Vaalipuheita

Maatalouden tulevaisuus on kasviperäinen

Maailman muutos näkyy jo nyt ihmisten lautasilla ja kauppakasseissa. Kasviproteiinien myynti kasvaa kohisten ja uusia tuotteita lanseerataan markkinoille säännöllisesti.

Kasviperäisyydessä onkin kotimaisen maatalouden tulevaisuus. Tarvitsemme aidosti uusia innovaatioita ja toimintatapoja, jotta voimme pitää maaseudun elinvoimaisena. Kasviproteiinien tuotanto ja jalostaminen on siihen erinomainen mahdollisuus.

Maataloustukia tulisi kohdentaa aiempaa enemmän kasviperäisen ruoan tuotantoon. Se on huomattavasti kauaskantoisempaa, ekologisempaa ja kansanterveydelle suotuisampaa kuin lihantuotannon tukeminen.

Erityisesti kannustimia tarvitaan kasviproteiinien viljelyyn. Tukien uudelleenkohdentaminen tekisi ympäristöystävälliset valinnat helpoiksi myös kuluttajalle, kun lihatuotteilla ei olisi enää tukien luomaa epäreilua ja -eettistä etulyöntiasemaa kasviproteiineihin nähden.

Uudet tuotteet eivät tietenkään synny tyhjästä eivätkä muutokset tapahdu kädenkäänteessä. Siksi on tärkeää satsata paitsi uusien ruokainnovaatioiden tukemiseen, mutta myös kasviproteiinien viljelyyn siirtymiseen tarvitaan tukea ja koulutusta.

Tarvitsemme yhdessä tutkijoiden ja elinkeinoelämän kanssa tehdyn kansallisen kasvipohjaisen ruoan strategian, jossa myös nämä otetaan huomioon.

Kasviproteiinien kysyntä ei kasva vain Suomessa, vaan ilmiö on maailmanlaajuinen. Suomi tunnetaan korkean osaamisen ja puhtaan ruoan maana, joten meillä on erinomaiset mahdollisuudet kulkea muutoksen kärjessä. Nyt tarraamme liian hanakasti kiinni aikaan, joka ei enää palaa.

Maatalouden siirtyminen kohti kasviperäisyyttä on viisasta niin ympäristön kuin huoltovarmuuden kannalta. Kysyntää on jo nyt, ja poliittisilla päätöksillä sitä voidaan entisestään lisätä.

Erityisesti pohjalaismaakunnat merkittävän ruuantuottaja-alueena voisivat ottaa rohkeita askelia kohti aitoa muutosta. Isoja ideoita tai yrittämistä maakunnissa ei ole ennenkään pelätty – eikä siihen ole syytä nytkään.

Laura Ala-Kokko (vihr.)

eduskuntavaaliehdokas

Seinäjoki

Jenni Pitko (vihr.)

kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen

Oulu

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje