Ennakkotietojen mukaan Vaasan sähkön viime vuoden tulos nousi reilut kuusi miljoonaa euroa plussalle, vaikka viimeisen vuosineljänneksen aikana tappiota tuli huikeat kaksitoista miljoonaa euroa.
Kaksitoista miljoonaa on iso raha – suunnilleen saman verran Vaasan sähkö on tilittänyt vuosittain Vaasan kaupungille osinkoina.
Loppuvuoden romahdusta on julkisuudessa selitetty sillä, että yhtiö laski sysyllä sähkön hintaa tuntuvasti, vaikka hankintakustannukset olivat tuolloin poikkeuksellisen korkeat. Tulos romahti silti ennennäkemättömän rajusti reilussa kuukaudessa.
Ja tähän mentiin, jotta asiakkaat eivät joutuisi ahdinkoon. Kuulostaa kauniilta uhrautumistarinalta, mutta asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Isojen lukujen taustalla on muutakin.
Loppuvuosi olisi ollut muutenkin raskas
Kerrataanpa vielä: Syksyllä sähkön hinta kipusi kohti ennätyskorkeuksia, mikä sai myös Vaasan sähkön korottamaan hintojaan 30 senttiin kilowattitunnilta. Sähköpörssissä myytiin tuolloin tammikuun futuureja jopa 50 sentin hintaan.
Asiakkaat älähtivät ja nousivat vastustamaan kohtuuttomia korotuksia. Ja koska kyseessä on kaupungin, siis vaasalaisten, omistama yhtiö, Vaasan sähkö taipui tarjoamaan asiakkailleen sähköä yli puolet halvemmalla kuin siitä pörssissä pyydettiin.
Vaasan sähkö otti siis tahallaan takkiin. Tämä toki laskettiin etukäteen yhtiössä huolellisesti eri skenaarioita tutkien. Yhtiössä myös tiedettiin, että alkuvuosi oli sujunut tuloksellisesti hyvin.
Vaasan sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin kertoi hinnanalennuksista Ilkka-Pohjalaiselle marraskuussa näin:
– Se tietää meille useiden miljoonien menetystä. Asiakkaiden huoli on kuitenkin ollut mielissämme koko syksyn, kun olemme hinta-asiaa työstäneet, hän sanoi.
Damlinin arvio miljoonatappioista osui oikeaan, mutta reippaasti miinukselle olisi todennäköisesti päädytty ilman alennustakin. Kuluttajien raivon nostattanut 30 sentin kilowattituntihinta on toki kallis, mutta kuitenkin huomattavasti halvempi kuin pörssissä pyydetty 50 senttiä.
Sähkökauppa ei ole muutenkaan ollut viime vuosina Vaasan sähkölle erityisen hyvä bisnes. Tappiota on tullut jo kahden vuoden ajan, ja juuri talvikuukaudet ovat pahimmat, sillä silloin kallista pörssisähköä tarvitaan eniten. Viime vuoden lukuja ynnätään vielä, mutta esimerkiksi edellisvuonna sähkökauppa tuotti 7,6 miljoonan euron tappion.
Mistä voitto tulee jos ei sähkön myynnistä?
Vaasan sähkön surkea loppuvuosi ei kuitenkaan painanut koko vuoden tulosta miinukselle, sillä kolmen ensimmäisen kvartaalin tulos oli vahva. Lokakuussa julkaistun osavuosikatsauksen mukaan tulosta oli syyskuun loppuun mennessä kertynyt jopa 18,7 miljoonaa euroa.
Sekin on iso raha, jonka kaupunki olisi mieluusti lunastanut osinkoina.
Hyvään tulokseen vaikutti muun muassa se, että sähkökauppa kääntyi vaikean alkuvuoden jälkeen pitkästä aikaa plussalle. Mutta ei sentään eurojackpotmaisiin lukemiin – pikemminkin on käynyt niin, että sähkökaupan tappiot eivät nakertaneet kolmannen kvartaalin tulosta.
Tilanne on vähän kuin huoltoasemilla, jotka myyvät bensaa tappiolla ja sinnittelevät plussalle oheispalveluilla.
Mistä sähköyhtiön 18,7 miljoonan liikevoitto sitten kertyi, jos ei sähköä myymällä?
Konsernin muita liiketoimialoja ovat kaukolämmön myynti ja sähkönsiirto verkossa, ja ne ovat tuottaneet todella hyvin.
Esimerkiksi edellisvuonna kaukolämmön liikevoitto oli liki 11 miljoonaa ja sähköverkon reilut 9 miljoonaa. Ennätystulokset riittivät paikkaamaan sähkökaupan tappioita niin, että jäi vielä mukavasti käteenkin.
Damlinin mukaan myös viime vuonna kaukolämpö ja sähkönsiirto tuottivat voittoa. Lopulliset luvut selviävät myöhemmin keväällä valmistuvasta tilinpäätöksestä.
Tilanne on vähän kuin huoltoasemilla, jotka myyvät bensaa tappiolla ja sinnittelevät plussalle oheispalveluilla.
Pakkasella miinusta
Loppuvuoden hulluista päivistä huolimatta Vaasan sähkön viime vuoden arvioitu liikevoitto – 6,1 miljoonaa euroa – on lähes samalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Jos kansa ei olisi noussut vastustamaan hinnankorotuksia, edellisvuoden tulos olisi lyöty mennen tullen. Ei vaasalaisten sähköyhtiöllä siis pohjimmiltaan kovin huonosti mene.
Samalla yhtiön liikevaihto on kasvanut hurjaan tahtiin, viime vuonna yli 100 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvu ei kuitenkaan ole siirtynyt tulokseen. Konsernin liikevoittoprosentti, liikevaihdon suhde tulokseen, laskee jo toista vuotta peräjälkeen.
Yhtiössä juuri tämä hiertää kivenä kengässä. Tilanteen saisi korjattua tekemällä sähkön myynnistä tuottoisaa. Jos hintoja ei voi nostaa, sähköä on pystyttävä tuottamaan enemmän, jotta pakkasilla ei tarvitse lähteä pörssiin tappiota tuottaville ostoksille. Parempi olisi pysytellä myyjän puolella tiskiä. Uusi ydinvoimala tulee tässä tarpeeseen.
On toki hyvä jos yritykset voivat toimia alueella kilpailukykyisin kustannuksin – siitä on etua omistajalle eli Vaasan kaupungille. Mutta voisi myös kysyä, onko pitkäaikaisia sopimuksia myyty muualle kenties turhankin kilpailukykyisin ehdoin?
Tällainen strategia ehkä toimii, jos sähkön markkinahinta pysyy suhteellisen alhaisena. Viime vuonna hintojen poikkeuksellinen nousu kuitenkin mullisti markkinat, eivätkä vanhat sopimukset välttämättä enää näytä niin hyviltä muuttuneessa tilanteessa.
Nyt valoa kuitenkin jo pilkottaa, kun sähkön hinta laskee. Ja toivon mukaan kohta myös Olkiluoto kolmonen jauhaa virtaa verkkoon täydellä teholla. Jospa pahin olisi jo ohi.
Juttua tarkennettu 27.2. kello 16.25.