Oberstdorfissa kilpaillaan kolmesta maailmanmestaruudesta

OBERSTDORF

Oberstdorfin MM-kisoissa ratkotaan tänään kolmen lajin mitalit. Päivä alkaa sprintin aika-ajolla kello 10 Suomen aikaa, ja pudotushiihdot alkavat kello 12.30.

Suomalaisista perinteisen hiihtotavan sprinttiin osallistuvat Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Katri Lylynperä ja Johanna Matintalo sekä mieshiihtäjät Ristomatti Hakola, Juho Mikkonen, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen.

Sprintit hiihdetään nopsasti lämpenevässä säässä. Kilpailun aattona hiihtäjät ennakoivat ladun pehmenevät jo naisten aika-ajon jälkeen tavallista huonommaksi. Erävaiheeseen lämpötila nousee niin, että hiihtäjät vaihtavat sitä ennen toiseen suksipariin.

Normaalisti hiihtäjät lähinnä tarkistavat karsinnan jälkeen, että suksi toimii edelleen normaalisti. Nyt ohjelmaan tulee ylimääräinen suksitesti.

–  On se iso stressitekijä. Ennen erävaihetta pitää testata suksea kuin lähtisi uuteen kisaan, Matintalo selvitti eroa normaaliin.

–  Koen, että tulee jännä päivä juuri olosuhteen takia.

Rata vaatii keskittymistä

Joensuu vahvisti tilanteen oudoksi.

–  Jännitystilanne. Kunnon puolesta tilanne on hyvä, mutta sprintissä ratkaisee moni muu asia, Joensuu muistutti.

–  Tykkään lämmöstä, mutta meillä on ollut käytännössä koko kauden ajan pakkaskisoja. Sillä tavalla tästä tulee erilainen kilpailu.

Naisten sprinttirata on lyhyt, vain 1,2 kilometriä. Se sopii vahvasti sprinttiin suuntautuneille hiihtäjille, kuten suomalaisista Joensuulle ja Lylynperälle. Pidempiin matkoihin keskittyville se on lyhyt, mutta raskas keli saattaa tasoittaa tilannetta.

–  Rata on lyhyt, joten siinä ei voi paljon kikkailla. Siinä on myös mutkaa joka suuntaan, joten rataan täytyy keskittyä huolella, Kyllönen totesi kilpailupäivän aattona.

Miehet oudoksuivat muutosta

Pakkaskelissä koko kauden kilpailleet hiihtäjät ottavat Oberstdorfissa käyttöön uudet sukset, huolto on harjoitellut kuvionsa uusiksi, ja urheilijat opettelevat plusasteisiin.

Radan ratkaisukohta lienee sentään ennallaan.

–  Kilpailu kulminoituu viimeiseen nousuun ja siihen, miten siitä pääsee laskuun ja millaisessa peesissä, Mäki ennusti.

Lämpö ja latujen pehmeneminen voivat aiheuttaa välineyllätyksiä, mutta se uhkaa myös kaventaa parhaan etenemisväylän ahtaaksi.

–  Pehmeällä radalla vauhti voi töksähtää, jos valitsee huonon kohdan. Tulee kaatumisia, Vuorinen ennakoi.

Mikkonen arveli alkuviikon testien jälkeen, että hänelle löytyy kilpailuun hyvä suksipari. Hakola korosti suksivalinnan ja huollon merkitystä

–  Täytyy hakea uran kolmatta arvokisojen finaalipaikkaa. En ole kuitenkaan ollut tällä kaudella maailmancupin finaaleissa, joten kapulan (suksien) pitää olla tosi hyvä huomenna, Hakola arvioi.

Naisten normaalimäen kilpailu alkaa kello 18. Suomalaishyppääjistä karsinnan läpäisivät Jenny Rautionaho, Julia Kykkänen ja Susanna Forsström.

Kommentoi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa