Vaasan logo

Tässä joogaa 70-vuotias vaasalaisnainen, joka ei haluaisi puhua entisestä elämästään

Entinen tanssinopettaja on 70-vuotiaana loistavassa fyysisessä kunnossa, kiitos joogan.
Entinen tanssinopettaja on 70-vuotiaana loistavassa fyysisessä kunnossa, kiitos joogan.
Kuva: Anne Laurila

– Minun sukupolveni on saanut elää täyttä elämää. Me olemme saaneet kaiken, mutta me olemme myös saastuttaneet tätä planeettaa. Siitä on huono omatunto.

Näin sanoo vaasalainen Millamaria Edén (ent. Simons). Vastikään 70 vuotta täyttänyt entinen tanssinopettaja on nykyisin ympäristöaktiivi, Greenpeacen jäsen ja Ilmastoisovanhemmat ry:n jäsen.

– Ennen kaikkea ajattelen neljää lastenlastani. En ymmärrä, miksi kaikki eivät ymmärrä, että me olemme vastuussa. Meidän pitää osallistua maapallon pelastamiseen.

Nuoren ruotsalaisaktivistin Greta Thunbergin puheet havahduttivat Edénin muutamia vuosia sitten.

– Mieheni on geologi, ja hänellä on paljon tietoa näistä asioista. Vaasassa aktivismista ei ole innostuttu, mutta Helsingissä toimii Ilmastoisovanhemmat-yhdistys, jonka jäseniä kokoontuu joka perjantai Eduskuntatalon portaille muistuttamaan näistä asioista. Tukholmassa olemme tutustuneet vastaaviin ihmisiin. Se on avannut minulle aivan uusia maailmoja.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Milla Simons muutti Vaasaan rakkauden perässä ja kiersi ympäri Pohjanmaata opettamassa jazztanssia. Arkistokuva.
Kuva: Eetu Sillanpää

Jazztanssista se alkoi

Helsingistä kotoisin oleva Milla Simons muutti rakkauden perässä Vaasaan 1970-luvun lopussa.

– Tein harrastuksestani ammatin ja aloin opettaa jazztanssia 1980-luvulla ympäri Pohjanmaata. Siitä tuli kova juttu, kaikki halusivat tanssia. Minua kutsuttiin opettamaan kansalaisopistoihin ja jumppaseuroihin. 90-luvulla tuli nykytanssi ja taiteen perusopetus, joka on muuttanut tanssin kenttää paljon.

Simons eli tanssia täysillä, ja se huomattiin myös valtakunnallisesti.

Hän oli valtion tanssitaidetoimikunnassa kuusi vuotta vaikuttamassa tanssin ja tanssikoulutuksen kehittymiseen kaikin tavoin koko Suomessa.

Hän oli mukana useissa projekteissa, esimerkiksi tuottajana Interdans-ryhmässä kahdeksan vuoden ajan. Hän vastasi Vaasa-opiston ja Arbiksen tanssinopetuksesta ja teki myös koreografioita teattereille.

– Enää en halua puhua silloisista ajoista, mutta olen iloinen kaikista ihmisistä elämässäni. Esimerkiksi Vaasasta kotoisin oleva Carl Knif tanssi minun koreografiassani ensimmäistä kertaa ammattiteatterissa. Käyn yhä hänen ensi-illoissaan aina, kun mahdollista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

– Ikä ei tunnu vielä. Olen onnellinen, että keho toimii, sanoo entinen tanssinopettaja, nykyinen joogaopettaja Millamaria Edén.
Kuva: Anne Laurila

Jooga valloitti mielen

– 2000-luvun alussa luovuin tanssista, kun jooga otti minut kokonaan. Toin astangajoogan Vaasaan, ja siitä tuli iso buumi.

Edén – vielä silloin Simons – alkoi itsekin opettaa joogaa. Hän on sitä mieltä, että lajin vaihtaminen oli hyväksi keholle.

– Olen ”fit for fight” edelleen. En pärjäisi enää tanssijana, mutta joogassa kokemus on vain hyväksi. Eikä joogassa voi tulla valmiiksi, aina voi kehittyä.

Hän on Pro Yoga ry:n perustajajäsen. Yhdistyksellä on Rantakadulla Wasa Yoga Center, jota hän pyörittää miehensä kanssa vapaaehtoistyönä.

Hän haluaa antaa joogan kautta mahdollisuuden ihmisille rauhoittua ja oppia elämään tässä hetkessä. Astanga on fyysinen laji, mutta joogaa on myös kevyempiä muotoja, kuten seniorijooga.

– Jooga on tosi monipuolinen laji. Minulle se avasi uusia näköaloja, ja sain uusia ihmissuhteita. Retriitit ympäri maailmaa avasivat ovia vielä enemmän. Tunsin, että kuuluin yhteisöön.

Vuosi 2016 oli käänteentekevä. Mariaksi kastettu, mutta aina Millaksi kutsuttu muutti nimensä virallisesti Millamariaksi.

Samana vuonna hän meni toisen kerran naimisiin, ja sukunimi muuttui Edéniksi.

Tuona vuonna hän jäi myös eläkkeelle yhdistetystä Vaasa-opistosta ja Arbiksesta, mutta ei tunne itseään eläkeläiseksi.

– Ikä tuntuu vasta sitten, kun kroppa pettää – tai pää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje