Vaikka elää keskellä ruuhkavuosia, voi palata vanhan, rakkaan harrastuksen pariin. Vaasalainen Tove Asukas löysi vuosikymmenten tauon jälkeen laulun ja musiikin. Hän alkoi ensimmäistä kertaa elämässään opiskella sitä Kuula-opistolla.
Musiikki on kuitenkin aina liittynyt Asukkaan elämään. Toven ollessa lapsi perhe muutti joksikin aikaa Englantiin. Lastenlauluista ja -loruista tuli tärkeitä kielitaidon kehittäjänä. Koulunsa Tove Asukas kävi pääosin Valkealassa. Hän oli mukana koulubändissä ja lukion kuorossa. Vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa hän lauloi suuressa high school -kuorossa.
Lauloi tehtaan avajaisissa Kiinassa
Kun opinnot alkoivat kaupallisella alalla, aktiivinen lauluharrastus jäi. Asukkaan lauluääni kuitenkin tunnettiin, ja hänelle tarjoutui opiskeluihin ja työpaikkoihin liittyen erilaisia laulutilaisuuksia. Niistä erikoisin ja mieleenpainuvin oli paperitehtaan avajaiset Kiinassa.
– Lava oli valtava, paikalla oli ministereitä ja tärkeitä henkilöitä, hän muistelee.
18 vuotta sitten Tove Asukas muutti Vaasaan ja perusti perheen. Perheessä on kolme poikaa, jotka ovat iältään 9–17-vuotiaita.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Vuodet vierivät. Välillä löytyi myös samanhenkistä seuraa, ja silloin äitien lauluryhmä lauloi sunnuntaisin aina jonkun olohuoneessa.
Aina jäi hieman kuitenkin mietityttämään, olisiko laulua voinut opiskella.
Vastapainoa työelämälle
Kuula-opisto oli paikkana Asukkaalle hyvin tuttu, sillä kaikki kolme poikaa ovat käyneet sitä muskarista alkaen ja soittavat siellä pianoa.
– Olen kuskannut ja käynyt täällä parhaimmillaan 10–20 kertaa viikossa. Sitten kerran kuulin, että aikuisenakin voi hakea lauluopintoihin. Tulin koelauluun ja pääsin oppilaaksi.

Siitä on nyt kolme vuotta. Asukkaan laulunopettaja on Katariina Korkman, ja lisäksi hän opiskelee musiikinteoriaa ja -historiaa.
Torstai-illoista on tullut tärkeitä. Työ yrityksen kehityspäällikkönä on hektistä ja perhe-elämä vauhdikasta.
– Torstaisin tulen tänne ihan eri maailmaan ja uppoudun musiikkiin. Tämä on se minun oma hetkeni, vastapainoa ja irtiotto kaikesta muusta. Ihan parasta työhyvinvointia, Asukas hehkuttaa.
Laulutunneilta on oppinut paljon tekniikkaa ja tulkintaa. Lauluharrastuksessa on nyt jatkuvuus ja säännöllisyys.
Kuula-opistossa jokaiselle tehdään opintosuunnitelma. Asukas on linjalla, jossa klassisen laulun lisäksi välillä jazzia ja musikaalisävelmiä.
– Musiikki on siitä hyvä harrastus, että se voi kulkea rinnalla, jäädä välillä sivuunkin, mutta sen voi sitten taas ottaa esiin ja palata musiikin maailmaan.
Seuraava unelma Asukkaalla on, että ottaisi sivuaineeksi pianonsoiton.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Ooppera uusi aluevaltaus
Viikonloppuna on luvassa uusi kokemus, kun Kuula-opiston lauluoppilaat esittävät pienoisoopperan, Albert Lortzingin Hienostoharrastelijoiden oopperaharjoituksen (1851). Ohjaajana on Marianna Metsälampi. Kaksikielisessä oopperassa on myös puheosuuksia.
– Niitä jännitän enemmän kuin laulua, Asukas naurahtaa.
Hän esittää linnan tyttären sopraanoroolin. Oopperassa on luvassa suhdekiemuroita ja komiikkaa.
Hienostoharrastelijoiden oopperaharjoitus -ooppera la 14.5. ja su 15.5. kello 14 Arbiksen salissa