Vaalivandaalit tallentuivat videolle Seinäjoella – Monien ehdokkaiden vaalimainoksia kadonnut viikonloppuna

Viikonlopun aikana on varastettu useita vaalimainoksia ympäri Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata.
Viikonlopun aikana on varastettu useita vaalimainoksia ympäri Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata.
Kuva: Tomi Kosonen

Vaalimainokset ilmestyvät katukuvaan aikaisintaan kuukautta ennen varsinaista vaalipäivää, ja poistaa ne pitää viimeistään viikon kuluttua vaalipäivästä. Jotkut siviilit ovat tosin ottaneet oikeudekseen poistaa mainoksia jo ennakkoon.

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueella on viikonlopun aikana hävitetty useiden eri puolueiden ehdokkaiden maantiemainoksia. Huhuja ilkivallasta liikkuu sekä sosiaalisessa mediassa että eduskuntavaaliehdokkaiden omissa Whatsapp-ryhmissä.

Seinäjoen avoimessa puskaradiossa Facebookissa kommentteja kirvoitti Tiia Kimpimäen lauantaina postaama video, jonka kuvatekstissä arvellaan pojilla olevan paha mieli toisten vaalimainoksista.

Facebook-ryhmäläiset suhtautuvat videoon kuten kuuluukin: Monet huomauttavat kyseessä olevan rikos, ja toiset ihmettelevät, miten aikuiset ihmiset moista viitsivät edes tehdä.

Video on kuvattu perjantain ja lauantain välisenä yönä Suupohjantiellä.

Kimpimäen koira on postauksen mukaan herättänyt ihmisväkensä ihmettelemään vaalivandaalien keskinäistä mölötystä ja eduskuntavaaliehdokkaan mainosten lentomatkaa metsikköön.

Videolla vaalea auto on pysäköity tielle ja kommenttien mukaan aikuinen mies – ja vielä selvin päin – repii kyltit irti, heittää ne metsään ja palaa autoonsa kuljettajan paikalle.

Videolla näkyy vain yksi miesoletettu, mutta Kimpimäki kertoo kommenteissa henkilöitä olevan kaksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vaalivandaalit keräilypuuhissa

Edellisen tolpan kohdalla tuholaiset olivat Kimpimäen mukaan nostelleet auton takakonttiin mainoksia.

Monien muidenkin ehdokkaiden vaalimainoksia on hävinnyt viikonloppuna Etelä-Pohjanmaalla. Eräältä ehdokkaalta oli kadonnut jopa kymmenen mainosta. Muilta saman puolueen ehdokkailta on viety satunnaisesti yksi tai kaksi taulua.

Mainoksia ei ole löydetty lähimaastosta.

– Minulla on pieni budjetti eikä minulla hävitettyjen taulujen tilalle ole uusia, kommentoi kymmenen mainostaan menettänyt ehdokas.

– Mainokset maksavat noin 15–20 euroa kappale, enkä ole ostanut ylimääräisiä, kertoo toinen ehdokas.

Kolmas ehdokas toteaa toiminnan olevan jo hyvinkin tuttua, vaikkakin harmillista. Hän kertoo tottuneensa kiusantekoon vuosien mittaan ja että yksi hänen mainoksensa oli siirretty lailliselta paikalta laittomaan paikkaan nopeusrajoitustolppaan.

Ehdokkaat vakuuttavat tekevänsä rikosilmoitukset pahanteosta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rikosnimikkeinä näpistys, ilkivalta tai kunnianloukkaus

ELY-keskus määrittelee vaalimainonnan tilapäiseksi ilmoitukseksi, jonka voi asentaa maantien tai asemakaavan maantien liikennealueelle ilman luvan hakemista.

Mainonnassa pitää noudattaa Liikenne- ja viestintäviraston, Traficomin, määräyksiä.

Vaalimainoksen tuunaajasta viiksien tai sarvien lisääminen vaalimainokseen voi tuntua harmittomalta idealta, mutta sen lisäksi, että hän syyllistyy vahingontekoon, voi syyte rapsahtaa myös kunnianloukkauksesta, jos mainokseen tulee kirjoitettua perättömiä väitteitä tai solvauksia.

Mainoksia on myös sotkettu muun muassa ketsupilla.

Vaalimainoksen tärveleminen on rikos ja siitä voi saada tuomion, mikäli ilkivallan kohteeksi joutunut ehdokas tekee rikosilmoituksen ja rikollinen jää kiinni.

Kiinni jäädessään töhrijä tuomitaan päiväsakkoihin, joka on suuruudeltaan yleensä 8–10 päiväsakkoa. Minimissään tämä on noin 50 euroa ja summa nousee luonnollisesti tulojen mukaan. Samat rangaistukset voi saada myös vaalimainoksen varastamisesta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jokavaalinen ongelma

Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikkö Mikael Appel kertoo, että tyypillisin kiusanteko on viedä mainos pois, mainoksen sotkeminen tai vahingoittaminen muuten.

– Siihen nähden, miten paljon mainoksia on, ilmoituksia tulee vähän. Mutta kyllä näitä jokaisen vaalin yhteydessä aina on, arvioi Appel.

Kun vaalimainos joutuu ilkivallan kohteeksi, yleisöä kiinnostaa, kuka uhriksi on päätynyt:

– Emme ole huomanneet ihmeempiä eroja puolueiden välillä. Kaikki tästä valitettavasti kärsivät, mutta se on silti asianomistajarikos.

– On vaikea sanoa, kohdistuvatko ilkivallanteot ja hävitystyö puolueeseen vai ehdokkaaseen. Jos kuitenkin on havaittavissa, että tihutyöt kohdistuvat tietyn puolueen mainoksiin tai henkilöihin, voi taustalla olla esimerkiksi maalittamista.

Maalittamisessa yhden henkilön tai organisaation järjestelmällistä häirintää eri tavoin joko suoraan tai epäsuorasti.

– Joskus ilkivallan tekijässä tilaisuus tekee varkaan, ja nythän niitä tilaisuuksia on tuolla maanteillä sadan metrin välein.

– Viime vaaleissa joku jäi ihan verekseltään kiinni, kun kävi purkamassa negatiivista energiaansa vaalimainokseen Vaasan torilla ja poliisipartio ajoi sopivasti ohi, Appel muistelee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje