Suomalaisten lihansyönnin vähentäminen hiertää hallitusta, ja puoluejohtajat kinastelevat vaalitenteissä kasvisruoan edistämisestä. Ilmastoruokaohjelmaa pitää lähteä rakentamaan niin, että se on lähellä arkeamme ja että ne suhjahtavat käyttöön helposti. Pieniä, mutta tehokkaita tekoja.
Olin reilu vuosi sitten opettajan sijaisena ja muistelen ihmetelleeni, että miten vähän lapset ottivat ruokaa – oli se liha- tai kasvisruokaa. Näkkäriä ja maitoa meni mukavasti mutta itse lämmintä ruokaa kovin maltillisesti.
Tutkimusten perusteella kouluissa ruokahävikki on keskimäärin 20 %, kun taas kotitalouksissa sama luku on noin 6 %. Koulukeittiöiden ruokahävikki aiheuttaa vuodessa suurin piirtein saman verran päästöjä kuin 70 000 henkilöautoa. Tämä luku tulee saada pienemmäksi. (Lähde: https://www.kouluruokakilpailu.fi)
Hävikin vähentäminen pitäisi olla ilmastoruokaohjelman keskiössä. Päästöjen lisäksi, ruokahävikillä on suuret taloudelliset vaikutukset. Koulujen ruokahävikistä (noin 18 % tarjotusta ruoasta) on arvioitu aiheutuvan päivittäin 130 000 euron kustannukset, jotka vastaavat vuositasolla 25 miljoonaa euroa. Arvio on todennäköisesti alakanttiin, koska arvio ei sisällä ruoanvalmistukseen, palkkoihin tai kuljetuksiin menneitä kuluja. Eli vuositasolla voisimme käyttää yli 25 miljoonaa lisää euroja opetukseen jäteastioiden sijaan. (Lähde: https://www.iisalmi.fi)
Suunnitelmallisuutta ja ruoanvalmistustapoja pitäisi miettiä niin, ettei ruokaa ylivalmisteta, vaan tehdään sen mukaan kuin sitä menee. Tähän auttaa, että tutkitaan ruokamenekin tilastoja vuosien varrelta niin että menekkiä voidaan ennakoida tarkemmin.
Hyvänmakuinen, vaihteleva, ja laadukas kotiruoka on yksi tapa vähentää ruokahävikkiä. Otetaan huomioon lasten ja nuorten tottumukset. Kotimaisia raaka-aineita pitäisi suosia enemmän. Ulkomainen riisi korvattaisiin kotimaisilla perunoilla – näin saisimme lisättyä myös lähituotantoa.
Se, että onko liha- tai kasvisruoka ensimmäisenä linjastolla tai vähennetäänkö liharuokaa kouluissa, ei asiaa paljon muuta, jos lapsille ja nuorille ei kouluruoka maistu ja ruoka sekä euroja päätyy roskiin.
Vastuullisuus ja keinot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi eivät tarkoita leikkauksia tai investointeja vaan maalaisjärkeä ja suunnitelmallisuutta.
Shirin Namiq (vihr.)
eduskuntavaaliehdokas
Kurikka