aika-ajojen sijaan ajettaisiin 30-minuuttinen "minikisa", johon kuljettajat lähtisivät MM-sarjatilanteen käännetyssä järjestyksessä eli MM-kärkiajaja lähtisi koko joukon hänniltä. Tämän kisan tulosten myötä saataisiin sitten lähtöjärjestys sunnuntaiseen gp-kisaan.

Motorsport-sivuston mukaan uudistus olisi tällä kaudella käytössä Itävallan ja Britannian toisissa gp-kisoissa. Kummassakin ajetaan näillä näkymin kahtena peräkkäisenä viikonloppuna, ja F1 sekä FIA haluavat uudistuksella luoda lisäkiinnostavuutta toiseen samalla radalla ajettavaan gp-viikonloppuun. Muitakin "tuplakisoja" on suunnitelmissa koronaviruksen myötä typistyneeseen MM-kalenteriin.

Aika-ajouudistusta on tarkoitus käsitellä tallien kanssa pian, mutta koska sääntömuutos olisi kiireellinen, tarvitsee sen voimaan saaminen kaikkien tallien hyväksynnän. Motorsportin mukaan Mercedestä ei kuitenkaan uudistus innosta, ja ihmekös tuo: sen odotetaan olevan jälleen kerran kärkivauhdissa kunhan kausi saadaan vauhtiin.

Nyt vireillä oleva aika-ajomuutos oli esillä jo viime vuonna, ja tuolloinkin Mercedes vastusti asiaa voimakkaasti. Tallipomo Toto Wolffin mukaan "suojellakseen F1:n DNA:ta".

–  Vastustin sitä, koska jos ajatellaan 100 metrin olympiafinaalia, ei Usain Boltia laiteta starttaamaan viisi metriä muiden jälkeen vain siksi, että kisan loppuratkaisusta saataisiin jännittävä, Wolff muotoili tuolloin Autosportin mukaan.

Kommentoi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi