Vaasan yliopistolle yli puolen miljoonan euron rahoitus ilmastoystävällisen asumisen tutkimukseen

ARKISTOKUVA
  • Ilkka-Pohjalainen

VAASA

Rahoitus koskee Vaasan yliopiston hanketta, jossa pyritään edistämään rakentamisen ja asumisen muutosta kohti vähähiilisyyttä erityisesti kaupunkilähiöissä ja maaseudun syrjäseuduilla.

Yliopiston tiedotteen mukaan keskeistä hankkeelle on pureutua siihen, kuinka tavoite on mahdollista saavuttaa muut yhteiskunnalliset haasteet huomioonottaen.

– Suomalaisessa asuntokannassa suurimmat asumiseen liittyvät päästöt tulevat etenkin maaseudun taloista ja kaupunkien 60–70-luvun lähiöistä. Näillä samoilla alueilla asuu väestöryhmiä, kuten ikääntyneitä, työttömiä ja maahanmuuttajia, jotka kamppailevat epätasa-arvon ja sosiaalisen siiloutumisen ongelmien kanssa, markkinoinnin yliopistontutkija Henna Syrjälä kertoo.

Vaasan yliopiston saama rahoitus on osa yhteensä 3,7 miljoonan euron rahoitussummaa, jonka STN myönsi DECARBON-HOME -nimiselle tutkimuskonsortiolle.

Vaasan yliopiston lisäksi tutkimuskonsortiossa ovat mukana Helsingin yliopisto, Suomen ympäristökeskus SYKE, Luonnonvarakeskus LUKE sekä Tallinnan teknillinen yliopisto. Rahoitus on myönnetty kolmelle vuodelle.

Konsortion työ on osa STN:n ilmastonmuutos ja ihminen (CLIMATE) -tutkimusohjelmaa.

Kansalaisen toimijuus keskiössä

Syrjälä johtaa Vaasan työryhmää, jossa on mukana markkinoinnin ja viestintätieteiden tutkijoita. Työryhmä tutkii kansalaisten toimijuutta ilmastoviisaassa asumisessa poikkitieteellisesti.

– Viestinnän näkökulmasta analysoimme diskursseja mediassa ja sosiaalisessa mediassa, miten esimerkiksi ilmastonmuutosmyönteisyys ja -kielteisyys näkyvät, Syrjälä kuvailee.

Kuluttajatutkimuksessa puolestaan tutkimusryhmä keskittyy ihmisen arkeen ja siihen, kuinka tämä rakentaa asumisen käytäntöjä.

– Tarkastelemme esimerkiksi sitä, miten energiatehokkuuteen riittyvät remontit ja korjausrakentaminen ovat sidoksissa kuluttajien moniin elämänalueisiin.

Tutkimuksen lisäksi työryhmä kehittelee käytännön työkaluja ilmastoystävälliseen asumiseen. Suunnitteilla on muun muassa pelillistetty puhelinsovellus, jossa erilaisia asumisen vaihtoehtoja voi vertailla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli