Matilda Castren teki Suomen golfhistoriaa: "Uskomaton tunne"

DALY CITY, HELSINKI

Matilda Castren teki maanantaina aamuyöllä suomalaista golfhistoriaa, kun hän voitti ensimmäisenä suomalaisena naisten LPGA-kiertueen kilpailun Yhdysvaltain Kaliforniassa. Castren ylsi voittoon uransa 15. kilpailussa kiertueella, jota pidetään naisten ammattilaisgolfin kovatasoisimpana.

–  On suuri kunnia voittaa kiertueen tulokaspelaajana, ja erityisesti ensimmäisenä suomalaispelaajana, Castren kommentoi LPGA:n nettisivuilla.

Floridassa yliopistogolfia pelannut ja opiskellut Castren, 26, pelaa LPGA-kiertueella toista kauttaan. Hänet lasketaan silti yhä tulokkaaksi, koska viime kausi jäi koronaviruspandemian takia torsoksi.

Daly Cityssä lähellä San Franciscoa Castrenin yhteistulos oli 274 lyöntiä, 14 alle parin. Hän pelasi neljä kierrosta yhteensä 274 (71+69+69+65) lyönnillä. Päätöskierros sinetöityi vajaan metrin mittaiseen birdieputtiin 18. viheriöllä.

–  Uskomaton tunne, eikä oikein mikään ole tuntunut vastaavalta. Yksi ajatukseni oli, että nyt ei ainakaan tarvitse mennä syksyllä kiertueen karsintoihin, Castren kertoi ja viittasi siihen, että voitto takasi työpaikan.

Marraskuussa 2019 Castren varmisti pääsynsä LPGA-golfiin juuri onnistumalla karsinnoissa.

Valmentaja näki merkit US Openissa

Castrenia pitkään valmentanut Petteri Nykky kertoi STT:lle, ettei suojatin voitto tullut hänelle yllätyksenä. Merkkejä oli näkyvissä jo edellisviikolla, kun Castren pelasi 30. sijalle Yhdysvaltain avoimessa mestaruusturnauksessa.

–  Olin mukana US Openissa. Matildan pallonlyöminen on ollut kauan hyvää, ja nyt puttikin on löytynyt, Nykky kertoi ja antoi kunniaa myös amerikkalaisvalmentaja Chris Masonille.

Nykky seurasi suojattinsa voittokisaa televisiosta ratkaisuun asti kello 4.30:een Suomen aikaa. Golfin ja salibandyn parissa toimivalle valmentajalle saavutus ei ollut yllätys, mutta silti tunteikas.

–  Tämä oli yksi kovimmista suorituksista. Matildan ammattilaisura on vasta alussa, Nykky sanoi ja oli ylpeä siitä, miten Castren hallitsi itsensä uudessa tilanteessa, voittokamppailussa.

Nykyn mukaan Castrenia auttaa uralla se, että hän on tottunut voittamaan amatöörinä ja yliopistogolfissa. Viime kaudella hän voitti myös yhden kisan Pohjois-Amerikan kakkoskiertueella Symetralla.

– LPGA:lla pelataan samaa peliä, mailat ovat omat ja pallotkin ovat omat. Taso on kovempi, mutta mukana on paljon sellaisia pelaajia, joiden kanssa Matilda on pelannut jo yliopistoaikoina, Nykky muistutti.

Voittajan status auttaa Castrenia suunnittelemaan kiertueohjelmaansa kohti tulevaa, sillä hänelle aukeaa ovia isompiin kisoihin. Seuraavana on vuorossa LPGA:n mestaruuskilpailu ensi viikolla. Se on Castrenin uran kolmas arvoturnaus. Kahdessa aiemmassa hän on ollut 23:s ja 30:s, joten hän ei ole ujostellut tähtipelaajien joukossa.

Suomen ykköspelaajaksi viime vuonna noussut Castren on ilmiselvä valinta myös Tokion olympiajoukkueeseen.

Hermostuneisuus karisi

Castren pelasi ensi kertaa urallaan LPGA-kiertueen kärkikolmikossa, kun viimeinen pelipäivä starttasi sunnuntaina paikallista aikaa. Kolmannen kierroksen jälkeen hän ennakoi, että haluaa vain pelata parasta peliään ja nauttia.

– Olin hermostunut, joten ajattelin vain yhtä lyöntiä kerrallaan, yhtä reikää kerrallaan. Kävikin niin, että minulla oli erinomainen päivä kentällä ja pääsin nostamaan pokaalia, Castren sanoi.

Kierros pelattiin sumuisella kentällä, mutta se ei Castrenia haitannut. Hän teki yhden eaglen ja viisi birdieä, eikä tuloskorttiin merkitty yhtään bogia.

– Bogiton kierros viimeisenä päivänä, se on kova juttu, Nykky totesi.

Toiseksi sijoittui Taiwanin Min Lee. Castren lähti ratkaisevalle kierrokselle kaksi lyöntiä Min Leen perässä, mutta käänsi asetelmat kahden lyönnin voitoksi.

Kisan palkintoarvo oli 1,5 miljoonaa dollaria, ja voittajan osuus siitä oli 225  000 dollaria eli noin 185  000 euroa. Summa nosti Castrenin uran kokonaisansiot yli 400  000 dollarin.

Castren on toinen suomalainen, joka on pelannut LPGA-kiertueella. Häntä ennen mukana on ollut uransa jo lopettanut Minea Blomqvist-Kakko, joka pelasi parhaan kautensa vuonna 2008 ja sijoittui parhaimmillaan kisassa kolmanneksi.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat PohjanmaaUusimmat urheilu-uutiset