<p>Nyt se on varmaa. Vaasan Sisäsatamassa avataan kelluva saunaravintola ja merikylpylä ensi kesän loppupuolella elo-syyskuussa. Sen yrittäjä-toimitusjohtaja on <strong>Tommi Mäki</strong>, jolla on kivenheiton päässä myös toinen ravintola, Sisäsataman terassi.</p><p>– Uuden kokonaisuuden nimi on Saunaravintola Meri, Mäki julkisti torstaina.</p><p>Hän toteaa, että nimeä mietittiin pitkään. Ytimekkääseen Meri-nimeen päädyttiin, koska sillä halutaan kunnioittaa luonnonläheisyyttä, alueen merellistä historiaa ja Merenkurkun Unescon maailmanperintöaluetta.</p><p>Hankkeen kustannusarvio on 2,4–2,8 miljoonaa euroa ja sen työllistävä vaikutus on noin 40 henkilöä.</p> .<p>Mäen mukaan Merestä tulee Pohjoismaiden suurin täysin kelluva sauna-kylpylä-ravintola, joka on auki ympäri vuoden. Sen pinta-ala on tuhat neliötä. Sinne tulee uima-allas, poreallas, avantouintimahdollisuus, iso ja pieni sauna, ravintola ja vierasvenepaikkoja.</p><p>– Koko tila uima-altaineen on anniskelualuetta, joten toiminta on kohdistettu aikuisille.</p><p>Veden päälle rakennetut saunaravintolat uima-altaineen ovat tämän päivän ilmiö ja erittäin suosittuja maailmalla. Vaasan Mereen on haettu vaikutteita maailmalta.</p><p>– Olemme tutustuneet hyviin ja huonoihin toteutuksiin.</p><p>Mäellä on ollut varmuus hankkeen toteutumisesta noin vuoden päivät.</p><p>– Rahoitus varmistui silloin.</p><p>Hanke rahoitetaan pääomainvestoinneilla, joukkorahoituksella ja ely-keskuksen myöntämällä EU REACT -rahoituksella.</p><p>Saunaravintolalle on myönnetty poikkeuslupa ja muutenkin kaikki lupa-asiat on hoidettu mahdollisimman tarkasti, joten projekti on rakentamista vaille valmis.</p>.<h2>Vaihtoehto Lapin matkalle</h2><p>Saunaravintola Meri tavoittelee asiakkaita laajalta alueelta. Vaasalainen asiakaskunta ei yksinään riitä.</p><p>– Tarvitsemme sekä kotimaisia että lähimatkailijoita, kuten myös ulkomaisia turisteja. Haluamme olla kohde, joka valitaan, kun mietitään lähdetäänkö Suomessa Lappiin vai rannikolle.</p>.<p>Mäki muistuttaa, että Unescon maailmanperintöalue Merenkurkun saaristo on turisteille suuri vetonaula. Hän maalailee, kuinka päivällä turistit voivat käydä retkellä saaristossa, ja illalla nautiskella saunaravintolan uima-altaalla ja terassilla.</p><p>– Saunan ikkunoista voi katsella suoraan merelle Varisselälle.</p><p>Meri-ravintolaan tulee satoja asiakaspaikkoja, terassialue ja ruokaravintola yhteen laskettuna.</p>.<h2>Viisi eri ruokalistaa</h2><p>Ravintolan ruokalistan on suunnitellut Michelin-kokki <strong>Hans Välimäki</strong>, joka on osallistunut myös keittiön suunniteluun. Hän tekee sinne viisi eri ruokalistaa, jotka vaihtuvat vuoden mittaan.</p><p>– Pyrimme käyttämään paikallisia tuotteita, ja olemme kiinnostuneita niistä. Toivomme tuottajilta yhteydenottoja. Emme kuitenkaan lukkiudu paikallisuuteen, Välimäki sanoo.</p><p>Hän yrittää tehdä sellaisen listan, jossa on jokaiselle jotakin. Sieltä löytyy vaihtoehtoja niin trendikkäille nuorille kuin varttuneelle väelle.</p><p>– Pidämme aina klassikoita tarjolla. Niitä on turha vaihtaa pois, jos ne myyvät.</p><p>Keittiö erikoistuu ainakin kaloihin, äyriäisiin, kasviksiin ja laatulihoihin.</p>.<h2>Elementit ovat jo Vaasassa</h2><p>Suurin osa saunaravintola Meren rakennuselementeistä on jo Vaasassa Vaskiluodossa sijaitsevassa varastossa. Uima-allasta odotellaan vielä. Vaskiluodossa lautta myös rakennetaan isoista betonielementeistä ja uitetaan paikan päälle kesän aikana.</p><p>Hankkeen toteutuksesta ja suunnittelusta vastaa kelluvaan rakentamiseen erikoistunut Bluet Oy. Se on ollut mukana muun muassa Helsingin Allas Sea Poolin ja Kuopion saunaravintola Saanan suunnittelussa.</p><p>Vaasan lautta tulee olemaan poikkeuksellinen, sillä se toteutetaan erilaisella tekniikalla kuin muut. Näin siksi, että aalto-olosuhteet paikalla ovat haastavat. Lautta tehdään niin, että se toimii itsessään aallonsuojana.</p><p>– Siinä käytetään ainutlaatuista teknologiaa. Lautta kelluu varmasti, vakuuttaa Bluetin toimitusjohtaja Tytti Sirola.</p>