Jos lupaprosessit ja rakennustyöt sujuvat onnellisten tähtien alla, Vaasan Palosaarelle nousee ensi kevääseen mennessä uusi merellinen vetonaula. Wasa Marina alkaa tuolloin palvella kampusrannassa aivan yliopiston päärakennuksen kupeella nälkäisiä ja janoisia maakrapuja, mutta myös veneilijöitä, saunojia, uimareita, vesiaktiviteetteja kaipaavia ja saaristossa eleleviä kansalaisia.
Osakeyhtiön taustalla on neljä vaasalaista: Sebastian Sahlberg, Robert Lundström, Martti Sahala ja Veli-Pekka Hannula. Kahden ensimmäisen päivätyö on tällä hetkellä yrittäjyyden ohella teknisessä teollisuudessa Vaasassa. Sahala ja Hannula ovat pitkän linjan ravintola-ammattilaisia.
Sahlberg kertoo, että idea veneilyä tukevasta ravintolatoiminnasta syntyi yhdessä Lundströmin kanssa jo vuonna 2018. Seuraavana vuonna alkoivat neuvottelut tontin omistavan Vaasan Merikampus Oy:n kanssa. Yliopiston ja kaupungin omistama yhtiö vuokraa tontin Marinalle.
– Saimme Vasekin kautta tiedon, että Sahala voisi olla kiinnostunut tällaisesta ravintolakonseptista. Näin kävi ja hän houkutteli mukaan kollegansa Hannulan, kertoo toimitusjohtajan sijaisena toimiva Sahlberg.
Lundström on yrityksen toimitusjohtaja.
Haluan vielä jättää kädenjälkeni tähänkin kaupunkiin.Veli-Pekka Hannula
Hanke tarvitsee toteutuakseen poikkeamisluvan asemakaavaan. Rakennus- ja ympäristölautakunta näytti asialle vihreää valoa keskiviikkoillan kokouksessaan. Edessä on vielä rakennuslupaprosessi.
Ravintolakokonaisuus on jo herättänyt huolta lähitienoon asukkaissa. He ilmoittavat lautakunnalle toimittamassaan muistutuksessa pelkäävänsä liikenteen lisääntymistä, "opiskelijaystävällinen toiminnan" tuomia meluhaittoja sekä parkkipaikkatilanteen vaikeutumista alueella.
– Toivomme toki, että asiat etenevät ilman viiveitä. Rakentaminen alkaa välittömästi, kun luvat on saatu, kertoo Sahlberg.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Asiakkaita maalta ja mereltä
Wasa Marina rakennuttaa kampusrantaan kaksikerroksisen 481-neliöisen makasiinirakennuksen, johon mahtuu 150-paikkainen ravintola keittiöineen sekä sauna- ja kokoustiloja.
Uudisrakennuksen läheisyyteen jää 1800-luvulla rakennettu makasiinirakennus, joka siirtyy yhtiön omistukseen.
– Makasiinille tehdään luvan vaatima kevyt peruskunnostus, jotta sitä voidaan käyttää varastotilana ja kesäisin myös katuruuan myyntiin sekä virvokkeiden anniskeluun talojen väliin jäävälle terassille.

Vaasassa on jo valmiina muutamia merihenkisiä keitaita ja lisää on tulossa tänä kesänä. Sahlberg on luottavainen, että Palosaarella on kysyntää uudentyyppiselle paikalle.
– Alueella on todella paljon yrityksiä sekä kouluja opiskelijoineen ja henkilökuntineen. Turistien ohella nämä muodostavat pääasiakaskuntamme, mutta Vaasasta puuttuu veneilijöitä palveleva piste.
Yrityksen tavoitelistalle onkin kirjattu muun muassa vierasvenesatama, hyvin varusteltu laituri, välinevuokraamo, meribussi, erilaisia tapahtumia, ympäri vuoden avoin uimapaikka, latuverkosto jäälle sekä ruoka-annosten ja- tarvikkeiden noutopaikka saaristolaisille.
– Laiturit pysyvät avoimina kaikille kuten myös rannan kulkuväylät, joista yksi kulkee terassin halki rannan laitureille. Esteettömyyteen kiinnitetään huomiota niin sisällä kuin ulkonakin, lupaa Sahlberg.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Liki 40 uutta työpaikkaa
Viitisen vuotta sitten keittiömestari Sahala teki monet ravintola-alan ihmiset hämmästyttäneen päätöksen. Yli 30 vuoden ura vaihtui autokorjaamon perustamiseen yhdessä poikansa Julius Sahalan kanssa.
– Välillä piti ottaa etäisyyttä, mutta ammattitaitoa olen pitänyt yllä ja seurannut alaa. Kun tällainen tilaisuus tuli eteen, oli siihen pakko tarttua. Korjaamoakaan en hukkaa. Poika omistaa yrityksestä puolet ja hyvin näyttää homma pyörivän.
Hannula on harjoittanut ravintolatoimintaa monessa eri paikassa Vaasassa. Tällä hetkellä hän on keskittynyt lentoasemalle.
– Kun entinen kollega kysyi mukaan Marinaan, lähdin kehittämään tällaista konseptia. Haluan vielä jättää kädenjälkeni tähänkin kaupunkiin.

Kaksikko kuvailee, että tulokas tulee tarjoilemaan hyvää ruokaa laadukkaista raaka-aineista.
– Ostamme mahdollisimman paljon läheltä, mutta makuja tuodaan myös maailmalta ja yhdistellään, sanoo Sahala.
Hän kertoo, että yritys aloittaa työntekijöiden rekrytoinnin heti rakennusvaiheen alettua.
– Kokonaisvahvuus tulee olemaan lähellä neljääkymmentä, ynnäilee Hannula.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Uusi makasiini kunnioittaa vanhaa
Uudisrakennuksen suunnitelleen NAC Arkkitehdit Oy:n toimitusjohtaja Tiina Heikkilä kertoo, että tulokas noudattaa väritykseltään, muodoltaan ja massaltaan vanhaa makasiinia.
– Ennen vanhaan rannoilla oli lukuisia makasiineja. Aktiviteetteja oli paljon ja elämä vilkasta. Kun rakennuksia purettiin, rannat hiljenivät. Nyt eläväistä tilaa palautetaan. Uudisrakennus on perinteinen, mutta moderni. Rakennusten väliin jää mielenkiintoinen ja suojaisa terassi.

Heikkilän mukaan rakennuslupavaiheeseen jää vielä aukotusten mitoitukset.
– Myös aukotukset muistuttavat tyyliltään vanhoja makasiinirakennuksia. Ratkaisut on tehty yhdessä kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja museon kanssa keskustellen.