Vaalipuheita

Ei eutanasialle – Meidän on osoitettava arvostusta elämän pyhyyttä kohtaan

Julkisuudessa on ollut keskustelua aktiivisen kuolinavun laillistamisesta. Aktiivisesta kuolinavun puhutaan silloin kun lääkäri jouduttaa vakavasti sairaan potilaan kuolemaa tämän omasta pyynnöstä.

Jos minut valitaan jatkokaudelle, tulen äänestämään eutanasiaa vastaan. Puolueeni, kristillisdemokraatit, on myös yksimielisesti eutanasiaa vastaan.

Hyväksymällä eutanasian, toisin sanoen aktiivisen kuolinavun, joudumme kaltevalle tasolle. Eutanasia on vastoin terveydenhuollon eettisiä periaatteita ja sen hyväksyminen tarkoittaa, että lääkärit ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat pakotettuja suorittamaan sairaiden tai vammaisten ihmisten avustetun kuoleman.

Eutanasian puolustajat puhuvat usein oikeudesta kuolla arvokkaalla tavalla. Ihmisarvoinen kuolema on täysin perusteltu ja oikeutettu ja se tulee ottaa vakavasti, mutta arvokas kuolema tarkoittaa hyvää palliatiivista hoitoa, eli kipua lievittävää hoitoa, ja muutoin hyvää loppuvaiheen saattohoitoa. Ihmisen hengen riistämistä ei kuitenkaan voi koskaan kutsua arvokkaaksi teoksi.

Riskinä on, että terveydenhuollon säästöpaineet johtaisivat tilanteisiin, joissa eutanasia nähdään keinona kuormituksen keventämiseen.

Kristillisdemokraatit vaativat, että laadukas saattohoito on saatava kaikkien sitä tarvitsevien ulottuville kaikkialla Suomessa. Se tarkoittaa, että kuolevan potilaan yksilökohtaiset tarpeet kohdataan, kivut ja muut oireet lievitetään, pelot, arvottomuuden ja taakkana olemisen tunne saadaan väistymään ja myös iäisyyskysymykset kohdataan yhdessä. Hyvä saattohoito kohtaa myös kuolevan potilaan omaiset ja läheiset tarpeineen.

Jumala loi kaiken elävän ja Hän on antanut ihmiselle vastuun pitää huolta luomakunnastaan. Meidän on osoitettava arvostusta elämän pyhyyttä kohtaan. Annetaan hoitoalan henkilökunnan olla palvelemassa elämää – ei kuolemaa.

Peter Östman (kd.)

kansanedustaja

eduskuntavaaliehdokas

Luoto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje