Vielä viime vuoden toukokuussa Wasa Graffitilandia oli vain idea, josta kuitenkin nopeasti kehkeytyi katutaidenäyttely uniikissa miljöössä.
Kesällä 2021 kävijöitä oli 12 000. Talvella paikka avattiin uudestaan, jolloin vuoden kokonaiskävijämääräksi saatiin 15 000.
Kolmannella kaudella vanhaa Wasalandian huvipuistoa on otettu laajemmin käyttöön, jonka myötä teoksiakin on enemmän.
Katutaidenäyttelyn järjestäjäyhdistyksen Katukulttuuri ry:n sihteeri Sandra Marins kertoo, että Graffitilandiassa on nähtävillä graffiteja, muraaleja eli seinämaalauksia, installaatioita, UV-taidetta ja valokuvanäyttelyitä.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nopea taide
Marinsin mukaan graffitien syntyhistoria riippuu pitkälti siitä, keneltä kysytään, sillä jotkut luolamaalauksetkin voidaan nähdä graffiteina.
Graffitit ja muraalit yleistyivät Suomessa 1980- ja 1990-luvuilla. Viime vuosina katutaidetta kohtaan on tapahtunut suuri asennemuutos, kun muraalit ja graffitit näkyvät vahvemmin katukuvassa.
Vaasassa erimerkiksi Hartmaninkujalta löytyy eteläafrikkalaisen taiteilijan Ricky Lee Gordonin muraali sekä Koulukadulta vaasalaistaiteilijoiden Bekim Hasajin ja Valentina Gelainin muraali.

Katutaideteosten aiheet ovat kaikkea maan ja taivaan väliltä. Yleisesti graffitit ovat luonteeltaan kuitenkin kritisoivia. Teos saattaa pitää sisällään monta viestiä, joita katsoja saa pähkäillä.
– Taiteen ei tarvitse välttämättä olla kuin väriloistoa tylsässä paikassa, mutta moni katutaiteilija on kriittinen yhteiskuntaa kohtaan ja kommentoi asiaa taiteella.

Marins sanoo katutaiteen olevan niin sanottua nopeaa taidetta.
– Kun jotain merkittävää tapahtuu, se on yleensä ensimmäisenä kommentoimassa maailman tilaa näkyvästi.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matka lapsuuteen
Vaasalaislähtöinen Marins on nähnyt Wasalandian ja Graffitilandian hyvin monesta näkökulmasta.
– Olen ollut Wasalandiassa töissä aikoinaan. Minulla on kävijä- ja työkokemus, ja nyt olen toteuttanut täällä Graffitilandian projektia.
Hänen mukaansa paikan historiaa on haluttu säästää mahdollisimman paljon.
– Tämä on ollut hyvin merkittävä paikka monelle, etenkin vaasalaisille, joten täällä pääsee muistelemaan vanhoja ja kokemaan uutta. Se on iso osa tätä kokemusta.

Grattililandiassa on haluttu myös kannustaa kävijöitä tekemään taidetta. Kioskilta saa ostettua spray-pullon, ja omia graffiteja pääsee maalaan niille tarkoitetulle seinälle.
Marins kertoo, ettei näyttelyssä ole vielä hänen teoksiaan, mutta toivottavasti tulevaisuudessa.
– Harjottelen graffitien tekoa ja olen aloittamassa kuvataitelija-opinnot. Ehkä ensi vuonna täällä on minunkin teokseni, jos saamme jatkoa projektille.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy

Wasa Graffitilandia
Katutaiteisiin painottunut näyttely vanhan Wasalandian tiloissa Vaskiluodossa.
Järjestäjänä toimiva Katukulttuuri ry on vaasalainen alakulttuuriyhdistys, joka tukee ja järjestää erilaisia katutaidetapahtumia.
Avattiin ensimmäisen kerran kesällä 2021, ja samana vuonna järjestettiin talvinäyttely.
Graffitilandia on toteutettu tänä vuonna myös Seinäjoella.
Näyttely on avoinna 31. heinäkuuta asti.
Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin