Merenkurkun saariston maailmanperintöalueen äänioppaassa voit antaa tarinoiden kuljettaa yhteensä 75 jakson verran ympäri saaristoa (aaniopas.merenkurkku.fi). Kuten kaikki hyvät tarinat, jaksot koostuvat sekä faktasta että fiktiivisemmistä kertomuksista.
Opasta voi kuunnella suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Syksyn myötä maastoon ilmestyy kylttejä paikoille, joihin äänioppaan jaksot liittyvät.
Elo- ja syyskuussa myös tarinaillat vievät saariston eri kolkkiin kuulemaan, kokemaan ja jakamaan tarinoita Merenkurkusta eri teemojen ympäriltä. Seitsemän tarinailtaa tarjoavat osallistujilleen mukavan iltakahvihetken, jossa jaetaan tarinoita yhdessä, hyvässä hengessä.
Konsepti on tuttu Merenkurkun neuvoston Ann-Sofi Backgrenille, joka järjestää tarinailtoja vetämänsä Storytagging-hankkeen puolesta.
– Olen järjestänyt aiemmin vastaavanlaisia kertojakahveja Ruotsissa, ja tapahtumat otettiin todella hyvin vastaan, Backgren kertoo.
Tarinailloilla on niin kutsutut vetäjät tai johdantotarinoiden kertojat, jotka pohjustavat iltaa ja myös lämmittelevät osallistujia jakamaan omia tarinoitaan. Jokaisessa Merenkurkun tarinaillassa on kolme vetäjää, joilla on juuret tai tietämystä alueesta tai illan teemasta.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Tarinat ovat osa meitä
Tarinailtojen sarja Merenkurkun saaristossa tuntuu uutukaiselta, vaikka perusidea kulkee jo perimässämme.
– Tarinailloissa päästään ihmisen perustarpeen äärelle jakaa ja kuulla tarinoita. Tarinankerrontaahan on harjoitettu kautta aikojen, aina luolamaalauksista ja nuotion ympärillä jaetuista tarinoista saakka. Nykyään tarinankerrontaa valjastetaan esimerkiksi brändin rakentamiseen, Backgren sanoo.
Merenkurkun saaristossa tarinoita riittää vaikka tuotteiksi asti. Maailmanperinnöllä itselläänkin on oma ainutlaatuinen, geologinen tarinansa.
– Siihen voi hakea inspiraatiota Korkearannikon ja Merenkurkun saariston maailmanperinnölle tehdystä interpretaatio- eli luonto-opastussuunnitelmasta. Verkosta löytyvässä suunnitelmassa kiteytetään maailmanperintömme ydinviesti sekä annetaan vinkkejä siitä, mitä kertoa saariston käyntikohteilla, vinkkaa Merenkurkun maailmanperintö ry:n Fia Antus.
Hän toimii suunnittelijana Luova Merenkurkku -hankkeessa, joka on myös järjestämässä tarinailtoja yhdistyksen toisen hankkeen, Ihminen ja maankohoaminen, ohella.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Merenkurkun tarinaillat
Illat järjestetään kello 18–20. Kaksikielisissä illoissa johdantotarinat ovat suomeksi ja/tai ruotsiksi, ja jokainen saa tarinoida omalla äidinkielellään.
1.8. Piilopaikkojen saaristo. Merisauna Stormlyktan, Molpe.
8.8. Kulkeminen saaristossa. Nuorisoseura UF Havsbandet, Södra Vallgrund.
15.8. Merenkulku. Merenkurkun venemuseo, Maalahti.
22.8. Yliluonnollinen. Ravintola Salteriet, Björköby. Suomenkielisiä kertojia.
29.8. Elämää ulkosaaristossa. Bergö Café & Hantverk, Bergö.
5.9. Haaksirikot ja haverit. Nuorisoseura UF Kusten, Maksamaa.
12.9. Tulevaisuus, maankohoaminen ja Korkearannikko. Ravintola Berny’s, Raippaluoto. Suomenkielisiä kertojia.