Vaalipuheita

Maahanmuuton sujuvoittaminen edellyttää muutoksia lainsäädäntöön

Työllisyysaste oli 74,5 % joulukuussa 2022 (Tilastokeskus). Monella vientiteollisuuden alalla on työvoimapula, joka uhkaa jo maamme talouden kasvunäkymiä. Ikääntyvä Suomi tarvitsee myös tekijöitä niin hoiva- ja hoitopuolelle kuin varhaiskasvatukseen. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan ja korjaavia toimenpiteitä lainsäädäntöön.

Kilpailemme samoista osaajista muiden maiden kanssa. Jotta pärjäämme globaalissa kilpailussa, voimme näyttäytyä houkuttelevana vaihtoehtona, kun maahantuloprosessimme on sujuva osaajille.

Keskustan vaalitavoitteissa on, että työperäistä maahanmuuttoa on lisättävä vähintään 15 000 henkilöllä vuodessa. Ulkomaalaisille erityisosaajille ja heidän perheilleen tulee tarjota kahden viikon palvelulupaus. Tämän tulee pitää sisällään tunnistautuminen, työluvan saaminen ja kaikki muut käytännön toimet pankkitilin avaamisesta henkilöturvatunnuksen saamiseen.

Työkseni johdan projektia, jossa kehitetään digipalveluja ja tämän myötä seuraan läheltä digitalisaation eteenpäin vievää voimaa yhteiskunnassamme.

Paljon on jo tehty tällä vaalikaudella työperäisen maahanmuuton eteen. Käytössä on erityisasiantuntijoiden pikakaista, joka toimii sujuvasti, mutta priorisoituna virkatyönä.

Suomeen saavuttuaan uusi tulija joutuu keskelle byrokratiarallia. Hän joutuu asioimaan monen eri viranomaisen luona ja todentamaan asiakirjojaan. Jokaisen viranomaisen täytyy todentaa asiakirjat ja tiedot erikseen.

Digi- ja väestötietovirastosta esitetään erinomaisia ratkaisuehdotuksia maahanmuuton sujuvoittamiseksi. Niitä ratkaisuja olisin valmis edistämään kansanedustajana.

Lakiin pitää saada kirjaus siitä, että viranomaiset voisivat hyödyntää toistensa jo todentamia asiakirjoja. Tämä sujuvoittaisi maahantulijan arkea ja vähentäisi heidän tarvettaan juosta luukulta toiselle. Kaupan päälliseksi tämä säästäisi virkatyötä.

Tuija Leivo-Rintakorpi (kesk.)

erityisasiantuntija, eduskuntavaaliehdokas

Veteli

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje