Pelottavan draaman jälkeen ihme – Huuhkajat voittoon EM-avauksessaan

KÖÖPENHAMINA, HELSINKI

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historian ensimmäisen arvoturnauksen ensimmäinen ottelu oli draamankaareltaan kuin elokuvista: jännitystä, pelkoa, huolestumista, helpotusta, lopulta riemua ja kaikkia noita vielä useaan otteeseen. Ja kun tunnemyllerryksen täyttämä ilta Kööpenhaminan Parken-stadionilla oli ohi, oli Suomi tehnyt sen mihin harva uskoi: voittanut ennakkosuosikki Tanskan tämän kotipyhätössä.

Huuhkajat hämmästyttävään voiton tuonut maali nähtiin 60. minuutilla, kun Jere Uronen keskitti ja Joel Pohjanpalo pukkasi pallon sisään. Syöksähtävä pusku oli komea, mutta livahti melko helposti Tanskan huippumaalivahdin Kasper Schmeichelin käden alta sisään.

Vajaa vartti myöhemmin kohistiin lisää, kun erotuomari Anthony Taylor vihelsi rangaistuspotkun Tanskalle, kun Paulus Arajuuri tuskin koskikaan Yussuf Poulsenia. Pilkun laukaissut Pierre-Emile Höjbjerg sai kuitenkin pallon vain Suomen maalivahti Lukas Hradeckyn ulottuville, tämän aavistettua oikeaan suuntaan.

Suomi kesti Tanskan vyörytystä loppuun asti, ja näin historian alku jatkui historian teolla: heti voiton makuun arvoturnauksessa. Seuraavaksi Suomi kohtaa Venäjän ensi keskiviikkona.

Pelitapahtumat painuivat taka-alalle avauspuoliajan lopussa, kun Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen valahti nurmen pintaan Kööpenhaminan Parken-stadionilla. Erikseniä hoidettiin pitkään kentällä, ja pelaajien sekä lähellä olleiden katsojien ilmeet olivat hyvin kauhistuneita. Osa pelaajista itki, myös suomalaisten ilmeet olivat epäuskoisen pelästyneitä.

Myöhemmin Tanskan jalkapalloliitto DBU kertoi Twitterissä, että Eriksen on tajuissaan ja tila on vakaa. Tämä tieto sai yleisössä aikaan valtavat suosionosoitukset.

Peli oli keskeytyksissä pitkään, mutta se jatkui kello 21.30 Suomen aikaa. Ensin pelattiin avauspuoliajan viimeiset neljä minuuttia ja sitten viiden minuutin tauon jälkeen alkoi toinen puoliaika.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa kertoi, että molempien joukkueiden pelaajat pyysivät pelin jatkamista.

Suomalaisfaneilta rohkaisevaa kannatusta Eriksenille

Eriksenille annettiin kentällä sydänhierontaa. Tanskan pelaajat ympäröivät hoitotiimiä koko ajan. Runsaan kymmenen minuutin jälkeen Eriksen vietiin paareilla kentältä, ympärillä pelaajat pitivät lakanaa näkösuojana. Eriksen oli kuitenkin ilmeisesti tuolloin tajuissaan.

Reuters-uutistoimiston valokuvaajan mukaan hän näki, kuinka Eriksen oli nostanut kättään otsalleen ollessaan paareilla.

Stadionilla olevat suomalaiskannattajat pysyivät paikoillaan, kuten kenttäkuulutuksessa useaan kertaan pyydettiin. Suomalaisfanit aloittivat, ennen tietoa Eriksenin tilasta, "Christian Eriksen" -kannustushuudot ja saivat ensin tanskalaisfaneilta suosionosoituksia ja lopulta nämä mukaan rytmikkääseen huutoon.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa