Vaasan logo

Nuoriska-muistot hyvin mielessä –Vaasa-lehden lukijat muistelevat keikkoja, discoja ja muita tapahtumia

Nuoriskan edessä parveili nuorisoa marraskuussa 2000. Arkistokuva.
Nuoriskan edessä parveili nuorisoa marraskuussa 2000. Arkistokuva.
Kuva: Åke Rosing

Vaasa-lehdessä julkaisimme viime viikolla Erkki Salmisen kirjoittaman Talot kertovat -juttusarjan osan, joka käsitteli entistä Nuoriskaa Kirkkopuistikolla. Vuosien aikana talolla on ollut useita eri nimiä ja siellä on ollut monipuolista toimintaa.

Vaasa-lehden Facebook-sivulla Nuorisotalo eli nykyinen Fanny-talo kirvoitti lukijoiltamme yli sata muistoa ja kommenttia. Kokosimme niistä joitakin tähän juttuun.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tyttökerhosta bingoon

Monen mieleen on jäänyt talossa 1970-luvulla järjestetty englantilainen leikkikoulu.

– 70-luvun lopulla kävin englanninkielistä leikkikoulua ”kanttiinin” puolella. Muistan vielä kipeästi, miltä tuntuu, kun varoituksista huolimatta laittaa kielen pakkasella pihassa seisovan lyhtypylvään kylkeen. Enkä maltanut odottaa, että kerhotäti käy hakemassa lämmintä vettä irroittaakseen kielen pylväästä. En ole kokeillut toista kertaa, muistelee Hanna-Maria Lahtinen.

Talossa on ollut myös muun muassa partiolaisten kerhoja, radioamatöörien toimintaa ja lennokkikerho, jolla on ollut oma tila Fanny-talossa vuodesta 1958 lähtien.

– Tyttökerho oli 1960–70 luvulla talon yläkerrassa, askartelua ja muuta sellaista. Aira Samulin järjesti discotanssikurssin muistaakseni tuolla, muistelee Leena Kiviniemi.

Talossa on myös pelattu bingoa, käyty äänestämässä ja luovutettu verta.

– Helka-tyttöjen tanhuharkat, perjantai-iltojen Nuoriskan discot ja viime vuosien Vaasan Partiotyttöjen Tuki ry:n kokoukset. Ja verenluovutuspaikka! Sanna Järvinen luettelee monia muistojaan talosta.

Moni muukin on muistellut discoja, joissa koettiin kiihkeitä tunnelmia.

– 1996 siellä oli disco, joka kuvattiin Jyrkiin (nuorten tv-ohjelma). Nuorisoa oli paikalla sankoin joukoin, ja jokainen yritti parhaansa mukaan näkyä kamerassa. Lippu on vielä tallella, muistelee Susanna Lundqvist.

Nuoriska liittyy monien mielessä elämän sykähdyttäviin hetkiin.

– Häitäni tanssittiin tuolla 1971, muistelee Salme Viemerö.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mieliinpainuneet keikat

Terhi Antila-Storås, Pia Strang ja Maija Raatikainen olivat järjestämässä Elukkarock-konserttia Nuoriskalla vuonna 1990. Konsertin tuotot lahjoitettiin eläinsuojelutyölle.

– Oltiin silloin Vaasan seudun eläinsuojeluyhdistyksen nuorisojaosto. Bändeinä olivat Klamydia, Twilight, Aknestik ja Rockin’ Rautakankies ainakin, muistelee Raatikainen, joka on yhä Vaasan seudun eläinsuojeluyhdistyksen johtohenkilöitä.

Monilla on muistoissa Toinen Vaihtoehto -lehden järjestämät punk-konsertit.

– Toinen Vaihtoehto toi punkbändejä Saksasta ja fanit tuli mukana. En oo semmosia punkkareita sen jälkeen nähny, kommentoi Juha Luoma-aho.

Moni muistelija on ollut keikalla Nuorisotalolla, joko itse lavalla tai yleisössä. Mieleen ovat jääneet ainakin Havanna Blackin, Pelle Miljoonan, Ratsian ja Uniklubin keikat. Monella bändillä on ollut myös treenikämppä Nuoriskalla.

Moni muistelee sitä, että rumpali Pasi Pesonen teki Nuoriskan yläkerrassa rummunsoittamisen maailmanennätyksen.

– Pasi Pesonen ennätyksen talon yläkerrassa pienissä tiloissa. Muistaaksen teki sitä monta päivää. Käytiin kurkkimassa salaa, ja siellä Pasi söi ja toisella kädellä nakutti rytmiä ilman paitaa, muistelee Lasse Ekström.

Raija Kujanpään mieleen on jäänyt Creatures-yhteen keikka 1960-luvulla.

– Kirka ja mustat nahkahanskat ja Remu rummuissa. Vieläkin muistissa!

Ilkka ”Ili” Niemi kertoo olleensa keikoilla soittamassa Nuoriskalla 60-luvulta lähtien lähes joka vuosikymmenellä. Hän on ollut myös tuomarina bändikisoissa muun muassa silloisen läänintaitelijan Veltto Virtasen kanssa.

– Veltto veti kovin taiteellista linjaa. Hyvä soitto ei ollut mitään.

Lisää muistoja KY-klubista löydät Vaasa-lehden Facebook-sivulta.

Kiitos kaikille muistelijoille!

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje