Vaasan logo

Anna palautetta Vaasan torin suunnittelukilpailun finalisteista – selvitimme, miten esitykset eroavat toisistaan

Vapaudenpatsas on Vaasan torin näyttävä elementti.
Vapaudenpatsas on Vaasan torin näyttävä elementti.
Kuva: Kari Löfhjelm

Vaasan kauppatori kaipaa uutta ilmettä, mutta minkälaista. Torin suunnittelukilpailun neljä finalistia on julkistettu ja vaasalaisilla on mahdollisuus kertoa mielipiteensä suosikistaan 26. elokuuta asti.

Kilpailulautakunnan jäsenen, maisema-arkkitehti Helena Iltasen mukaan valinta tulee olemaan vaikea, sillä jo nyt voidaan nähdä, että kaikissa töissä on eri painotuksia, sekä hyviä että kehitettäviä puolia.

– Sen takia raatia kiinnostaa asukkaiden perustellut näkemykset. Siellä kysytään suosikkia, mutta myös, mikä oli hyvää ja mitä voidaan kehittää.

Suunnitelmissa (Kotisatama, Palimpsest, Vaasan Helmi ja Seudun tori) on erilaisia painotuksia. Iltasen mukaan toisista välittyy voimakkaampi ja toisista varovaisempi kokonaisote.

– Kaikissa suunnitelmissa keskiössä on kauppatori, mutta jotkut suunnitelmat tarjoavat myös ideoita Vaasanpuistikon liikenteellisen solmukohdan ratkaisemiseen ja Hovioikeudenpuistikon käsittelyyn osana kävelykeskustaa. Pohjoisen Kauppapuistikon osa jäi vähän vähemmälle, mutta onneksi keskeisimmät alueet on käsitelty.

Taidetta eri muodoissa

Maisema-arkkitehdin mukaan Kotisatama-ehdotuksessa painottuvat kuntoilu ja leikki, ja ne näkyvät torilla ulkokuntoilu- ja leikkialueina sekä luistinkentälle varattuna paikkana.

KOTISATAMA (HEMMAHAMN)
Ylätorin korotettujen puurivistöjen katveeseen keskittyy leikkialueet ja Alatorille kuntoilualueet. Oleskelualueita ripoteltu niiden oheen.
Hovioikeudenpuistokon keskellä kulkeminen mahdollistetaan, ja sen varrelle on sijoitettu skeittikalusteita ja piknik-pöytiä.
Vapaudenpatsaan taakse Kotisatama-valotaideteos.
Torin Vaasanpuistikon päätyyn varataan talveksi luistelukentälle alue.
KOTISATAMA (HEMMAHAMN) Ylätorin korotettujen puurivistöjen katveeseen keskittyy leikkialueet ja Alatorille kuntoilualueet. Oleskelualueita ripoteltu niiden oheen. Hovioikeudenpuistokon keskellä kulkeminen mahdollistetaan, ja sen varrelle on sijoitettu skeittikalusteita ja piknik-pöytiä. Vapaudenpatsaan taakse Kotisatama-valotaideteos. Torin Vaasanpuistikon päätyyn varataan talveksi luistelukentälle alue.
Havainnekuva/Vaasan kaupunki

Merellisiä viittauksia voi löytää esimerkiksi leikkialueen kalusteista ja torille sijoitetuista merimerkeistä. Kuntoilualue on saanut vaikutteita merisotilaskuntoradasta, jota voi käyttää myös esteratana.

– Hovioikeudenpuistikolla kulkemista puiden katveessa on mahdollistettu, ja puistikkoon on sijoitettu toimintoja, kuten skeittausta ja piknik-pöytiä.

Iltasen mukaan useassa ehdotuksessa on mukana taidetta. Toisissa se on hyvin esittävässä ja toisissa abstraktimmassa muodossa. Kotisatamassa Vapaudenpatsaan taakse on suunniteltu valotaideteos. Palimpsest-ehdotuksessa taidetta on ripoteltu veistoksellisesti, esimerkiksi leikkipaikkojen elementteihin.

– Palimpsest-ehdotuksessa on maisema-arkkitehtuurillinen lähtökohta, jossa on haettu voimaa jo olevasta arkkitehtuurista.

Kyseisessä ehdotuksessa torin puuriveistä on luovuttu, ja ne on korvattu puistomaisina saarekkeina.

PALIMPSEST:
Torin suurtilan palautus. Torille sijoitettu veistoksellisia leikkipaikkoja.
Torin puurivien tilalle puistomaisia saarekkeita painottuen Ylätorin ja Vaasanpuistikon kulmaan torjumaan merituulta.
Hovioikeudenpuistikolla pensasaitojen sermimäinen muotoilu mahdollistaa joustavan käytön oleskelu-, tapahtuma-, kesäkahvila- ja näyttelytilana.
Vaasanpuistikon reunoille yksisuuntaiset pyörätiet ja puukujanne jalkakäytäväksi. Kauppapuistikon ja Vaasnapuistikon risteävän liikenteen ylitykset suljetaan ja Kauppapuistikon läpiajava liikenne ohjataan Hietalahdenkatu–Koulukatu-reitille. Kauppapuistikolta Vaasanpuistikolle kolmas tienylityspaikka. Toriparkin suuaukon taakse kääntöpaikka.
PALIMPSEST: Torin suurtilan palautus. Torille sijoitettu veistoksellisia leikkipaikkoja. Torin puurivien tilalle puistomaisia saarekkeita painottuen Ylätorin ja Vaasanpuistikon kulmaan torjumaan merituulta. Hovioikeudenpuistikolla pensasaitojen sermimäinen muotoilu mahdollistaa joustavan käytön oleskelu-, tapahtuma-, kesäkahvila- ja näyttelytilana. Vaasanpuistikon reunoille yksisuuntaiset pyörätiet ja puukujanne jalkakäytäväksi. Kauppapuistikon ja Vaasnapuistikon risteävän liikenteen ylitykset suljetaan ja Kauppapuistikon läpiajava liikenne ohjataan Hietalahdenkatu–Koulukatu-reitille. Kauppapuistikolta Vaasanpuistikolle kolmas tienylityspaikka. Toriparkin suuaukon taakse kääntöpaikka.
Havainnekuva/Vaasan kaupunki

Ehdotuksessa painottuu halu liittää tori osaksi muiden keskustan arvopuistojen jatkumoa ja laajentaa torinäkymiä julkisivuihin asti.

Myös liikennejärjestelyjä on mietitty uusiksi, kun Kauppapuistikon ja Vaasanpuistikon välillä liikennettä rajoitetaan ja torilta Kauppapuistikolle lisätään kolmas tieylitys.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Meri ja saaristo inspiroivat

Iltasen mukaan Vaasan Helmi -ehdotuksessa Hovioikeudenpuistikon ja paraatitorin tilallista symmetriaa on vahvistettu.

Torilla näkyvimmät muutokset ovat korotetut puukujanteet. Lisäksi torilla on leikki- ja pelialuealue ja kujanteiden suuntaiset, uudet paviljonkirakennukset.

VAASAN HELMI: Vapaudenpatsaan läheisyydessä Muuttuva Merenkurkku -vesileikkitaideteos ja leikki- ja pelialue. Torin laitojen puurivistöjä on korotettu ja kehitetty oleskelun ja toiminnan alueina.
Torin eteläpäätyyn paviljongit, jotka integroidaan yhteen nykyisten toriparkin sisäänkäyntien kanssa.
Hovioikeudenpuistikon länsipäätyyn peli- ja kuntoilupaikka ja itäpäähän terassialueita. Keskelle kulkemaan taidebulevardi.
Useita penkki- ja pöytäryhmiä sijoitetaan Hovioikeudenpuistikolle ja linja-autopysäkkien yhteyteen. Alatorilta Kauppahallille levennetty suojatie.
VAASAN HELMI: Vapaudenpatsaan läheisyydessä Muuttuva Merenkurkku -vesileikkitaideteos ja leikki- ja pelialue. Torin laitojen puurivistöjä on korotettu ja kehitetty oleskelun ja toiminnan alueina. Torin eteläpäätyyn paviljongit, jotka integroidaan yhteen nykyisten toriparkin sisäänkäyntien kanssa. Hovioikeudenpuistikon länsipäätyyn peli- ja kuntoilupaikka ja itäpäähän terassialueita. Keskelle kulkemaan taidebulevardi. Useita penkki- ja pöytäryhmiä sijoitetaan Hovioikeudenpuistikolle ja linja-autopysäkkien yhteyteen. Alatorilta Kauppahallille levennetty suojatie.
Havainnekuva/Vaasan kaupunki

Hovioikeudenpuistikon puukujanteelle on kehitetty erilaisia toimintoja, kuten ulkokuntoilualue ja taidebulevardi. Vapaudenpatsaan takana on Muuttuva Merenkurkku -vesitaideteos.

– Tässä on luotu vahva merellinen yhteys Hovioikeuden rannasta torille.

Lisäksi torin ja Kauppahallin yhteyttä on vahvistettu levennetyllä suojatiellä.

Seudun tori -ehdotuksessa puolestaan yksi suurimmista elementeistä torilla on ”Torihubiksi” suunniteltu paviljonki.

Vapaudenpatsaan ympärillä on leikkiä tai oleskelua inspiroivia alueita, jotka esittävät koettavassa muodossa Vaasan seudun eri ominaisuuksia.

SEUDUN TORI (BYGDENS TORG)
Vapaudenpatsaan yhteydessä puisia oleskelurakenteita, vesileikkipaikka ja Merenkurkku-aiheinen istutusalue.
Bussipysäkin yhteyteen katosmainen paviljonki.
Torilava on siirretty Ylätorille.
Hovioikeudenpuistikolle vehreitä istutuksia, istumapaikkoja ja leikkialue.
Alatorilla oleskeluolueita, joissa pergoloita, kasvillisuutta ja aurinkosohvia ja Ylätorille terassi-alueita.
SEUDUN TORI (BYGDENS TORG) Vapaudenpatsaan yhteydessä puisia oleskelurakenteita, vesileikkipaikka ja Merenkurkku-aiheinen istutusalue. Bussipysäkin yhteyteen katosmainen paviljonki. Torilava on siirretty Ylätorille. Hovioikeudenpuistikolle vehreitä istutuksia, istumapaikkoja ja leikkialue. Alatorilla oleskeluolueita, joissa pergoloita, kasvillisuutta ja aurinkosohvia ja Ylätorille terassi-alueita.
Havainnekuva/Vaasan kaupunki

– Saaristo ja maatalous ilmenevät esimerkiksi puisina oleskelurakenteina tai vesileikkipisteenä.

Alatorille on sijoitettu pergoloita, kasvillisuutta ja aurinkosohvia. Esiintymislava on sijoitettu muista poikkeavasti Ylätorin puolelle.

Esitykset esillä verkossa ja pääkirjastolla

Lisäksi kaikissa ehdotuksissa on vaikutettu valaistukseen, lisätty matalia istutuksia sekä pyritty kehittämään pyöräpysäköintejä ja esteetöntä kulkua, muun muassa katukivetyksen vaihdolla ja torin halki kulkevilla reiteillä.

Esityksiin voi tutustua tarkemmin Vaasan kaupungin verkkosivuilta löytyvistä linkeistä tai pääkirjaston aulassa, jossa kaikista kilpailutöistä on esillä osa julisteista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Toiminnallinen ja viihtyisä tosi hakusessa

Palkintolautakunnan puheenjohtaja, Vaasan kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja Kai Luoma (kok.) kertoo, että finalistien valinnassa huomioitiin ammattimainen ansioituneisuus, meriitit ja kokemus.

Alun perin finalistit valittiin kahdentoista ehdokkaan joukosta huhtikuussa.

– Finalisteista keskusteltiin, mutta neljä ehdotusta valittiin loppukilpailuun ilman porua. Valintaan vaikutti se, miten suunnitelmissa huomioidaan Vaasan keskustan historiallisuus, puusto ja torin niin sanottu kansirakentaminen. Toriparkkiinhan on ollut vuotoja, Luoma huomauttaa.

– Näiden lisäksi tärkeitä kriteereitä olivat toiminnallisuus, viihtyisyys ja valaistus. Tori on hieno nytkin, mutta on oikein, että siihen satsataan. Toimintaa torilla saisi olla enemmän. Se on budjettikysymys, mihin rahat riittävät. Kilpailuehdotuksia varmasti vielä ruuvaillaan.

Kilpailuehdotusten takana ovat suunnittelutoimistot: Masu Planning Helsingistä, VSU maisema-arkkitehdit Oy Helsingistä, työryhmä Loci maisema-arkkitehdit – Ramboll – Valoa Helsingistä, ja työryhmä Funkia Tukholma-Linköping -akselilta.

Finalistit ja voittajan valitsee palkintolautakunta.

Palkintolautakunnassa ovat Luoman lisäksi Vaasan toimialajohtaja Markku Järvelä, kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso, kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi, kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Maija Ovaska (sd.), maisema-arkkitehdit Gretel Hemgård ja Helena Iltanen, toimitusjohtaja Max Jansson (Visit Vaasa), rakennustutkija Outi Orhanen (Pohjanmaan museo) ja arkkitehti Sami Heikkinen.

Lautakunta kokoontuu elo-syyskuussa arvioimaan ehdotuksia, ja voittaja ilmoitetaan syksyn aikana.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje