Vaalipuheita

Hyvinvointi ja oppimistulokset saatava uuteen nousuun

Intohimoni on levittää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ilosanomaa. Me suomalaiset tarvitsemme sitä juuri nyt kaikissa ikäryhmissä enemmän kuin koskaan. Liikkumattomuus aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain massiiviset kustannukset.

Erityisesti kannan huolta lasten ja nuorten fyysisen kunnon ja oppimistulosten laskusta. Tiedossa on, että liikunnallinen elämä ja koulumenestys kulkevat käsi kädessä. Arkiliikunta on vähentynyt lasten keskuudessa ihan dramaattisesti. Erilaiset menopelit ja nettipelit kilpailevat pihapelien kanssa kiinnostavuudessaan.

Liikunnan tai muun mielekkään harrastamisen malli tulee kotoa. Jos sitä ei ole, vastuu jää koululiikunnan varaan. Lisätään aktiivista toimintaa koulupäivän yhteyteen.

Oppimistulosten laskusta ja siihen johtavista syistä on ollut monia hyviä mielipidekirjoituksia. Siitä on myös puhuttu asiantuntijoiden voimin ajankohtaisohjelmissa melkein yhtä paljon kuin Natosta. Siis tärkeä asia.

Koulutuspolitiikka edellyttää pitkäjänteisyyttä. Jatkuva uudistaminen ei tuota toivottuja tuloksia.

Palataan koulussa perusasioihin. Panostetaan lasten varhaisiin vuosiin maksuttomalla varhaiskasvatuksella ja kaksivuotisella esiopetuksella. Varmistetaan, että lapset ja nuoret osaavat lukea, laskea ja kirjoittaa, jotta katkeamaton koulupolku olisi edes mahdollinen. Sillä voi olla uskomaton vaikutus koulutustasoon myöhemmin.

Inkluusio on yhdenvertaisuuden tavoittelua, jossa ns. yleisryhmän oppilaat ja erityistä tukea tarvitsevat ovat samassa ryhmässä. Ajatus on sinänsä hieno, mutta resurssien puuttuessa, se ei loppujen lopuksi auta kumpaakaan. Oppimisympäristöstä tulee levoton. Nykymuodossaan siitä tulisi luopua.

Kouluille on vuosien saatossa lisätty monenlaisia tehtäviä, jotka vievät aikaa olennaisesta eli opettamisesta.

Uudistuksia tehtäessä on huolehdittava, että muutostyölle ja opettajien kouluttautumiselle varataan riittävät resurssit.

OAJ:n takavuosina käyttämä slogan ”Elämäntyönä tulevaisuus” kuvaa erinomaisesti sitä työtä mitä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä kuitenkin tehdään täysillä joka päivä lasten ja nuorten parhaaksi.

Maalaisjärki on ikiaikainen suomalainen voimavara, joka toimii kaikkina aikoina. Se rakastaa ratkaisuja. Käytetään sitä tässäkin asiassa.

Lopuksi vielä toteaisin, että maailmaa on ravistellut ”kolme mustaa joutsenta”: korona, Ukrainan sota ja energiakriisi. Se tuo vaikeusastetta lisää ihan jokaisella elämän osa-alueella.

Kokoomuksen eduskuntavaalien pääteemat sopivat tähän hetkeen: turvallisuus, talous ja tulevaisuus.

Annu Ridanpää-Taittonen (kok.)

liikunnanopettaja, LitM

eduskuntavaaliehdokas

Kuortane

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje