Vaalipuheita

Sosiaalivakuutusmaksut työntekijöiltä työnantajille

Sipilän porvarihallituksen (keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset) aikana 2 % palkasta verotettavista sosiaalivakuutusmaksuista siirrettiin työnantajalta työntekijöille kilpailukykyssopimuksella (kiky) ja tämä kiky-jäänne on vielä tällä hetkelläkin voimassa.

SAK:laisen liiton jäsenen keskimääräisellä palkalla tämä kikystä jäljelle jäänyt laki tarkoittaa vuodessa 720 euroa enemmän sosiaalivakuutusmaksuja työntekijän maksettavaksi, kun taas ennen Sipilän oikeistolaista porvarihallitusta kyseisen maksun maksoi työnantaja.

Työuran aikana kikystä aiheutuu palkansaajalle keskimäärin 42–48 tuhannen euron kustannus. Tämä tarkoittaa käytännössä vuositasolla kahden miljardin euron tulonsiirtoa työntekijöiltä työnantajille, esimerkiksi osakkeiden omistajille.

Mielestäni on täysin käsittämätöntä, että Sipilän oikeistohallitus siirsi nämä sosiaalivakuutusmaksut työntekijöiden maksettavaksi, koska se lisää ennestään paljon enemmän varallisuutta omistavien yhteiskuntaluokkien vielä suurempaa rikastumista Suomessa työskentelevien työntekijöiden kustannuksella.

Kaikki Suomessa asuvat tarvitsevat nyt jos koskaan kaiken annettavissa olevan rahallisen tuen, että he selviävät jokapäiväisestä elämästään, kun kaikki asiat maksavat koko ajan yhä enemmän.

Tässä vielä lyhyt kiteytys mitä haluan sanoa: Työntekijöiden palkoista nykyisin maksettava sosiaalivakuutusmaksu pitää ehdottomasti palauttaa työnantajille seuraavan hallituksen aikana. Niin se on aikaisemmin ollut ja niin sen pitääkin olla! Meidän pitää myös poistaa kaikki muut lait, jotka mahdollistavat varallisuuden liiallisen kasaantumisen harvoille ja sen sijaan säätää lait sellaisiksi, että raha jakaantuu tasaisemmin meille kaikille Suomessa asuville.

Jussi-Matti Hilli (vas.)

eduskuntavaaliehdokas

Vimpeli

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje