"Painissa rakkainta on menestyminen, raskainta ainainen rahattomuus" – Jere Heinon yliopistofinaalit jättistadionilla vaihtuivat harjoitteluun kotikaupungissa Porissa

PORI

Vapaapainija Jere Heinon piti kruunata kevät peräti 73  000 katsojan edessä Yhdysvaltain yliopistojen mestaruuskilpailussa. Huipennus oli sovittu amerikkalaisen jalkapallon NFL-seura Minnesota Vikingsin loppuunmyydylle kotistadionille.

Korona esti painifinaalit, kuten muutkin urheilutapahtumat. Heino myi hetkessä autonsa ja muun omaisuutensa ja otti äkkilähdön Yhdysvalloista Suomeen. Suomessa hänen kotipaikkansa on Pori. Siellä hän painii veljensä Ville Heinon kanssa.

–  Koronatilanteen alkuvaiheessa, kun julkiset liikuntapaikat eivät olleet auki, painimme ulkona, Jere Heino kertoo.

–  Useiden pitkällisten soittokierrosten jälkeen pääsimme lopulta harjoittelemaan Porin urheilutaloon. Nyt urheilutalo on jo normaalisti auki, joten harjoittelumme jatkuu siellä. Porin Power Teamin punttisalia saimme käyttää koko ajan, ja siitä oli iso apu, Jere Heino kertoo.

Miten tie kohti Tokion olympialaisia jatkuu?

–  Korona pisti kilpailukalenterimme uusiksi, mutta Tokio-tavoitteeni eivät silti muuttuneet miksikään. Aion olla huippukunnossa jo olympiakarsinnoissa, 125-kiloisissa painiva Heino lupaa.

Nimekäs valmentajajoukko

Porin Paini-Miehiä edustava 25-vuotias Heino on paininut kahdesti EM-pronssia ikäluokkakisoissa: alle 20-vuotiaiden pronssia hän saalisti vuonna 2015 ja alle 23-vuotiaiden mitalin vuonna 2018. Vuonna 2015 hän oli alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa viides.

Aikuisten EM-kisoissa Heino oli kahdeksas vuonna 2017. Viime vuonna hän väänsi hopealle kovatasoisissa Dave Schultzin muistokisoissa Colorado Springsissä.

Heinoa valmentavat etenkin Petra Ollin valmentajana tunnettu Ahto Raska ja Cary Kolat. Hänen fysiikkavalmentajansa on Levi Earl.

–  Ahton tietää jo jokainen. Kolat toimi yliopistoni painin päävalmentajana kuuden vuoden ajan. Hän on erittäin vaativa valmentaja. Omalla painiurallaan Kolat otti upeasti MM-hopeaa ja MM-pronssia. Earl on työskennellyt myös muun muassa Viron maajoukkuepainijoiden kanssa, Heino kertoo.

Painin läpitunkema Heino treenaa painia tällä erää neljä kertaa viikossa. Sen lisäksi hänen maailmaansa kuuluu voimatreenejä, liikkuvuusharjoittelua ja kuntoutusta.

–  Rakkainta painissa on menestyminen. Raskainta on ainainen rahattomuus. Olen tehnyt kymmenen vuotta lähes kaiken painin ehdoilla, joten itseltäni odotan painista vain voittoja, Heino korostaa.

Kaksi tutkintoa Yhdysvalloista

Yhdysvaltoihin Heino muutti elokuussa 2015, joten hän ehti olla siellä viisi kautta matkustettuaan sinne suoraan juniorien MM-kisoista Brasiliasta. Heino paini rapakon takana myös kirjojen kanssa. Hän suoritti liikuntatieteiden kandidaatin ja psykologian kandidaatin tutkinnot Campbellin yliopistossa Pohjois-Carolinassa, 45 minuutin ajomatkan päässä osavaltion pääkaupungista Raleigh'sta.

Armeija ottaa Heinon tykönsä Santahaminaan lokakuussa. Heino toivoo, että Urheilukoulu pystyy mahdollistamaan ammattimaisen harjoittelun ensi vuoden olympialaisia kohti.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa