Palloliiton tukipaketti on ensiapua jalkapalloseuroille – "Laastaria, jolla pyritään tuomaan helpotusta"

HELSINKI

Koronaviruksen kuristamat kotimaiset jalkapalloseurat saivat alkuviikosta hieman helpotusta, kun Suomen palloliitto päätti tukea ahdinkoon ajautuneita seuroja miljoonapaketilla. Kysymys on ensiavusta.

Palloliiton hallitus myönsi kolmen miljoonan euron kokonaistukipaketin, joka koostuu sekä suorista taloudellisista että epäsuorista tuen muodoista. Osana pakettia on miljoonan euron suuruinen ylimääräinen avustus, jolla lievitetään koronapandemian akuuttivaiheen haittoja seuroille.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti näkee Suomen mestari KuPSin pääomistajana seurojen ankean arjen läheltä.

–  Tukipaketti ei yksin pelasta yhtään seuraa. Se on laastaria, jolla pyritään tuomaan tilanteeseen helpotusta, Lahti kuvailee.

Tulopuoli jäissä

Kun Suomen hallitus ennen maaliskuun puoliväliä antoi suosituksen yli 500 hengen joukkokokoontumisten kieltämisestä, miesten jalkapalloliigan otteluohjelma repesi riekaleiksi. Liigan oli tarkoitus alkaa 11. huhtikuuta, mutta nyt pääsarjajalkapalloa nähdään kotimaassa aikaisintaan kesäkuun alussa.

Tilanne on seuroille kestämätön. Liigaseura työllistää vähintään 40–50 ihmistä, joille pitäisi maksaa palkkaa.

–  Tulojen saanti viivästyy, kun sarjat eivät käynnisty ennen kesäkuun alkua. Seurojen palkkalistoilla on merkittävä määrä pelaajia ja muita työntekijöitä, Lahti kertoo.

Hän tekee nopean laskutoimituksen, kuinka pahasti rahoitusvaje uhkaa, vaikka Suomessa pelaajien palkkataso on kansainvälisessä vertailussa alhainen.

–  Liigaseuran kulut ovat 150  000–200  000 euroa kuukaudessa. Yhteensä liigan 12 seuraa tekevät tappiota 1,5–2 miljoonaa kuukaudessa. Raakaa tämä on, Lahti myöntää.

Urheilukin bisnestä

Seurojen edessä siintävät tappiot ovat niin lohduttomia, että jalkapalloväki huutaa valtiovaltaa apuun. Palloliitto on muiden urheilujärjestöjen tavoin ollut lisäavustuksen toivossa yhteydessä opetus- ja kulttuuriministeriöön.

–  Valtion mukaantuloa tarvitaan. Myös Business Finland olisi rahoittajana hyvä saada mukaan, Lahti pohtii.

Pienet ja keskisuuret yritykset panevat toivonsa Business Finlandin rahoitusapuun, mutta urheiluseurat on perinteisesti leimattu harrastetoimijoiksi, väliinputoajiksi.

–  Urheilua ei oikein mielletä bisnekseksi, vaikka liigaseurat ovat yhtä lukuun ottamatta oy-pohjaisia. Huippuseurat pyörittävät liiketoimintaa siinä kuin ravintolat.

Supistettu liiga?

Liigahallituksen on määrä kokoontua lähipäivinä. Mietinnässä on, millaisella aikataululla pääsarjaa päästään pelaamaan ja kuinka laajana.

–  Mitä pidemmälle kauden aloitus menee, sitä supistetumpana liigaa pelataan. Ensin vaihtoehtona on varmaan kaksinkertainen sarja.

Lahden KuPSin täkynä olisi Suomen mestarille varma paikka europeleissä.

–  Euroopan jalkapalloliitto Uefa on viestittänyt, että jos kansalliset sarjat alkavat kesäkuussa, europelit pystyttäisiin pelaamaan kutakuinkin normaalissa järjestyksessä.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Työpaikat Etelä-Pohjanmaa
Työpaikat Pohjanmaa