Voimabiisi lastensuojelunuorille syntyi nuorten omien ajatusten pohjalta - räppäri Henrikki sukelsi keskelle rankkoja tarinoita

Lastensuojelunuorten ajatusten pohjalta syntyi laulu, joka julkaistaan perjantaina.

Ajatus voimabiisistä lastensuojelunuorille syntyi kahvipöytäkeskustelun lomassa, kun räppäri Paavo Saikkonen alias Henrikki oli vierailemassa ystävänsä Satu Haverin luona.

Haveri on yhteisöllisiä musiikkileirejä järjestävän Rock Camp ry:n perustajajäsen ja huoli nuorten hyvinvoinnista on ollut vahvasti läsnä yhdistyksen toiminnassa. Rock Campin kautta projektin taakse saatiin myös tukijaksi Antti Railio, jolle nuorten hyvinvointi on todella tärkeä asia.

– Kun minua pyydettiin mukaan tähän projektiin, ei tarvinnut kahta kertaa miettiä. Kysymys oli sen jälkeen vain aikataulutuksesta, Railio valottaa tiedotteessa.

Näistä lähtökohdista projektia lähdettiin suunnittelemaan eteenpäin ja hankkeelle haettiin rahoitusta useilta eri tahoilta. Lopulta rahoittajaksi saatiin Etelä-Pohjanmaan liitto, joka myönsi projektiin kulttuurille varattua kehittämisapurahaa.

Toukokuussa 2020 Henrikki kävi haastattelemassa nuoria kahdessa eri lastensuojeluyksikössä, jonka lisäksi nuorille toteutettiin nettikysely, johon saivat osallistua myös Rock Campin nuoret.

– Nuoret tuntuivat arvostavan sitä, että heitä kuunneltiin. Vaikka tarinat olivat rankkoja, itse käynneistä jäi erittäin positiiviset vibat.

Nuorten todelliset kokemukset olivat tärkeitä, jotta biisi saatiin kirjoitettua, sillä projekti oli eräänlainen hyppy tuntemattomaan.

– Itselläni on takana aivan päinvastainen lapsuus, mitä kappaleeseen haastattelemillani nuorilla. Kodin ja vanhempien luoma turvallisuuden ja välittämisen tunne oli meillä aina läsnä, kannuslaislähtöinen räppäri kertoo.

Silmiä avaava matka ei hevin unohdu

Eläytyminen lastensuojelunuorten tarinoihin oli rankka ja silmiä avaava matka, joka ei hevin unohdu.

Lyriikat eivät syntyneet hetkessä. Henrikin tukena kirjoitusprosessin ajan oli myös Evoluutio Musicin tekstituottaja Sako.

– Henrikki on nopea kirjoittaja ja lyriikoiden viimeistely käy yleensä hänen kanssaan äkkiä. Tämän biisin kohdalla oltiin kumminkin niin vakavien asioiden äärellä, että joka ikinen sana piti punnita erityisen tarkkaan, Sako kertoo kirjoitusprosessista.

Suurin haaste biisin tekemisessä oli nuorten nahkoihin meneminen, mutta se teki projektista myös erityisen antoisan.

– Piti sukeltaa nuoren ajatusmaailmaan ja ajatella, miten he ajattelevat ja mitä he ovat kokeneet, eikä se ollut helppoa. Tekstiin meni ainakin viisi kertaa enemmän aikaa kuin tavallisesti, mutta olipa kyllä matka!

Henrikki toivoo, että kappale antaa voimaa niille, jotka sitä tarvitsevat. Se on pohjimmiltaan viesti nuorilta nuorille, jossa räppäri kokee toimivansa vain tulkkina välissä.

– Jos voin tällä biisillä auttaa ja rohkaista edes yhtä nuorta eteenpäin, tavoitteeni on saavutettu.

Kappale Ei enempää julkaistaan perjantaina.

Kommentoi

&& (Ilkka-Pohjalainen != "Bannerikokeilut")