Jääkiekon MM-kisoja ei pelata Valko-Venäjällä – Kummola: Faselkin otti lusikan kauniiseen käteen

HELSINKI

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF teki vihdoin odotetun päätöksen, kun kevään miesten MM-kisaisännyys otettiin pois Valko-Venäjältä. IIHF:n varapuheenjohtajan Kalervo Kummolan mukaan liiton kokous oli "rauhallinen ja suurin piirtein yksimielinen".

Kummola kertasi pitkää tietä kohti päätöstä.

–  Kun Valko-Venäjällä äänestettiin (presidentinvaaleissa elokuussa) ja (presidentti) Aljaksandr Lukashenka ei suostunut päästämään EU-tarkkailijoita vaaleihin, ajattelin että tästä voi tulla vaikeaa. Ei toki ole helppo prosessi siirtää kisoja muualle, Kummola aloitti.

Kummola kertoi, kuinka hän itse "ja moni muukin" oli odotellut toiveikkaasti, että Valko-Venäjällä saataisiin muutoksia.

–  Nyt totesin, ettei tämä mies (Lukashenka) varmaan muutu miksikään, pitkän linjan kiekkovaikuttaja myönsi.

–  (IIHF:n) hallituksessa enemmistö oli sitä mieltä, ettei sekoiteta urheilua ja politiikkaa. Mutta kuka sitä enemmän on sekoittanut kuin Lukashenka? Mielipiteet lähtivät muuttumaan.

IIHF:n puheenjohtajan Rene Faselin kohuttu vierailu Lukashenkan luo oli omassa osassaan prosessissa, ja miesten halailukuvat tekivät Kummolan mukaan "tehtävänsä". Kummola kiitteli myös niin presidentti Sauli Niinistöä kuin ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) näiden kansainvälisistä yhteyksistä. Ja paine IIHF:ää kohtaan alkoi lopulta olla sellaista, että Faselkaan ei enää voinut perääntyä.

–  Fasel otti lusikan kauniiseen käteen ja soitti jo ennen kokousta Valko-Venäjän kiekkoliitolle, että näin todennäköisesti tulee käymään, Kummola kertoi.

IIHF kertoi tiedotteessaan päätöksen olleen sellainen, jota "ei voinut välttää" ja joka pohjaa "turvallisuustekijöihin". Kummola toi esille myös ihmisoikeudet, joista koko prosessi saikin aika lailla alkunsa.

–  Valko-Venäjä on kova kiekkomaa, ja siellä on hyvät olosuhteet (jääkiekolle). Mutta ihmisoikeudet on pistettävä aina edelle, Kummola painotti.

–  Virallinen syy on se, ettei turvallisuutta pystytä takaamaan. Ja se on tosiasia. Jääkiekon erityisasemaa maassa olisi käytetty hyväksi niin opposition kuin hallituksen puolelta. Oppositio tietää kuinka kova kiekkomies Lukashenka on, ja (luvassa) olisi ollut melkoisia mielenosoituksia (kisoissa).

Latvian ulkoministeri: Olemme valmiita harkitsemaan koko kisojen isännöimistä

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics kiitti kansainvälisen jääkiekkoliiton päätöstä siirtää miesten MM-kisat pois Valko-Venäjältä. Rinkevics sanoi tviitissään, että päätös on oikea merkki siitä, että urheilua ei käytetä autoritaaristen hallintojen eduksi.

–  Latvia pitää kiinni sitoumuksistaan ja on valmis arvioimaan koko MM-kisojen isännöimistä, Rinkevics kirjoitti.

Päätöstä kiitti myös Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja, jonka mukaan valkovenäläisten ääntä on nyt kuultu.

–  Tämä on erittäin viisas toimi, tukea ihmisoikeuksia ja reilua urheilua, eikä tehdä yhteistyötä Valko-Venäjän hallinnon kanssa.

"Odotettu ja oikea päätös"

Suomessa urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) piti myös ratkaisua oikeana.

Hän kiitti tviitissään Kummolaa ja Jääkiekkoliittoa hyvästä yhteistyöstä ja linjakkuudesta asian edistämiseksi.

Kiitokset Kummolalle antoi myös pääministeri Sanna Marin (sd.), joka tviittasi päätöksen olleen odotettu ja oikea.

Ulkoministeri Haavisto oli Ylen haastattelussa samaa mieltä ministerikollegoidensa kanssa.

–  Päätös oli varmasti oikea ja tunnustusta pitää antaa Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtajalle Kalervo Kummolalle. Hän ollut hyvin systemaattinen ja nähnyt uhat, jos kisat annettaisiin Valko-Venäjälle, Haavisto sanoi.

Kisojen järjestäminen olisi lähettänyt väärän viestin maailmalle ja maata itsevaltiaasti hallitseva Lukashenka olisi käyttänyt kisoja propagandassaan hyväksi, Haavisto totesi. Muutkin EU-maiden ulkoministerit ovat Haaviston mukaan samaa mieltä.

Jalonen tervehti ilolla: "Erittäin hyvä ja odotettu päätös"

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen kiitteli kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n päätöstä ottaa tämän vuoden miesten MM-turnauksen isännyys pois Valko-Venäjältä.

–  Erittäin hyvä ja odotettu päätös, Jalonen totesi.

–  Jääkiekon imagon osalta hieno juttu, että päätyivät tähän ratkaisuun.

Kisajärjestäjistä ei vielä ole varmuutta, sillä toisen kisaisännän Latvian asemaa pitää IIHF:n mukaan pohtia, koska kyseessä oli Valko-Venäjän ja Latvian yhteisisännyys. Latvian ohella esillä ovat olleet Tanska ja Slovakia mahdollisina vaihtoehtoina, ja IIHF:n mukaan kisojen järjestäminen yhdessä paikassa on sekin harkinnassa.

Suomi oli jo alun perin Latvian Riiassa pelattavassa alkulohkossa, joten siinä mielessä Valko-Venäjän poistaminen ei alkukisojen osalta Leijonien kuvioihin vaikuta. Jos ja kun Latviassa kuitenkin pelataan. Jalonen on valmis ratkaisuun kuin ratkaisuun, sen kummempaa suosikkia ei luotsilla ole pelipaikasta.

–  Pelaamme siellä missä päätetään. Sitä ei minun tarvitse murehtia, joku muu tekee ne päätökset, Jalonen sanoi.

Kommentoi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa