Vaasan kokoomusnuorten puheenjohtaja ehdotti tviitissään käsiaseita kaikille kansalaisille – Piirijohto tylyttää: ”Tarkoituksena on käydä pieni keskustelu”

Nuori vaasalainen kokoomuspoliitikko Aatu Puisto tviittaa, että käsiaseiden kanto-oikeutta pitäisi nykyisestä laajentaa.
Nuori vaasalainen kokoomuspoliitikko Aatu Puisto tviittaa, että käsiaseiden kanto-oikeutta pitäisi nykyisestä laajentaa.
Kuva: Jaakko Elenius
  • Johanna Jurkka
Jaa artikkeli

Vaasan Kokoomusnuorten puheenjohtaja Aatu Puisto julkaisi keskiviikkona twitterissä poikkeksellisen kovan kannanoton. Sen sisältö on yksiselitteinen: kansalaisille pitäisi suoda nykyistä laajemmat oikeudet kantaa käsiasetta julkisilla paikoilla.

Kokonaisuudessaan nuoren kokoomuspoliitikon tviitti kuuluu näin:

"Vallitsevien olosuhteiden vuoksi Suomessa käsiaseiden kanto-oikeutta tulisi laajentaa! Yksityishenkilöiden tulisi saada kantaa käsiasetta yleisillä/ julkisilla paikoilla. Aseen kantaminen ei edellyttäisi sen suurempia lupia."

Vaasan ammattikorkeakoulussa tradenomiksi opiskeleva Puisto vastaa kännykkäänsä Kainuun prikaatista, jossa hän suorittaa paraikaa varusmiespalvelustaan. Miksi näin kova kannanotto?

– Päivittäin käydään keskustelua Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta liittyen Natoon ja Venäjän uhkaan, Puisto taustoittaa.

– Suomeen ei tietenkään mitään jenkkimenoa haluta. Pohdiskelin kuitenkin sitä, miten omaa turvallisuuttaan voisi parantaa. Jokaisella on oikeus itsepuolustukseen. Tällä tavalla sitä voitaisiin jotenkin kohentaa.

"Ei väkivaltaisille – riskit on nähty"

Kaikkien oikeudesta kantaa käsiasetta kokoomusnuori ei kuitenkaan lähtisi vakavissaan keskustelemaan.

– Tietenkin, jos tällaista ehdotusta pohdittaisiin, olisi katsottava, ettei aselupaa myönnettäisi henkilölle, jolla on esimerkiksi väkivaltaisuudesta kertova rikosrekisteri. Riskit sen suhteen on nähty, Puisto toteaa.

Vaasan kokoomusnuoria viime vuoden alusta lähtien johtaneella Puistolla on puolueessa vastuita. Hän kuuluu Pohjanmaan kokoomusnuorten piirihallitukseen ja Vaasan kokoomuksen kunnallisjärjestön hallitukseen. Lisäksi Puisto on Pohjanmaan poliisilaitoksen neuvottelukunnan varajäsen.

"Pitää olla järkevä linjanveto, ettei ylilyöntejä tule"

Kokoomusnuorten Pohjanmaan piirin puheenjohtajalta, laihialaiselta Antti Tuomelalta ei heru ymmärrystä Puiston ehdotukselle käsiaseiden kanto-oikeuden laajentamisesta yksityishenkilöille, vaikka perusteet olisivat millaiset hyvänsä.

– Täytyy sanoa, että Pohjanmaan kokoomusnuoret kyllä irtisanoutuvat tästä kannanotosta. Me emme piirinä millään tavalla kannata tällaista linjaa, eikä kokoomus ylipäätään kannata. Tämä on yksittäisen piirin jäsenen kannanotto, Tuomela painottaa.

Tuomela kertoo huomanneensa tviitin keskiviikkoiltana ja pitäneensä sitä yliampuvana. Sen takia Tuomela aikoo ottaa Puistoon yhteyttä.

– Tarkoitus on käydä hänen kanssaan tilanteesta pieni keskustelu sitten, kun ehditään istua alas, Tuomela sanoo.

– Nuoren poliitikon pitää olla hyvin tarkkana siinä, miten palstatilansa ottaa. Nuorellakin pitää olla järkevä linjanveto sen suhteen, ettei niitä ylilyontejä tule.

Mutta miten rohkeasti ja vapaasti puolueeseen sitoutunut poliitikko ylipäätään saa ja voi ilmaista omia, henkilökohtaisia mielipiteitään?

– Politiikassa on aika tyypillistä, että välillä tehdään linjanvetoja, jotka eivät ihan edusta puolueen kantaa. Mutta jos ne menevät räikeästi ylitse puolueen ajaman linjan, pitää käyttää omaa harkintakykyä. Mielipiteen saa sanoa, mutta pitää laskea kymmeneen ennen kuin sen sinne twitteriin päästää, Tuomela linjaa.

– Tässäkin on kuitenkin kyse turvallisuuspoliittisesta asiasta, joka on kokonaisuudessaan erittäin merkittävä.

Puoluesihteeri pysyy niukkasanaisena

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko Helsingin puoluetoimistolta sanoo, ettei ole nähnyt Puiston tviittiä. Niukkasanainen Kokko tyytyy toteamaan:

– Minulla ei ole kannanotosta tietoa. Se ei toki edusta kokoomuksen linjaa. Totta kai jokaisella on mielipiteen ilmaisun ja sananvapauden oikeus. Tässä tapauksessa kyse on jäsenen kannanotosta. Hän itse vastaa kannanotostaan, Kokko kuittaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje