Vaasan logo

Nepalilaista on tarjolla taas – ”Nykyään asiakkaat haluavat mausteisia, tulisia ruokia”

Sunsari-ravintola panostaa myös ilta-aterioihin ja à la carteen. – Ravintolassa on nyt myös anniskeluoikeudet, kertoo Suman Sharma.
Sunsari-ravintola panostaa myös ilta-aterioihin ja à la carteen. – Ravintolassa on nyt myös anniskeluoikeudet, kertoo Suman Sharma.
Kuva: Nea Rantanen

Hietasaarenkadulla sijaitseva Kaunis Nepal -ravintola oli suljettuna vähän aikaa, mutta nyt samoissa tiloissa on avattu nepalilainen ravintola Sunsari.

Siellä hääräävät – ainakin vielä tovin – tutut tekijät, ravintolan entiset omistajat Suman Sharma ja hänen veljensä.

– Korona-aika oli meillekin hyvin vaikea. Kun siitä alettiin toipua, raaka-ainekustannukset lähtivät nousemaan, Sharma kertoo.

Se alkoi käydä liian stressaavaksi, ja päätös lopettaa ravintola kypsyi. Vanha ystävä, pitkään Helsingissä asunut nepalilainen Gaurac Dhakal päätti kuitenkin tarttua tilaisuuteen, ja hän on nyt uuden ravintolan omistaja.

Suman Sharma on ainakin aluksi vahvasti mukana ravintolan toiminnassa, kunnes Dhakal pääsee siirtymään pääkaupungin IT-alan töistä Vaasaan ja aloittamaan työt kokopäiväisesti.

Sen jälkeen Sharmaa odottavat opinnot Vaasan ammattikorkeakoulussa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ravintolaa on remontoitu jonkin verran.
Ravintolaa on remontoitu jonkin verran.
Nea Rantanen

Keittiö on pyhä

Sharma on pitänyt nepalilaista ravintolaa Suomessa vuodesta 2013, ennen Vaasaa Lahdessa ja Oulussa. Hänen mukaansa tuona aikana suomalaisten maku on muuttunut. Nykyään asiakkaat haluavat mausteisia, melko tulisiakin ruokia.

Lounaspöydässä on yleensä kanaa, porsasta ja kasviksia. Lammasta saa tilata annoksittain.

– Sen hinta on yli tuplaantunut ja maksaa tukussa yli 20 euroa kilo, Sharma sanoo.

Ravintola ei käytä valmiskastikkeita, vaan keittää kastikkeet itse. Monesti niissä on tomaattipohja. Mausteena käytetään muun muassa garam masala -mausteseosta, kuminaa, korianteria, neilikkaa, kardemummaa, inkivääriä. Myös liha marinoidaan itse.

Nepalilaiseen ravintolaan kuuluu naanleipä. Se paistetaan tandooriuunissa, joka on yli 300 astetta kuuma.

– Teemme taikinan 20 jauhokilosta kerrallaan, ja se riittää pariksi päiväksi, Sharma kertoo.

Entä mikä on irtonaisen ja maukkaan riisin salaisuus?

– Huuhtelemme riisit hyvin ennen kuin keitämme. Keitinveteen tulee suolaa, tähtianista, laakerinlehtiä ja vähän öljyä, Sharma kertoo.

Missä veljekset ovat oppineet ruuanlaittoa?

– Kotona. Olemme tehneet ruokaa jo pienestä pitäen. Nepalissa keittiö on perinteisesti pyhä paikka. Muistan, että isoäiti paheksui, kun lapsena juoksentelimme keittiöön.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nepalissa syödään linssipataa

Ravintolan valmistamat kastikkeet ovat samantapaisia kuin kotimaassa syödään, paitsi butter chicken eli kana kermakastikkeessa. Kermaa ei juuri käytetä Nepalissa ruuanlaitossa.

Lihaa ei Nepalissa syödä niin paljon kuin Suomessa. Eniten on tarjolla eri tavoin maustettua linssipataa eli dal bhatia. Sitä syödään niin aamulla, päivällä kuin illallakin.

Entä mitä tarkoittaa ravintolan nimi Sunsari?

– Sunsari on alue, jolla olen kasvanut. Se on kaunista aluetta, jonka läpi virtaa suuri joki. On vuoria ja temppeleitä, Sharma kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje